"Έχω ένα όνειρο"

Η παρακάτω ομιλία δόθηκε από τον Martin Luther King Jr. στις 28 Αυγούστου το 1963 σε μία συγκέντρωση 200-300 χιλιάδων, εκ των οποίων το 75-80% ήταν μαύροι, μπροστά από το «LincolnMemorial» ένα μνημείο αφιερωμένο στον 16ο Πρόεδρο των ΗΠΑ στην WashingtonD.C.Ο Martin Luther King Jr. είχε εντυπωσιαστεί από το κίνημα παθητικής διαμαρτυρίας που ξεκίνησε ο Mahatma Gandi και μόλις 4,5 χρόνια νωρίτερα είχε καταφέρει να πάει στην Ινδία για να το δει από κοντά. Σε μία ραδιοφωνική εκπομπή, λίγο πριν αναχωρήσει, αναφώνησε: «έχοντας επισκεφτεί την Ινδία, είμαι περισσότερο πεπεισμένος από ποτέ άλλοτε ότι η μέθοδος της μη βίαιης αντίστασης είναι το ισχυρότερο διαθέσιμο όπλο για τους καταπιεσμένους ανθρώπους στον αγώνα τους για δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»
Ο Gandi είχε επηρεαστεί από τον μεγαλύτερο λογοτέχνη όλων των εποχών και «αναρχοχριστιανό» όπως τον αποκάλεσαν μετέπειτα οι μελετητές, Leo Tolstoy, και τα έργα του: «The Kingdom of God is within you» και το «Πόλεμος και Ειρήνη».
Οι τρεις μεγάλοι αυτοί άντρες που άλλαξαν την άποψη του κόσμου σε θέματα ρατσισμού, βίας, πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων επηρεάστηκαν από τη διδασκαλία του Χριστού και ιδιαίτερα από την «επί του όρους ομιλία». Ας μάθουμε λοιπόν κι εμείς από αυτούς.
Σημείωση – το “ζωή αγάπης” ουδεμία σχέση έχει με τους ανθρώπους που μετέφρασαν και ανέβασαν τα βίντεο.

One thought on “"Έχω ένα όνειρο"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *