Έως πότε; – Κραυγή αγωνίας για δικαιοσύνη (η Αποκάλυψη του Ιωάννη) (video)

“Ο Θεός δεν είναι δίκαιος” λένε πολλοί, και για να το αποδείξουν αναφέρουν πολλά παραδείγματα μίσους, κακίας, αδικίας, φτώχειας και πείνας.
Άσχετα με το αν ευθυνόμαστε ως κάποιο βαθμό και εμείς οι ίδιοι, συχνά ζητάμε τα ρέστα από τον Θεό, παραδεχόμενοι ταυτόχρονα πως είναι ο Παντοκράτωρ, και αποδεικνύοντάς του πως δεν παίζει καλά τον ρόλο του.
Πριν κάποιος ξαναδυσανασχετήσει θα ήταν καλό να σκεφτεί αν όντως θέλει ο Θεός να κάνει κρίση ή όχι, καθώς μπορεί να βρεθεί και αυτός ένοχος.

Διαβάζοντας την Αποκάλυψη του Ιωάννη, πολλά νέα ερωτήματα άρχισαν να με ταλαιπωρούν. Διάβασα διάφορα, μερικές φορές μία πηγή έδινε πολλές απόψεις/ερμηνείες και πραγματικά φαίνεται πως η εξήγηση της Αποκάλυψης του Ιωάννη – η κατά λέξη ερμηνεία της – είναι αδύνατη. Μέσα σε όλα αυτά που σκέφτηκα και διάβασα ξεχώρισε σαν δυνατή, ξεχωριστή γεύση ένα πράγμα: όλα έχουν την ώρα τους, και όλα είναι στο χέρι του Θεού.

Αποκάλυψη 6:9,10 σε ελεύθερη μετάφραση: 9 Κι όταν άνοιξε την πέμπτη σφραγίδα, είδα κάτω από το θυσιαστήριο τις ψυχές εκείνων που σφαγιάστηκαν, εξαιτίας του Λόγου του Θεού και της μαρτυρία τους. 10 Και έκραξαν με δυνατή φωνή λέγοντας: «Ως πότε, εσύ που είσαι ο Δεσπότης, ο Άγιος και ο Αληθινός δεν αρχίζεις επιτέλους να κρίνεις και να εκδικείσαι για το αίμα μας αυτούς που κατοικούν στη γη;»

Το σκηνικό έχει ως εξής: Στο κέντρο βρίσκεται ο θρόνος του Θεού (Πατέρα) στον οποίο κάθεται συνεχώς, γύρω του 4 ζώα με 6 φτερά το καθένα (πολλές ερμηνείες για το τι είναι) και 24 πρεσβύτεροι ολόγυρα (μάλλον συμβολίζουν τους πιστούς της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης). Μία ερώτηση ακούγεται γεμίζοντάς την ατμόσφαιρα με αγωνία, και ιδιαίτερα τον Ιωάννη, ο οποίος βρίσκεται εκτεθειμένος μην ξέροντας τι να απαντήσει. “Ποιος μπορεί να πάρει το κυλινδρικό βιβλίο με τις 7 σφραγίδες που κρατάει ο Θεός στο δεξί του χέρι και να το ανοίξει;” Μετά την ερώτηση αυτή υπάρχει μια μεγάλη αμηχανία γιατί κανένας δεν βρισκόταν να μπορεί να το πάρει, ούτε καν να το αντικρίσει. Η λύση έρχεται όμως όταν ένας από τους πρεσβυτέρους, εξηγεί στον Ιωάννη πως το λιοντάρι του Ιούδα νίκησε στη μάχη που έδωσε και μπορεί να πάρει το βιβλίο, να σπάσει τις εφτά σφραγίδες για να το ανοίξει. Γυρίζει να δει το λιοντάρι ο Ιωάννης, αντί όμως για λιοντάρι βλέπει ένα θυσιασμένο/σφαγμένο Αρνίο – τον Ιησού Χριστό.

Το Αρνίο παίρνει το κυλινδρικό βιβλίο και όλη η πλάση τον προσκυνά και τον δοξολογεί. Σε κάθε σφραγίδα που ανοίγει γίνεται και κάτι το συνταρακτικό. Στην 5η σφραγίδα συναντάμε αυτό που περιγράψαμε πριν (6: 9,10). Η απάντηση στους εσφαγμένους που απορούν “μέχρι πότε;” βρίσκεται αμέσως μετά στο 11ο χωρίο: σε ελεύθερη μετάφραση: τότε δόθηκαν στον καθένα λευκές στολές και τους είπαν να αναπαυθούν για λίγο ακόμη μέχρι να συμπληρωθεί το σύνολο των σύνδουλων και αδελφών τους που είναι να πεθάνουν και αυτοί. Στη συνέχεια, όταν ανοίγει η 6η σφραγίδα… (6:17): “ήρθε η μεγάλη ημέρα της οργής του και ποιος μπορεί να αντισταθεί” και (7:9) αφού είδα αυτά εμφανίστηκε ένα μεγάλο πλήθος το οποίο να αριθμήσει κανείς δεν μπορούσε από κάθε έθνος φυλή και γλώσσα να στέκονται όρθιοι μπροστά στο Αρνίο ντυμένοι με στολές λευκές και με φοίνικες στα χέρια τους..”

(7:13-17) “Αυτοί οι ντυμένοι με τις λευκές στολές, ποιοι είναι, και από πού ήρθαν; Και του είπα: Κύριε, εσύ ξέρεις. Και μου είπε: Αυτοί είναι που έρχονται από τη μεγάλη θλίψη· και έπλυναν τις στολές τους, και τις λεύκαναν στο αίμα τού Αρνίου. Γι’ αυτό είναι μπροστά στον θρόνο τού Θεού, και τον λατρεύουν ημέρα και νύχτα μέσα στον ναό του· και εκείνος που κάθεται επάνω στον θρόνο θα κατασκηνώσει επάνω τους. Δεν θα πεινάσουν πλέον ούτε θα διψάσουν πλέον ούτε θα πέσει επάνω τους ο ήλιος ούτε κανένα καύμα· επειδή, το Αρνίο, που [είναι] ανάμεσα στον θρόνο, θα τους ποιμάνει, και θα τους οδηγήσει σε ζωντανές πηγές νερών· και ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους.”

Κατέληξα λοιπόν πως όσο και να φαίνεται πως αργεί να έρθει ο Χριστός, το κάνει γιατί ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα του να έρθει, πολλοί ακόμα πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας της πίστης τους σε Αυτόν. Όταν όμως γίνουν όλα αυτά ο Θεός δεν θα ξεχάσει τις υποσχέσεις του, γιατί αυτό απλά δεν μπορεί να το κάνει. Κάνει έλεος, αλλά η κρίση θα έρθει.

Σημειώνεται πως η Αποκάλυψη του Ιωάννη ήταν το αγαπημένο βιβλίο των πρώτων χριστιανών.

Σούνιο 5/8/13

Μια καλογυρισμένη αλλά όχι και τόσο “πιστή” ταινία πάνω στην Αποκάλυψη είναι η παρακάτω: Προτείνω για τις ανάγκες του άρθρου να δείτε από το 42:35 και από το 1:02:00

Η ταινία γενικά δείχνει μία εκδοχή της τότε πραγματικότητας για να αναδείξει την αντιστοιχία με το βιβλίο της Αποκάλυψης. Το πνεύμα του βιβλίου όμως σε καμία περίπτωση δεν σταματάει να εκπληρώνεται στα τότε γεγονότα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *