Η Επί του όρους ομιλία (Μέρος 4) – Φως και αλάτι

Το να είσαι χριστιανός δεν είναι κληρονομικό χάρισμα, δεν είναι θέμα καταγωγής και δεν είναι κάτι το παθητικό, μια επιλογή για τον εαυτό σου – μόνο.
Τα παρακάτω λόγια κανείς πρέπει να αποφασίσει ως τι θα τα δει: Ως διαπίστωση ή ως αποστολή; Μπροστά του ο Χριστός είχε ένα μεγάλο πλήθος, κοντά του τους μαθητές και εξηγεί πως απευθύνεται σε κάποιους – τους “μακάριους”. Μέσα σε αυτούς τους μακάριους νομίζω βρίσκεται σήμερα κάθε ένας που διψάει για αυτά τα λόγια και θέλει να κάνει αυτό που πραγματικά έχει σημασία, να ακολουθήσει τη διδασκαλία του Χριστού. Αυτούς τους μακάριους τους ονομάζει φως και αλάτι:

13 υμεις εστε το αλας της γης εαν δε το αλας μωρανθη εν τινι αλισθησεται εις ουδεν ισχυει ετι ει μη βληθηναι εξω και καταπατεισθαι υπο των ανθρωπων 14 υμεις εστε το φως του κοσμου ου δυναται πολις κρυβηναι επανω ορους κειμενη 15 ουδε καιουσιν λυχνον και τιθεασιν αυτον υπο τον μοδιον αλλ επι την λυχνιαν και λαμπει πασιν τοις εν τη οικια 16 ουτως λαμψατω το φως υμων εμπροσθεν των ανθρωπων οπως ιδωσιν υμων τα καλα εργα και δοξασωσιν τον πατερα υμων τον εν τοις ουρανοις

απόδοση:
13 εσείς είστε το αλάτι της γης, εάν όμως το αλάτι χαλάσει με τι θα αλατισθεί; σε τίποτα δεν χρησιμεύει, αλλά το πετάνε έξω και καταπατείται (σ.σ. ως άχρηστο) από τους ανθρώπους. 14 εσείς είστε το φως του κόσμου, δεν μπορεί να κρύβεται μια πόλη που βρίσκεται επάνω στα βουνά (σ.σ. η Ιερουσαλήμ που συμβολίζει τον λαό του Θεού βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο πάνω σε ένα βουνό). 15 ούτε ανάβει κανείς λυχνάρι και το βάζει κάτω από μαγειρικά σκεύη, αλλά πάνω στον λυχνοστάτη και λάμπει πάνω σε όλους μέσα στο σπίτι. 16 έτσι να λάμπει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, ώστε να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς.

Είναι σαν να τους λέει: καλό είναι να (νομίζετε ότι) έχετε καλή θέληση, το θέμα είναι όμως να λάμπετε. Σκοπός του χριστιανού είναι να κάνει τον κάθε άνθρωπο να απορήσει “πώς μπορεί να είναι τόσο καλός;”.

2η απόδοση:
Εσείς είστε ότι δίνει νόημα στη ζωή, αλλά αν και εσείς χαλάσατε, ποιος θα σας δώσει νόημα; Θα είστε άχρηστοι και αναγκαστικά θα σας πετάξω από το σπίτι μου. Η παρουσία σας πρέπει να λάμπει στον κόσμο. Πώς γίνεται να κρύβεστε αν όντως είστε το παράδειγμά μου στη γη; Είναι ανόητο να καταναλώνεστε σε μικρές κλειστές κοινωνίες, τη στιγμή που ο σκοπός ύπαρξής σας είναι εκεί έξω. Πρέπει να λάμπετε μπροστά σε όλους, να εκτείθεστε και να φωτίζετε με τα έργα σας, ώστε να βλέποντας τι κάνετε οι άλλοι άνθρωποι να δοξάσουν τον ουράνιο Πατέρα.

3η απόδοση:
Δύο πράγματα δεν μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να είστε οι μακάριοι – οι ευλογημένοι μου. Να μην ακούτε τις εντολές μου και να μην είστε εκεί που σας θέλω, έξω στον κόσμο. Από τη στιγμή που χαλάσετε γίνεστε άχρηστοι για μένα, δεν θα σας χρησιμοποιήσω. Από τη στιγμή που αυτοπεριορίζεστε, πώς ζητάτε να εργάζομαι μέσα (από) σας;

4η απόδοση:
Αν δεν τηρείτε τις εντολές μου, ή ακόμα και αν τις τηρείτε αλλά εγκλοβίζεστε σε μικρές συνήθειες που επαναπαύουν το εγωιστικό θρησκευτικό σας αίσθημα, μην νομίζετε πως κάνετε το θέλημα μου.

Το θέμα του Χριστού είναι: ξέχνα τι νομίζεις πως κάνεις καλά, να μετανοείς συνέχεια και να είσαι έτοιμος να λάμψεις σε μεγάλες κλίμακες και εκτός “συνόρων”. Αλλιώς σε παρακαλώ μην αυτοαποκαλείσαι χριστιανός. Είναι βαρύ όνομα και δεν γίνεται να λες πως το κουβαλάς ελαφρά τη καρδία.

Στους επόμενους στίχους ο Χριστός θα αναλύσει τον σκοπό του στη γη και το τι ζητάει από τους μαθητές του τότε και σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε ό,τι μας ζητήσει;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *