Ακόμα και η Μαριάμ μετανόησε

Υπάρχουν δύο ελληνικές φράσεις που περικλείουν στο σύνολό του το παρακάτω άρθρο: “και τον Θεό κουμπάρο να έχεις δεν γίνεται αυτό” και “ο Θεός κάνει παιδιά όχι εγγόνια”.

 

Ο μικρός Ιησούς και ο ναός
Κάθε χρόνο ο Ιωσήφ και η Μαριάμ πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή του Πάσχα. Αυτή η γιορτή κρατούσε μερικές μέρες. Στα δώδεκά του χρόνια ο Ιησούς, μετά το τέλος της γιορτής, είχε παραμείνει στον Ναό του Σολομώντα, ενώ ο Ιωσήφ και η Μαριάμ είχαν πάρει τον δρόμο του γυρισμού. Μετά από μια μέρα δρόμο, αρχίζουν να ψάχνουν μέσα στο πλήθος της συγγένειας και των φίλων τους, νομίζοντας πως βρισκόταν κάπου εκεί, στη συνοδεία. Έκπληκτοι για την απουσία του γυρίζουν πίσω στην Ιερουσαλήμ (άλλη μία μέρα δρόμο) και αρχίζουν να ψάχνουν μέσα στη μεγάλη αυτή πόλη. Μετά από τρεις ημέρες (συνολικά 5 μέρες απουσίας) τον εντοπίζουν τελικά να βρίσκεται στο ιερό να ρωτάει και ακούει τους διδασκάλους. Όλοι όσοι τον άκουγαν είχαν ενθουσιαστεί από τη σύνεσή του και από τις απαντήσεις του. ΣΗΜΕΙΩΣΗ όχι μόνο απαντούσε εκπληκτικά, αλλά και με εκπληκτικό τρόπο.

Μαριάμ: – Γιατί παιδί μου μας το έκανες αυτό το πράγμα; Ορίστε, ο πατέρας σου κι εγώ σε ψάχναμε με οδύνες.
Ιησούς: – Γιατί με αναζητούσατε; Δεν ξέρατε ότι πρέπει να είμαι στα (πράγματα) του Πατέρα μου;

Όμως ο Ιωσήφ και η Μαριάμ δεν κατάλαβαν τι είπε. Η Μαριάμ όμως θυμόταν τι είπε ο μικρός Ιησούς.

Ο γάμος στην Κανά
Ο Ιησούς έχει μόλις αρχίσει να κάνει μαθητές, ο Ανδρέας, ο Πέτρος, ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ βρίσκονται καλεσμένοι μαζί με τον Ιησού σε έναν γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας, όπου ήταν και η μητέρα του Ιησού. Σε κάποια στιγμή τελειώνει το κρασί οπότε η Μαριάμ αναλαμβάνει δράση..

Μαριάμ: – Δεν έχουν κρασί
Ιησούς: – Τι υπάρχει μεταξύ μας γυναίκα; Δεν ήρθε ακόμα η ώρα μου. (εγώ θα το απέδιδα: με ποια ιδιότητα μου μιλάς; δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να κάνω δημόσια θαύματα).

Στη συνέχεια ο Ιησούς μετατρέπει το νερό σε κρασί, αλλά με τρόπο που ίσως μόνο οι υπηρέτες κατάλαβαν τι είχε γίνει..

Η δημόσια απόρριψη της οικογένειας του Ιησού
Ο Ιησούς εξηγεί δημόσια στο πλήθος, σε απάντηση των Φαρισαίων που ζητούσαν σημεία (θαύματα), πως οι σύγχρονοί του Ισραηλίτες, μαζί και οι Φαρισαίοι, θα κριθούν πολύ πιο αυστηρά από ότι οι Νινευίτες (εθνικοί) που είχαν πιστέψει σε ένα μόνο κήρυγμα του Ιωνά και μετανόησαν. Αντίστοιχα και μία βασίλισσα του Νότου (της Αιθιοπίας;) είχε πάει να γνωρίσει προσωπικά τον Σολομώντα και αυτή θα κρίνει τη σύγχρονη γενεά του Ιησού, επειδή αυτή η γενεά μπροστά της είχε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον Σολομώντα και τον Ιωνά. Τον Χριστό, τον Υιό του Θεού.
Στη συνέχεια τους εξηγεί (κατά τη γνώμη μου) πως πολλοί τους αναπαύονται στα θαύματα που κάνει εκείνη την περίοδο – γιατί τα θαύματα δεν τα θέλανε για να πιστέψουν αλλά για να επωφεληθούν-, αλλά επειδή δεν μένουν ενωμένοι μαζί του κινδυνεύουν να γίνουν τα τελευταία χειρότερα από τα πρώτα και τους δίνει το εξής παράδειγμα: Ότι βγαίνει ένα ακάθαρτο πνεύμα από έναν άνθρωπο και αφού κουραστεί να ψάχνει άλλο θύμα, γυρίζει πάλι στον πρώτο και παίρνει μαζί του άλλα 7 ακάθαρτα πνεύματα. Το να ζητάει κανείς από τον Θεό μόνο θαύματα, είναι πολύ επικίνδυνο..
Μέσα σε αυτό το πνεύμα διδασκαλίας ξαφνικά εμφανίζονται η Μαριάμ και τα αδέρφια του Ιησού.

Κάποιος: – Δες η μητέρα σου και οι αδερφοί σου στέκονται έξω, ζητώντας να σου μιλήσουν!
Ιησούς: – Ποια είναι η μητέρα μου και ποιοι οι αδελφοί μου; Δέστε! (δείχνοντας τους μαθητές του) αυτοί είναι οι μητέρα μου και οι αδελφοί μου, επειδή όποιος κάνει το θέλημα του ουράνιου Πατέρα μου είναι στα αλήθεια μητέρα μου, αδερφός μου και αδερφή μου.

Η έγνοια του Ιησού για τη Μαριάμ
Ο Ιησούς βρίσκεται καρφωμένος στον σταυρό, από κάτω οι στρατιώτες μοιράζουν τα φθηνά ρούχα του στα τέσσερα και παίζουν ζάρια για το ποιος θα πάρει τον υφαντό χιτώνα του, ενώ έχουν μείνει λίγοι μόνον μαθητές του να τον κοιτάζουν. Κοντά στον σταυρό είναι μαζεμένες 4-5 γυναίκες, εκ των οποίων η Μαριάμ και ο μαθητής που αγαπούσε πολύ (κατά πάσα πιθανότητα ο Ιωάννης). Ο Ιησούς λοιπόν λέει στη Μαριάμ:
Ιησούς: – Γυναίκα, ορίστε ο γιος σου!
Στη συνέχεια λέει στον Ιωάννη:
Ιησούς: – Ορίστε η μητέρα σου!
Από τότε πήρε στο σπίτι του τη μητέρα του Ιησού ο Ιωάννης και την είχε σαν μητέρα του.

Νομίζω πως ανάμεσα στις δύο τελευταίες ιστορίες υπάρχει άλλη μία σιωπηρή. Υπάρχει μία ιστορία όπου η Μαριάμ μετανοεί και ταπεινώνεται, καθώς νόμιζε πως είχε τα μέσα να κάνει ό,τι θέλει στο όνομα του γιου της.
Ο Ιησούς είναι ο μόνος Χριστός, δηλαδή ο μόνος Μεσσίας. Είναι αυτός που πήρε το χρίσμα να μεσολαβήσει για χάρη μας μπροστά στον Θεό. Αν το να γεννηθείς μητέρα του Χριστού δεν σου δίνει κανένα παραπάνω πλεονέκτημα έναντι των άλλων απλών ανθρώπων, πόσο μάλλον το να νομίζεις πως επειδή βρίσκεσαι σε μια παρέα καλών ανθρώπων ή να κουβαλάς κάποιο σημαντικό όνομα ή ράσα ή πτυχία.. Ας τα ξεχάσουμε όλα, για να είμαστε μέλη της οικογένειας του Θεού πρέπει να κάνουμε το θέλημα του ουράνιου Πατέρα.
Κανείς δεν μπορεί να κάνει το θέλημα του Θεού, αν δεν είναι ενωμένος με τον Χριστό (Ιωάννης κεφ. 15), αλλά και αυτός που είναι ενωμένος με τον Χριστό και δεν κάνει το θέλημα του Θεού, δηλαδή δεν φέρνει καρπό, κόβεται, γιατί είναι άχρηστος, και ρίχνεται στη φωτιά. Οι κατ’ όνομα χριστιανοί, που ισχυρίζονται πως ξέρουν τον Θεό αλλά δεν τον ακολουθούν θα κριθούν πολύ πολύ άσχημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *