Μακάριοι οι φτωχοί

Θυμάστε που πήγαμε εξόρμηση στους άστεγους; Δεν θα θέλατε να σας πούμε εντυπώσεις;

Το ωραίο είναι πως υπηρετώντας συνανθρώπους σου μαθαίνεις. Μαθαίνεις όχι μόνο πώς να κάνεις κάτι καλύτερα αλλά και μαθαίνεις από το πνεύμα τους. Νομίζεις στην αρχή πως εσύ που τα ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ και βγήκες από το σπίτι σου – σε αντίθεση με όλους τους άχρηστους δήθεν χριστιανούς – είσαι πολύ πιο δίκαιος. Σαχλαμάρες! Λοιπόν είναι η απάντηση.. ξέρετε γιατί; Υπάρχει ένα εδάφιο το οποίο μόλις τότε το κατάλαβα. Διαβάζουμε στο κατά Λουκάν 6:20 Και αυτός επάρας τους οφθαλμούς αυτού εις τους μαθητάς αυτού έλεγεν· Μακάριοι οι πτωχοί, ότι υμετέρα εστίν η βασιλεία του θεού. Μακάριοι είναι λοιπόν οι φτωχοί γιατί δική τους είναι η βασιλεία του Θεού. Δηλαδή τι; είναι ξαφνικά οι φτωχοί τυχεροί που θα μπουν στη βασιλεία του Θεού κι εμείς είμαστε άτυχοι που είμαστε πιο άνετοι;

Στο μυαλό μου υπάρχουν 3 εξηγήσεις για αυτό:
1. Οι φτωχοί προσμένουν δικαιοσύνη από τον Θεό. Αυτό σημαίνει πως εξασκούν την πίστη τους περισσότερο από όποιον βολεμένο. – Βέβαια αυτό δεν ισχύει για τους άθεους φτωχούς..

2. Όσο παράξενο και να ακούγεται αυτό, κάτι τέτοιο βλέπουμε και στο 16:20 του Λουκά όπου στην ιστορία του φτωχού Λάζαρου και του πλουσίου, ο Λάζαρος δικαιώνεται “είπεν δε Αβραάμ· τέκνον, μνήσθητι ότι απέλαβες τα αγαθά σου εν τη ζωή σου, και Λάζαρος ομοίως τα κακά· νυν δε ώδε παρακαλείται, συ δε οδυνάσαι”

Υπάρχει όμως και μια τρίτη οπτική: Αυτήν την οπτική την έμαθα από τον κυρ. Αντώνη, έναν άστεγο στην Ερμού. Μία κοπέλα από την παρέα, μας έλεγε πως ήθελε οπωσδήποτε να περάσουμε να τον συναντήσουμε και να του δώσουμε κάτι γιατί τον έβλεπε καθημερινά. Του προσφέραμε λίγο φαγητό και μετά ανοίγοντας την τσάντα με τα ρούχα του προσφέραμε ένα ζεστό φούτερ και μας ευχαρίστησε πολύ. Μετά βγάλαμε και ένα δεύτερο και μας είπε: Ε όχι και δεύτερο ρε παιδιά. Να το δώσετε αυτό σε κάποιον που το έχει ανάγκη, εγώ είμαι εντάξει τώρα. Πηγαίντε εκεί πιο κάτω να το δώσετε στον κύριο που είναι απέναντι από το περίπτερο! Μέσα μου η βιασύνη να γυρίσω σπίτι ήρθε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη αυτού του ανθρώπου. Ο κυρ. Αντώνης με δίδαξε με αυτήν του τη στάση το εξής: Το να είσαι φτωχός σημαίνει πως μάλλον σκέφτεσαι περισσότερο από τους άλλους πιο βολεμένους ανθρώπους τους φτωχούς. Το να προσφέρεις στους φτωχούς είναι ευκαιρία να μάθεις από αυτούς. Γι’ αυτό λοιπόν ας μην περιμένουμε το χρέος μας να το κάνει άλλος στη θέση μας. Δεν παίρνουμε στην πληρότητά τους τα πράγματα που είναι εκεί ετοιμασμένα για μας, αν απλά δώσουμε λεφτά σε κάποιον να πάει στη θέση μας. Άλλο φυσικά να μην μπορούμε.. Αλλά αν μπορούμε και στέλνουμε άλλον στη θέση μας, δεν αγαπάμε αληθινά / δεν εξασκούμαστε στην αγάπη. Στα δύσκολα της ζωής μου δεν θα ήθελα η γυναίκα μου (αν είμαι παντρεμένος) να μου στείλει κάποιον υπάλληλο της Unicef να μου κρατήσει το χέρι.

2 thoughts on “Μακάριοι οι φτωχοί

  1. Κατα την γνωμη μου δεν νομίζω οτι το εδαφιο θελει να μας πει για τα υλικα αγαθα…! Εχω την εντυπωση οτι θελει να μας πει οτι μακαριοι ειναι οι φτωχοι στο πνευμα.

  2. Αγαπητέ Ανώνυμε,
    Το εδάφιο στο οποίο αναφέρεστε βρίσκεται στο 5ο κεφάλαιο του Ματθαίου και όχι στο 6ο του Λουκά. Δεν σημαίνει πως ό,τι υπάρχει στο ένα ευαγγέλιο θα το βρούμε και στο άλλο. 3 χρόνια δίδασκε ο Χριστός, και σύμφωνα με τον Ιωάννη έκανε τόσα πολλά που όλα τα βιβλία δεν χωράνε για να τα περιγράψουν.

    Δεν γίνεται να αγαπάς τον διπλανό σου σαν τον εαυτό σου, και να βλέπεις πως εσένα σου περισσεύουν ενώ αυτός στερείται..

    Συγκεκριμένα στον Λουκά οι μακαρισμοί είναι 2 αντίθετες τετράδες
    4 μακαρισμοί:
    1) Μακάριοι οι φτωχοί,
    2) οι πεινώντες
    3) οι κλαίοντες,
    4) όταν μισήσωσιν υμας … ένεκα του υιού του ανθρώπου

    και 4α ουέ
    1) στους πλούσιους
    2) στους ἐμπεπλησμένους (χορτασμένους)
    3) γελώντες
    4) ὑμᾶς καλῶς εἴπωσιν πάντες οἱ ἄνθρωποι

    Αυτό δείχνει πως εφόσον το κάθε ένα από αυτά είναι αντίθετο με ένα από την άλλη τετράδα, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ερμηνείας ως κάτι άλλο από το αντίθετο του πλουσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *