Διαδογματικότητα ή Aνωτερότητα;

Διαδογματικότητα δεν σημαίνει να μην έχεις άποψη, σημαίνει να σέβεσαι την άποψη του άλλου και να είσαι διατεθειμένος να συζητήσεις και να συνεργαστείς με όσους συμφωνούν στα βασικά.
Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς Ρωμαίους (14:4-12) λέει πως δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε ξένους δούλους, εννοώντας πως αυτοί που πιστεύουν διαφορετικά (ποια μέρα θα ξεχωρίζουν, αν θα τρώνε κρέας κλπ) και αυτοί για τον Θεό το κάνουν όπως κι εσύ που τους κρίνεις. Ο μόνος Κύριος είναι ο Θεός και μόνο ο Θεός μπορεί να τους κρίνει και μόνο ο Θεός μπορεί να τους αλλάξει. Εμείς σκοπό έχουμε να αγαπάμε.

Ποια είναι όμως τα βασικά στα οποία πρέπει να συμφωνούμε προκειμένου να συνεργαζόμαστε; Σίγουρα υπάρχουν και αιρέσεις, σίγουρα υπάρχουν και αντίχριστοι: αυτοί που δεν ομολογούν πως ο Ιησούς είναι ο Χριστός (Ά επιστολή του Ιωάννη β’ κεφάλαιο) και αυτοί που λένε πως ο Ιησούς Χριστός δεν ήρθε στον κόσμο ως άνθρωπος (Β΄επιστολή του Ιωάννη).

Δεν έχει νόημα να οχυρωνόμαστε σε κάθε θέση που έχουμε, είναι ούτως η άλλως ψέμα να πούμε: «κατέχω όλη την αλήθεια», εδώ ο Απ. Παύλος δεν μπορούσε να διανοηθεί να πει κάτι τέτοιο.. Στο τέλος της παραπάνω περικοπής λέει: «ο καθένας μας θα δώσει λόγο για τον εαυτό του στον Θεό» – δικαιολογίες του τύπου “έτσι με έμαθαν” δεν περνάνε στον Θεό. Έχουμε την πλήρη ευθύνη των απόψεών μας και των έργων μας.

Εδώ ερχόμαστε και στην ανάγκη προσωπικής μελέτης της Αγίας Γραφής, και της ανταλλαγής απόψεων, με σκοπό να μας φανερωθεί περισσότερο ο Θεός και όχι να ανεβάσουμε τους τόνους. Σε μια συζήτηση με έναν αδελφό σου πρέπει να νικήσει η αγάπη, κάτι αντίστοιχο που λένε στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που παίζουν ωραία μπάλα: “σήμερα νίκησε το ποδόσφαιρο”. Άλλωστε αυτό επιβραβεύεται και στους Ιουδαίους της Συναγωγής στη Βέροια, το ότι κάθε μέρα διάβαζαν τις Γραφές εξετάζοντας αν το κήρυγμα του Παύλου ήταν συνεπές με τη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης. Φαντάζεστε απλά να μην το εξέταζαν επειδή έτσι τους έμαθαν; Ο Θεός μας θέλει γνήσια τέκνα του, όχι άβουλους αντιγραφείς.

Ας είμαστε λοιπόν ένα με τον Χριστό όπως ο Χριστός είναι ένα με τον Θεό, ενωμένοι με την άμπελο και ας μην υπερηφανευτούμε για αυτούς που μας δίδαξαν δυο πράγματα. Όποιοι και αν είναι αυτοί που μας δίδαξαν, στην καλύτερη περίπτωση είναι δούλοι του Θεού. Όταν κάποιοι στην εκκλησία της Κορίνθου (Ά Κορ 1ο κεφ.) άρχιζαν να λένε πως προέρχονται από τον Πέτρο, τον Παύλο και τον Απολλώ και άρχισαν διαμάχες μεταξύ τους, ο Απόστολος Παύλος τους μάλωσε πολύ αυστηρά, γιατί με αυτόν τον τρόπο κομμάτιαζαν την Εκκλησία του Θεού. Πάνω από όλα και μέσα σε όλα ο Χριστός, αυτός πέθανε για μας όχι ο Παύλος, στο όνομα του Χριστού βαπτιζόμαστε και όχι στο όνομα του Παύλου, του πάπα, του οποιοδήποτε αγίου..

Το μόνο πράγμα που χρειάζεται η αλήθεια για να φανεί είναι η ειλικρίνεια. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται για να διαδοθεί είναι η αγάπη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *