Αγγαίος ο προφανής

Ο Αγγαίος ήταν ένας προφήτης-χατήρι. Κανονικά δεν θα χρειαζόταν, όμως επειδή η ανθρώπινη φύση ξεχνάει τα σημαντικά, ο Θεός τον “χάρισε” στους Ισραηλίτες. Τρεις στις τέσσερις προφητείες του δεν είναι για το μέλλον, αλλά για να πει στους Ισραηλίτες τι είναι το προφανές, δηλαδή τι ζητάει ο Θεός. Με μια πρώτη ματιά δεν αποκαλύπτει και τίποτα το τρομερό.. Κοιτάζοντας τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης κάποιος πρέπει να επανεξετάσει τι σημαίνει η λέξη “προφητεία”. Άλλο προφητεία και άλλο μαντεία.

HAGGAI-ILLUSTRATION[2]

Ο Αγγαίος έδρασε το 520π.Χ και είναι ένας από τους ονομαζόμενους “μικρούς προφήτες”. Το πόσο μεγάλοι είναι οι προφήτες, νομίζω, εκτιμάται λανθασμένα από την έκταση του βιβλίου που έχει γράψει ο καθένας, παρά από τη δράση του. Προσωπικά, δεν τον βλέπω και τόσο «μικρό», ίσως σύντομο.. 2-3 σελίδες όλες κι όλες. Μέσα σε αυτές υπάρχουν τέσσερις “λόγοι Θεού”, ή αλλιώς τέσσερις προφητείες.
Συγκριτικά ο μεγαλύτερος προφήτης, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, δεν άφησε τίποτα γραπτό, δεν είπε τίποτα το μελλοντικό και δεν έκανε κανένα θαύμα. Το μόνο που έκανε ο Ιωάννης ήταν να κηρύξει μετάνοια καθώς έρχεται ο Μεσσίας και να τον υποδείξει κατά τη βάπτισή Του.

Για να δούμε όμως αυτόν τον μικρό προφήτη.. Τοποθετώντας ιστορικά τον Αγγαίο, θα σας παραθέσω πολύ σύντομα την προϊστορία:

  • Αδάμ – Εύα, πτώση
  • κατακλυσμός του Νώε
  • ο πύργος της Βαβέλ (διαχωρισμός των γλωσσών)
  • το κάλεσμα του Άβραμ (αργότερα Αβραάμ) και η υπόσχεση για τη γη της επαγγελίας
  • Αβραάμ -> Ισαάκ -> Ιακώβ
  • Ιακώβ -> 12 Πατριάρχες – 12 φυλές (μετονομασία του Ιακώβ σε Ισραήλ)
  • Ιωσήφ (ο 11ος από τα αδέρφια) στην Αίγυπτο και μετέπειτα εγκατάσταση και των υπολοίπων εκεί
  • υπερβολική αύξηση πληθυσμού των Εβραίων – εθνικό μίσος Αιγυπτίων
  • Έξοδος από την Αίγυπτο (πληγές), περιφορά στην έρημο
  • Είσοδος στη γη της επαγγελίας
  • Βασιλιάδες: Σαούλ, Δαβίδ, Σολομόντας -> χτίσιμο του πρώτου Ναού (Ναός του Σολομόντα)
  • χωρισμός των 12 φυλών στα δύο
  • Το πάνω βασίλειο πέφτει στους Ασσύριους και αργότερα το κάτω στους Βαβυλώνιους
  • Δανιήλ – λιοντάρια – οι τρεις παίδες και το καμίνι
  • επιστροφή Εβραίων επί τη βασιλεία των Περσών (Κύρου)

Βρισκόμαστε, δηλαδή, σε μία υπό κατασκευή πόλη – στην Ιερουσαλήμ. Πόλη που βρίσκεται σε ένα ύψωμα. Οι κάτοικοί της έχουν χτίσει τα σπίτια τους, όχι όμως τον Ναό. Αρχίζουν να κάνουν τα σπίτια τους ξαφνικά super-lux! Τότε είναι που ο Θεός μιλάει στον Αγγαίο και του λέει:

Αγγαίος

“(α) αυτός ο λαός λέει: «δεν ήρθε ακόμα η ώρα να χτιστεί ο Ναός του Θεού». Οπότε κι εγώ σας ρωτάω: «μήπως ήρθε η ώρα για σας, να κατοικείτε σε σπίτια πολυτελή, με ξύλινες διακοσμήσεις, ενώ ο οίκος μου είναι ρημαγμένος;»
(β) Τώρα λοιπόν συλλογιστείτε τους δρόμους σας: σπέρνετε πολύ και παίρνετε λίγο, τρώτε και δεν χορταίνετε, πίνετε και δεν ευχαριστιέστε, ντύνεστε και δεν θερμαίνεστε, και οι μισθοί σας (για όποιον δουλεύει) είναι πάρα πολύ μικροί”.
Ως εδώ είμαι σίγουρος για ένα πράγμα. Αυτό που τους λέει ο Θεός δεν είναι: “Παιδιά, θέλω να χτίσετε τον Ναό μου!”, αλλά: “μα καλά, πώς προσπαθείτε να κάνετε τα σπίτια σας super-lux και εμένα με έχετε ξεχάσει;”. Αυτό λοιπόν το μήνυμα το θεωρώ ένα από τα σημαντικότερα στην Αγία Γραφή. Έχω ακούσει κατά καιρούς: «αν δεν μου πει ο Θεός να το κάνω αυτό, δεν το κάνω». Η απάντηση του Θεού είναι: «και καλά λέτε πως δεν σας έχω πει να το κάνετε, αλλά μια χαρά βρίσκετε χρόνο για να κάνετε τα δικά σας, χωρίς να σας το πει και κανένας…»

Θέλω να πω δυνατά λοιπόν πως δεν έχουμε δικαιολογία να κάνουμε όλο και πιο πολυτελή τη ζωή μας, εφόσον δεν έχουμε κοιτάξει τι μπορούμε να προσφέρουμε στον Θεό. Είναι φθηνή συνεπώς η δικαιολογία: «μα δεν μου είπε ο Θεός να το κάνω..» Γιατί; Δεν ξέρεις, ότι αυτό θα σου ζητούσε, αν σου μιλούσε αυτή τη στιγμή;

Στο (β) μέρος της προφητείας λέει ο Θεός πως, επειδή τον έχουν παραμελήσει, τους έχει τιμωρήσει και οι κόποι τους δεν αποδίδουν. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν αυτά τα μεταφέρουμε στη σημερινή κατάσταση. Ο Χριστός δίδαξε ξεκάθαρα πως κάθε συμφορά δεν έρχεται ως αποτέλεσμα κάποιας αμαρτίας (πάντα). Φυσικά είναι θεμιτό να εξετάζουμε τους εαυτούς μας στα δύσκολα, όπως και στα εύκολα!, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει πως αν περνάς καλά πως είσαι και σωστός – και το αντίστροφο (Ιωάννης 9:1-3). Αυτό ίσχυε στη συγκεκριμένη φάση για συγκεκριμένο λόγο.

blind

Αργότερα, στο δεύτερο και τελευταίο κεφάλαιο τους λέει ο Θεός μέσω του Αγγαίου:«ποιος από σας θυμάται τη δόξα του πρώτου Ναού; Αυτός που φτιάξατε, όμως. δεν είναι τίποτα μπροστά στον πρώτο. Προχωρήστε λοιπόν το έργο της ανοικοδόμησης του Ναού και εγώ είμαι μαζί σας, λέει ο Κύριος των δυνάμεων».

Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Εμένα μου έρχονται αμέσως στο μυαλό τα τελευταία λόγια του Χριστού στο κατά Ματθαίον:

“Μου δόθηκε κάθε εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε, λοιπόν, κάντε μαθητές σε όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα σας παρήγγειλα, και δείτε: εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες μέχρι τη συντέλεια του αιώνα.“

Ποιος είναι ο “Ναός” που ζητάει ο Θεός να χτίσουμε σήμερα; Ας μην περιμένουμε κανένα Αγγαίο για να το κάνουμε.

One thought on “Αγγαίος ο προφανής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *