χριστιανισμος του καναπε

από το χτεσινό status μίας φίλης μου στο facebook..

Πολλές φορές ο χριστιανισμός μας γίνεται η πιο βολική επιλογή…
Όσο δυνατή και να είναι η προσευχή μας θα πρέπει να μας κινητοποιεί να δράσουμε και όχι να μας καθησυχάζει πως κάτι κάναμε!

Η γνώμη που έχω πάνω σε κοινωνικά θέματα, η δήλωση που κάνω, η θέση που παίρνω αλλάζοντας από το i-pad την profile μου, είναι κάτι εύκολο που μπορώ να κάνω πίνοντας τον καφέ μου, αλλά θα σβήσει και θα αλλάξει μαζί μου σε μερικά χρόνια και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για κανέναν αν δεν δράσω!

Ο σκοπός που ζω είναι για να αλλάξω τη γνώμη των άλλων; Είναι για να μάθω να σέβομαι τις απόψεις του άλλου; Είναι για να επιβιώσω καθώς υιοθετώ τις όσο πιο σωστές και φιλελεύθερες ιδέες; Και τι θα έχω αλλάξει με αυτό; Επιβιώνουμε ή ζούμε; Οι δυνατές θέσεις μας συνοδεύονται από δυνατές πράξεις; Ο χρόνος που ξοδεύω στα κοινωνικά δίκτυα για να μεταδώσω τις υποσχόμενες προς αλλαγή των άλλων ιδέες μου, είναι ο ίδιος χρόνος που δίνω στην οικογένεια μου; Στον γείτονα;

Μου παίρνει περισσότερο χρόνο να μιλήσω με κάποιον άστεγο ή να κάνω ένα καλό editing πάνω στην photo που θα ανεβάσω μαζί του; Αν ο Χριστός ήταν σήμερα εδώ θα είχε profile τη σημαία του Ισραήλ, του αγαπημένου λαού Του, ή θα βρισκόταν ανάμεσα στα παιδιά της Γάζας, του Ισραήλ, του Ιράκ, της Αθήνας, που απειλούνται καθημερινά; Θα παρακολουθούσε τις βόμβες από το διαδύκτιο και θα οργάνωνε prayer meetings με καφέ και μπισκοτάκια;

Καλύτερα να σιωπούμε όσο δεν κάνουμε τίποτα. Διαφορετικά απλά διαφημιζόμαστε. Βρίσκω χυδαίο το λόγο χωρίς τη δράση. Επιβιώνουμε…βολευόμαστε…καλύτερα τότε ας σιωπούμε.

2 thoughts on “χριστιανισμος του καναπε

  1. Το ερώτημα σύμφωνα με τον Έριχ Φρομ μάλλον είναι: “Έχεις ή είσαι;” Τι λόγια, τι πράξεις. Και τα δυό βρίσκονται στη μεριά του “έχω”. Το να απαρνηθείς τον εαυτό σου, όπως ζητάει ο Χριστός, δεν σημαίνει ότι απαρνείσαι τη ζωή του έχω (κατέχω) και αποδέχεσαι να “είσαι”; Να εισαι περισσότερο σαν Αυτόν, σε πεποιθήσεις, λόγια και πράξεις … Όταν είσαι αυτό που είναι ο Κύριος, τότε λόγια και πράξεις είναι ένα σύνολο.

    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Πράγματι ισχύει αυτό που λέτε.
      Συχνά, όμως, καθώς μας είναι πιο εύκολο, βολευόμαστε στο να συζητάμε τι μπορούμε να κάνουμε, παρά στο να τα κάνουμε. Αντίστοιχα δηλαδή με τον πολιτικό λαϊκισμό. Πιστεύω πως τα χρόνια που πέρασε ο Ιησούς δείχνοντας στους μαθητές πώς να ζουν ήταν πολύ σημαντικά. Είναι κρίμα που σήμερα οι εκκλησίες δεν προσφέρουν τόσο ζωντανά παραδείγματα, όσο κυρίως κηρύγματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *