Βιγκανισμός και Χριστιανισμός.. Μπορούν να συνυπάρξουν;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτώβρη, θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα παρακολουθήσει κάποτε μεταξύ χορτοφάγων και μη ατόμων, όπου οι χορτοφάγοι υποστήριζαν με σθένος το πόσο λάθος είναι να καταναλώνουμε κρέας και τα παράγωγα των ζώων όπως αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ.

Μέσα στα επιχειρήματά τους, παρέθεταν και αρκετά βίντεο στα οποία παρουσιαζόταν η βάναυση μεταχείριση των ζώων προκειμένου να τραφεί ο άνθρωπος. Απάνθρωπες συνθήκες σε σφαγεία, κανένας σεβασμός στο ζώο που επρόκειτο να σφαγιαστεί, νεογέννητα που τα έπαιρναν με τη βία από τις μητέρες τους και πολλές άλλες εικόνες οι οποίες πραγματικά προκαλούσαν αηδία και αγανάκτηση. Στην πορεία έψαξα περισσότερο το θέμα στο ίντερνετ (υπάρχουν αρκετές συζητήσεις κυρίως σε αντίστοιχα φόρουμ, αλλά και βίντεο με ομιλίες κατά της κρεοφαγίας) και διαπίστωσα πως οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) χορτοφάγοι δεν είχαν καμία σχέση με τις χριστιανικές αξίες, καθώς δήλωναν είτε άθεοι, είτε αγνωστικιστές, είτε ακόμα και βουδιστές(!). Αυτό ίσως δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο πέραν της άποψης ότι οι άνθρωποι και τα ζώα είναι ίσοι (πολλές απόψεις μάλιστα επιβεβαίωναν την ανωτερότητα των ζώων) κάτι που είναι αντίθετο με τον Λόγο του Θεού. Μου πέρασε λοιπόν από το μυαλό να ψάξω κατά πόσο γίνεται ένας συνειδητοποιημένος χριστιανός να ασπάζεται έναν τέτοιο τρόπο ζωής και να συμφωνεί με τις θεωρίες του βιγκανισμού.
 
Βασικές έννοιες βιγκανισμού

Τί είναι βιγκανισμός (veganism);
Είναι η συμπόνια στη πράξη. Είναι μια φιλοσοφία δυναμικής αβλάβειας, μια διατροφή και ένας τρόπος ζωής. O βιγκανισμός είναι ο σεβασμός προς τη ζωή που αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των ζωντανών όντων και προεκτείνει προς αυτά τη συμπόνια, την ευγένεια, και το δίκαιο. Η βίγκαν διατροφή είναι το εργαλείο για να σταθούμε αντίθετοι στη βαναυσότητα και να μειώσουμε άμεσα το μαρτύριο των ζώων.

Τί σημαίνει βίγκαν/βέγκαν στα ελληνικά;
Είναι αυτός που δεν περιλαμβάνει στη διατροφή του κανένα ζωικό προϊόν και κάνει μια διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Η μη χρησιμοποίηση ζωικών προϊόντων αφορά επίσης και το ντύσιμο, τα καλλυντικά, τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, όσο αυτό είναι πρακτικό και δυνατό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιτέλους και στην Ελλάδα αρκετά προϊόντα καθαρισμού σπιτιού και προσωπικής φροντίδας που τα ίδια τα τελικά προϊόντα αλλά και τα συστατικά τους έχουν ελεγχθεί για την καταλληλότητά τους με εναλλακτικές μεθόδους, χωρίς τη χρήση πειραμάτων σε ζώα.

Οι βίγκαν με τη στάση ζωής τους προσπαθούν να κάνουν περισσότερο καλό και λιγότερο κακό και αυτό τελικά είναι μια διαδικασία ανεύρεσης επιλογών και εναλλακτικών που σέβονται και προστατεύουν τη ζωή όλων των ζωντανών όντων.

Τί τρώει ένας βίγκαν;
Γενικά τρώει ό,τι υπάγεται στις 5 ομάδες τροφών που είναι λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί και φυσικά όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτές τις τροφές. Τελικά είναι εφικτό και εύκολο να είναι κάποιος βίγκαν.

Δεν είναι όμως το κρέας απαραίτητο;
Όχι και δεν έχει πεθάνει κανείς από την έλλειψή του. Απόδειξη οι βίγκαν σε όλον τον κόσμο, που ζουν, κάνουν παιδιά, θηλάζουν, αθλούνται και γενικά ζουν μία υγιή και πλήρη ζωή. Το κρέας δεν το χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε – το τρώμε μόνο για την απόλαυση, την συνήθεια, και την ευκολία μας.

Γιατί δεν πίνουν γάλα οι βίγκαν;
Το γάλα κάθε ζώου είναι κατάλληλο για το είδος του. Για παράδειγμα, το γάλα της αγελάδας είναι κατάλληλο για το μοσχαράκι, όχι για τον άνθρωπο, και παράγεται αποκλειστικά για το μοσχαράκι. Όμως το μοσχαράκι δεν θα γευτεί ποτέ το μητρικό του γάλα γιατί σφαγιάζεται ώστε να διατεθεί αυτό το γάλα στον άνθρωπο. Πολλοί βίγκαν φτιάχνουν το γάλα μόνοι τους από αμύγδαλα ή άλλους καρπούς.

Είναι λάθος να τρώει κανείς κρέας;
Δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους. Εάν κάποιος θέλει λιγότερα ζώα να υποφέρουν και να πεθαίνουν, τότε μπορεί να σταματήσει να υποστηρίζει τέτοιες πρακτικές μη τρώγοντας ζωικά προϊόντα. Ένας βίγκαν σώζει περίπου 100 ζωές το χρόνο.

Γιατί γίνεται κάποιος βίγκαν;
Η επιλογή υπαγορεύεται από καθαρά ορθολογικά κριτήρια για μια δίκαιη και ηθική σχέση με τα άλλα ζωντανά πλάσματα. Τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας μεγέθυνση και διόγκωση της βιομηχανικής εκτροφής ζώων. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη έχει ως συνέπεια τη σφαγή του ασύλληπτου αριθμού των 55 δις ζώων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Κάποιος γίνεται βίγκαν γιατι δεν θέλει να διαπράττεται η σημερινή θεσμοθετημένη βαναυσότητα προς τα ζώα στο όνομα του/της.

Δεν υπάρχει τίποτε το συγκλονιστικό και συνταρακτικό στην επιλογή αυτή. Απλά οι βίγκαν επιλέγουν να μην συμμετέχουν στο αχρείαστο μαρτύριο αισθανόμενων πλασμάτων πρωτίστως και κυρίως από τον σεβασμό τους προς αυτά.

Επίσης είναι η απάντησή τους στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την εκτροφή των ζώων, για να προστατευθεί συνολικά η ακεραιότητα του περιβάλλοντος, η οποία υποβαθμίζεται από την αναποτελεσματική και μη αειφόρο πρακτική της βιομηχανικής εκτροφής ζώων.

Για πολλούς βιγκαν επιπλέον λόγοι είναι η αρμονία με την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού και η φροντίδα για την υγεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει κάποιος στο βιγκανισμό δεν είναι μόνο η γνώση των γεγονότων αλλά η συνειδητοποίηση ότι προκαλούμε αχρείαστο μαρτύριο. Είναι η ξαφνική αναλαμπή στο μυαλό του ανθρώπου και η σύνδεση του κρέατος με ένα ζωντανό, αισθανόμενο πλάσμα. Αυτή είναι η αποφασιστική στιγμή και από εκεί και μετά δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Είναι υγιεινή η βίγκαν διατροφή;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι βίγκαν απολαμβάνουν ίδια ή καλύτερη υγεία και από τους απλούς χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους. Η επίσημη θέση της American Dietetic Association είναι ότι η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, αρκεί φυσικά να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος τρώει συνεχώς τηγανιτές πατάτες ή άσπρο ρύζι είναι βέβαιο ότι δεν θα αποκομίσει τα οφέλη της βίγκαν διατροφής.

Τί γίνεται με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, και σίδηρος;
Όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στην βίγκαν διατροφή και όλες οι Vegan Societies του κόσμου παρέχουν έγκυρη ενημέρωση για την βίγκαν διατροφή.

Αντιστρέφοντας το ερώτημα εύλογα μπορούμε να αναρωτηθούμε:
Από που θα πάρουμε τη βιταμίνη C, τη Βήτα καροτίνη, το φολικό οξύ, το λυκοπένιο, τις ίνες, και τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν στα ζωικά προϊόντα; Αναγκαστικά θα πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας τις φυτικές τροφές, οι οποίες είναι πραγματικά πλούσιες σε πρωτεΐνη και στα άλλα συστατικά του κρέατος.

Και ακόμη η αγελάδα από πού παίρνει τις πρωτείνες της, το ασβέστιό της, κ.λπ. Άρα και εμείς λοιπόν γιατί να μην τις πάρουμε από πρώτο χέρι, δηλαδή από φυτικές πηγές.

Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να έχει ανεπάρκεια πρωτεΐνης στον Δυτικό κόσμο.

Μερικά από τα επιχειρήματα των Χριστιανών vegans

1. Πριν τη πτώση, η διατροφή του ανθρώπου αλλά και των ζώων ήταν καθαρά χορτοφαγική και μάλιστα ωμή (raw veganism).
«Και είπε ο Θεός: Δέστε, σας έδωσα κάθε χορτάρι που κάνει σπόρο, που είναι επάνω στο πρόσωπο ολόκληρης της γης, και κάθε δέντρο, που έχει μέσα του καρπό, δέντρο που κάνει σπόρο· αυτά θα είναι σε σας για τροφή· και σε όλα τα ζώα τής γης, και σε όλα τα πουλιά τού ουρανού, και σε κάθε ερπετό που σέρνεται επάνω στη γη, και έχει μέσα του ψυχή που ζει, έδωσα κάθε χλωρό χορτάρι για τροφή. Και έγινε έτσι. Και είδε ο Θεός όλα όσα δημιούργησε· και να, ήσαν πολύ καλά. Και έγινε εσπέρα, και έγινε πρωί, ημέρα έκτη».Γεν.1:29-31

2. Μετά τον κατακλυσμό, ο Θεός επέτρεψε στον άνθρωπο να τρώει κρέας, μαγειρεμένο όμως, καθώς απαγορεύει ρητά την ωμοφαγία. Ωστόσο οι κάποιοι χριστιανοί υποστηρίζουν ότι αυτή η εντολή δόθηκε προσωρινά καθώς ο κατακλυσμός είχε καταστρέψει κάθε μορφή χλωρίδας από τη γη.
«ΚΑΙ ο Θεός ευλόγησε τον Νώε, και τους γιους του· και τους είπε: Αυξάνεστε και πληθύνεστε, και γεμίστε τη γη· και ο φόβος σας, και ο τρόμος σας, θα είναι επάνω σε όλα τα ζώα τής γης, κι επάνω σε όλα τα πουλιά τού ουρανού, επάνω σε κάθε τι που σέρνεται επάνω στη γη, κι επάνω σε όλα τα ψάρια τής θάλασσας· στα χέρια σας δόθηκαν· κάθε τι που κινείται, το οποίο ζει, θα είναι σε σας για τροφή· μέχρι το χλωρό χορτάρι, σας έδωσα τα πάντα· κρέας, όμως, με τη ζωή του, με το αίμα του, δεν θα φάτε». Γεν.9:1-4

3. Ένα ακόμη εδάφιο που επικαλούνται οι χριστιανοί χορτοφάγοι είναι το παρακάτω:
«Όποιος, όμως, σφάζει βόδι, είναι σαν εκείνον που φονεύει άνθρωπο· όποιος θυσιάζει αρνί, είναι σαν εκείνον που κόβει τον λαιμό σκύλου· όποιος προσφέρει προσφορά από άλφιτα, είναι σαν εκείνον που προσφέρει χοιρινό αίμα· όποιος θυμιάζει, είναι σαν εκείνον που ευλογεί ένα είδωλο. Ναι, αυτοί διάλεξαν τους δρόμους τους, και η ψυχή τους ευχαριστιέται στα βδελύγματά τους».Ησ. 66:3

4. Η τροφή που έδωσε ο Θεός στους Ισραηλίτες επί 40 χρόνια που περιπλανώνταν στην έρημο δεν ήταν κρέας, αλλά ένα είδος ψωμιού.
«Και αφού το στρώμα της δρόσου ανέβηκε, να, επάνω στο πρόσωπο της ερήμου ήταν κάτι λεπτό, στρογγυλό, λεπτό σαν πάχνη επάνω στη γη.
Και όταν οι γιοι Ισραήλ το είδαν, είπαν αναμεταξύ τους: Τι είναι αυτό; Επειδή, δεν ήξεραν τι ήταν. Και ο Μωυσής τούς είπε: Αυτό είναι το ψωμί, που ο Κύριος σας δίνει για να φάτε· αυτός είναι ο λόγος που ο Κύριος πρόσταξε: Μαζέψτε κάθε ένας απ’ αυτό όσο χρειάζεται για να φάει, ένα γομόρ κατ’ άτομο, σύμφωνα με τον αριθμό των ψυχών σας· πάρτε ο καθένας για τους ομοσκήνους του.[…] Και ο οίκος τού Ισραήλ αποκάλεσε το όνομά του Μαν· και ήταν όμοιο με σπόρο κοριάνδρου, άσπρο· και η γεύση του, σαν πλακούντιο με μέλι».Εξ.16:14-16/31

5. Ο Θεός τιμωρεί τον αχάριστο λαό του που ζητούσε συνεχώς κρέας.
«Και πες στον λαό: Αγιάστε τον εαυτό σας για την αυριανή ημέρα, και θα φάτε κρέας· επειδή, κλάψατε στα αυτιά τού Κυρίου, λέγοντας: Ποιος θα μας δώσει κρέας να φάμε; Επειδή, καλά ήμασταν στην Αίγυπτο. Γι’ αυτό, ο Κύριος θα σας δώσει κρέας, και θα φάτε· δεν θα φάτε μία ημέρα ούτε δύο ημέρες ούτε πέντε ημέρες ούτε δέκα ημέρες ούτε 20 ημέρες· ολόκληρο τον μήνα θα φάτε, μέχρις ότου βγει από τα ρουθούνια σας, και θα το αηδιάσετε, επειδή απειθήσατε στον Κύριο, που είναι ανάμεσά σας, και κλάψατε μπροστά του, λέγοντας: Γιατί να αναχωρήσουμε από την Αίγυπτο;»Αριθμ. 11:18-20

6. Στο μέλλον η διατροφή ανθρώπων και ζώων θα ξαναγίνει χορτοφαγική.
«Και ο λύκος θα συγκατοικεί μαζί με το αρνί, και η λεοπάρδαλη θα αναπαύεται μαζί με το κατσικάκι· και το μοσχάρι και το λιονταράκι και τα σιτευτά μαζί, και ένα μικρό παιδί θα τα οδηγεί. Και η δάμαλη και η αρκούδα θα βόσκουν μαζί, τα παιδιά τους θα αναπαύονται μαζί, και το λιοντάρι θα τρώει άχυρο, όπως το βόδι. Και το παιδί που θηλάζει θα παίζει στην τρύπα τής έχιδνας, και το απογαλακτισμένο παιδί θα βάλει το χέρι του στη φωλιά τής οχιάς. Δεν θα κακοποιούν ούτε θα φθείρουν σε όλο το άγιό μου βουνό· επειδή, η γη θα είναι πλήρης τής γνώσης τού Κυρίου, όπως τα νερά σκεπάζουν τη θάλασσα».Ησ. 11:6

7. Στο βιβλίο του Δανιήλ, πιστεύεται ότι προτείνεται ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής και ότι η κατανάλωση κρέατος είναι βδέλυγμα.
«Και ο Δανιήλ είπε στον Αμελσάρ, τον οποίο ο αρχιευνούχος είχε βάλει στον Δανιήλ, τον Ανανία, τον Μισαήλ, και τον Αζαρία: Δοκίμασε, παρακαλώ, τους δούλους σου για δέκα ημέρες· κι ας μας δοθούν όσπρια να τρώμε, και νερό να πίνουμε· έπειτα, ας κοιταχτούν τα πρόσωπά μας μπροστά σου, και τα πρόσωπα των νέων που τρώνε από τα φαγητά τού βασιλιά· και όπως δεις, κάνε μέ τους δούλους σου.
Και τους άκουσε σ’ αυτό το πράγμα, και τους δοκίμασε για δέκα ημέρες. Και μετά το τέλος των δέκα ημερών, τα πρόσωπά τους φάνηκαν ωραιότερα και παχύτερα στη σάρκα, από όλους τους νέους, που έτρωγαν τα φαγητά τού βασιλιά. Και ο Αμελσάρ αφαιρούσε το φαγητό τους, και το κρασί που έπρεπε να πίνουν, και τους έδινε όσπρια».Δαν.1:11-16

Τα παραπάνω επιχειρήματα αρχικά ίσως να φαίνονται σωστά, όμως μπορούν άνετα να καταρριφθούν αν δούμε σφαιρικά το θέμα της διατροφής μέσα από τον Λόγο του Θεού. Επίσης καθώς κάποιοι σκληροπυρηνικοί βίγκανς πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ ανθρώπου και ζώων (κάτι το οποίο είναι αντίθετο με την Αγία Γραφή), μπορούμε να βασιστούμε σε μερικά εδάφια που απορρίπτουν αυτή τη θεωρία. Στο βιβλίο της Γένεσης και συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο, βλέπουμε τη δημιουργία της γης καθώς και των έμψυχων κατοίκων της.
«Και είπε ο Θεός: Ας γεννήσει η γη έμψυχα ζώα σύμφωνα με το είδος τους, κτήνη, και ερπετά και ζώα της γης σύμφωνα με το είδος τους. Και έγινε έτσι. Και έκανε ο Θεός τα ζώα της γης σύμφωνα με το είδος τους, και τα κτήνη σύμφωνα με το είδος τους, και κάθε ερπετό της γης σύμφωνα με το είδος του. Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό».Γεν.1:24-25

Έπειτα βλέπουμε τη δημιουργία του ανθρώπου, ο οποίος πλάστηκε κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση Θεού, γεγονός που τον καθιστά ανώτερο από κάθε άλλο είδος στη γη. Ετσι λοιπόν όλα τα ζώα υποτάχθηκαν στον άνθρωπο και του δόθηκαν για να τα εξουσιάζει.

«Και είπε ο Θεός: Ας κάνουμε άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα, σύμφωνα με τη δική μας ομοίωση· και ας εξουσιάζει επάνω στα ψάρια τής θάλασσας, κι επάνω στα πουλιά τού ουρανού, κι επάνω στα κτήνη, κι επάνω σε ολόκληρη τη γη, κι επάνω σε κάθε ερπετό, που σέρνεται επάνω στη γη. Και ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του εικόνα· σύμφωνα με την εικόνα τού Θεού τον δημιούργησε· αρσενικό και θηλυκό τούς δημιούργησε· και τους ευλόγησε ο Θεός· και είπε σ’ αυτούς ο Θεός: Αυξάνεστε και πληθύνεστε και γεμίστε τη γη, και κυριεύστε την, και εξουσιάζετε επάνω στα ψάρια τής θάλασσας, κι επάνω στα πουλιά τού ουρανού κι επάνω σε κάθε ζώο που κινείται επάνω στη γη». Γεν.1:26-28

Η πρώτη θυσία

«Και ο Κύριος ο Θεός έκανε στον Αδάμ και στη γυναίκα του δερμάτινους χιτώνες, και τους έντυσε».Γεν.3:21

Ο άνθρωπος, ακόμα και μετά την πτώση του μεταχειρίστηκε με εύνοια, καθώς ο Θεός θυσίασε κάποια από τα δημιουργήματα του για να καλύψει τη γύμνια και την ντροπή του ανθρώπου. Στο σημείο αυτό καταρρίπτεται οποιαδήποτε προσπάθεια εξίσωσης του ανθρώπου με τα ζώα. Ο Θεός τα δημιούργησε για υπηρετούν τον άνθρωπο με οποιοδήποτε κόστος.

Στην Παλαιά Διαθήκη είναι υπεράριθμα τα παραδείγματα θυσιών ζώων, μια τακτική που επέβαλλε ο ίδιος ο Θεός με σκοπό την εξιλέωση των αμαρτιών του ανθρώπου. Παρακάτω βλέπουμε την εύνοια του Θεού επάνω στον Αβελ, γιατί ευαρεστήθηκε από το είδος της προσφοράς του που ήταν κάποιο ζώο από το κοπάδι του.

«Και ύστερα από ημέρες ο Κάιν πρόσφερε από τους καρπούς της γης προσφορά στον Κύριο. Και ο Άβελ πρόσφερε κι αυτός από τα πρωτότοκα των προβάτων του, και από το πάχος τους. Και ο Κύριος κοίταξε με ευμένεια επάνω στον Άβελ, κι επάνω στην προσφορά του· επάνω στον Κάιν, όμως, κι επάνω στην προσφορά του δεν κοίταξε».Γεν.4:3-5

Οι εντολές του Θεού προς τον λαό του σχετικά με την καθαρότητα της διατροφής τους.

«Δεν θα τρως τίποτε το βδελυκτό. Τούτα είναι τα κτήνη, που θα τρώτε: Το βόδι, το πρόβατο, και η κατσίκα, το ελάφι, και η δορκάδα, και το βουβάλι, και ο αγριότραγος, και ο πύγαργος, και το άγριο βόδι, και η καμηλοπάρδαλη. Και κάθε τετράποδο, που έχει δίχηλο το πόδι του, και το νύχι του χωρισμένο σε δύο χηλές, και που αναμασάει, ανάμεσα στα τετράποδα, αυτά θα τρώτε. Τούτα, όμως, δεν θα τρώτε, από εκείνα που αναμασούν ή από εκείνα που έχουν το νύχι τους δίχηλο: Την καμήλα, και τον λαγό, και τον δασύποδα· επειδή, αναμασούν μεν, όμως δεν έχουν χωρισμένο το νύχι· αυτά είναι σε σας ακάθαρτα· και το γουρούνι, επειδή έχει μεν το νύχι του δίχηλο, όμως δεν αναμασάει· είναι σε σας ακάθαρτο· από το κρέας τους δεν θα τρώτε, ούτε θα αγγίζετε το ψοφίμι τους.
Από όλα εκείνα που είναι στα νερά, τούτα θα τρώτε: Όλα, όσα έχουν πτερύγια, και λέπια, θα τα τρώτε· όλα, όμως, όσα δεν έχουν πτερύγια και λέπια, δεν θα τα τρώτε· είναι σε σας ακάθαρτα.
Κάθε καθαρό πτηνό θα το τρώτε. Τούτα, όμως, είναι εκείνα από τα οποία δεν θα τρώτε: Ο αετός, και ο γρυπαετός, και ο μαυραετός, και ο γυπαετός, και ο ίκτινος, και ο γύπας στο είδος του, και κάθε κόρακας στο είδος του, και η στρουθοκάμηλος, και η κουκουβάγια, και ο ίβιδας και το γεράκι στο είδος του, και ο νυχτοκόρακας, και η μεγάλη κουκουβάγια, και ο κύκνος, και ο πελεκάνος, και η κίσσα, και η αίθυα, και ο πελαργός, και ο ερωδιός στο είδος του, και ο τσαλαπετεινός, και η νυχτερίδα. Και όλα τα φτερωτά ερπετά είναι ακάθαρτα σε σας· δεν θα τρώγονται. Κάθε καθαρό πτηνό θα το τρώτε.
Δεν θα τρώτε κανένα ψοφίμι (στον ξένο που είναι μέσα στις πύλες σου, θα τα δίνεις αυτά, για να το τρώει· ή θα το πουλάς σε αλλογενή·) επειδή, είσαι άγιος λαός στον Κύριο τον Θεό σου.
Δεν θα ψήσεις κατσικάκι, που ακόμα θηλάζει το γάλα τής μητέρας του».Δευτερ.14:3-21

Ο Ιησούς ήταν χορτοφάγος;
Ο Ιησούς έτρωγε ψάρι (καθώς οι μαθητές του ήταν ψαράδες) και πιθανόν να έφαγε και κρέας όταν πέρασε τη γιορτή του Πάσχα με τους μαθητές του.
«Και ενώ αυτοί, από τη χαρά, ακόμα απιστούσαν και θαύμαζαν, είπε σ’ αυτούς: Έχετε εδώ κάτι φαγώσιμο; Και εκείνοι έδωσαν σ’ αυτόν ένα μέρος από ψημένο ψάρι, και ένα μέρος κηρήθρας από μέλι. Και καθώς τα πήρε, έφαγε μπροστά τους».Λουκ.24:41-43

Πολλαπλασίασε τα ψωμιά και τα ψάρια για να ταίσει 5000 ανθρώπους.

«Και όταν έγινε βράδυ, ήρθαν σ’ αυτόν οι μαθητές του, λέγοντας: Ο τόπος είναι έρημος, και η ώρα έχει ήδη περάσει· απόλυσε τα πλήθη, για να πάνε στις κωμοπόλεις και να αγοράσουν τροφές για τον εαυτό τους.
Και ο Ιησούς είπε σ’ αυτούς: Δεν έχουν ανάγκη να πάνε· δώστε τους εσείς να φάνε.
Και εκείνοι λένε σ’ αυτόν: Δεν έχουμε εδώ, παρά πέντε ψωμιά και δύο ψάρια.
Και εκείνος είπε: Φέρτε τα εδώ σε μένα.
Και αφού πρόσταξε τα πλήθη να καθήσουν επάνω στα χόρτα, και πήρε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια, σηκώνοντας τα μάτια του στον ουρανό τα ευλόγησε· και αφού τα έκοψε, έδωσε τα ψωμιά στους μαθητές, και οι μαθητές στα πλήθη. Και έφαγαν όλοι, και χόρτασαν· και σήκωσαν το περίσσευμα από τα κομμάτια, δώδεκα κοφίνια γεμάτα. Κι αυτοί που έτρωγαν ήσαν μέχρι 5.000 άνδρες, εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά».Ματθ.14:15-21

Ο Ιησούς είπε ότι αυτά που εξέρχονται από τον άνθρωπο είναι αυτά που τον μολύνουν.
«Και τους λέει: Έτσι ασύνετοι είστε κι εσείς; Δεν καταλαβαίνετε ότι κάθε τι απέξω, που μπαίνει μέσα στον άνθρωπο, δεν μπορεί να τον μολύνει; Επειδή, δεν μπαίνει μέσα στην καρδιά του, αλλά στην κοιλιά· και αποβάλλεται στο αποχωρητήριο, καθαρίζοντας όλα τα φαγητά. Έλεγε, μάλιστα, ότι: Αυτό που βγαίνει από μέσα από τον άνθρωπο, εκείνο μολύνει τον άνθρωπο· επειδή, από μέσα από την καρδιά των ανθρώπων βγαίνουν οι κακοί συλλογισμοί, μοιχείες, πορνείες, φόνοι, κλοπές, πλεονεξίες, πονηρίες, δόλος, ασέλγεια, πονηρό βλέμμα, βλασφημία, υπερηφάνεια, αφροσύνη. Όλα αυτά τα πονηρά βγαίνουν από μέσα, και μολύνουν τον άνθρωπο».Μαρκ.7:18-23

Άλλες αναφορές της Καινής Διαθήκης σχετικά με τη διατροφή

1. Το όραμα του Πέτρου πρωτού συναντήσει τον (εθνικό) Κορνήλιο.

«Και την επόμενη ημέρα, ενώ εκείνοι οδοιπορούσαν και πλησίαζαν στην πόλη, ο Πέτρος, γύρω στην έκτη ώρα, ανέβηκε στην ταράτσα για να προσευχηθεί. Και καθώς πείνασε, ήθελε να φάει, και ενώ ετοίμαζαν, ήρθε επάνω του έκσταση· και βλέπει ανοιγμένον τον ουρανό, και κάποιο σκεύος να κατεβαίνει σαν ένα μεγάλο σεντόνι, που ήταν δεμένο από τις τέσσερις άκρες, και το κατέβαζαν επάνω στη γη· μέσα σ’ αυτό υπήρχαν όλα τα τετράποδα της γης, και τα θηρία, και τα ερπετά, και τα πουλιά τού ουρανού. Και έγινε μια φωνή προς αυτόν: Πέτρο, αφού σηκωθείς, σφάξε και φάε. Και ο Πέτρος είπε: Μη γένοιτο, Κύριε· επειδή, ποτέ δεν έφαγα κανένα βέβηλο ή ακάθαρτο. Και ξανά, για δεύτερη φορά, έγινε σ’ αυτόν μια φωνή: Όσα ο Θεός καθάρισε, εσύ μη τα λες βέβηλα. Και τούτο έγινε τρεις φορές· και το σκεύος αναλήφθηκε πάλι στον ουρανό». Πραξ.10:9-16

2. Η διατροφή του καθενός δεν πρέπει να αποτελεί λόγο διάκρισης

« Άλλος μεν πιστεύει ότι μπορεί να τα τρώει όλα· αυτός, όμως, που ασθενεί τρώει λάχανα. Εκείνος που τρώει, ας μη καταφρονεί αυτόν που δεν τρώει· κι αυτός που δεν τρώει, ας μη κρίνει εκείνον που τρώει· επειδή, ο Θεός τον δέχθηκε. Εσύ ποιος είσαι που κρίνεις έναν ξένο δούλο; Στον δικό του Κύριο στέκεται ή πέφτει· όμως, θα σταθεί όρθιος· επειδή, ο Θεός είναι δυνατός να τον στήσει όρθιο».Ρωμ.14:2-4

3. Διδασκαλίες που εναντιώνονται στις εντολές του Θεού

«ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, μάλιστα, λέει με σαφήνεια, ότι στους έσχατους καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και σε διδασκαλίες δαιμονίων, διαμέσου τής υπόκρισης ψευδολόγων, που έχουν τη συνείδησή τους καυτηριασμένη, οι οποίοι εμποδίζουν τον γάμο, προστάζοντας αποχή από ορισμένα φαγητά, τα οποία ο Θεός τα έκτισε για να τα παίρνουν με ευχαριστία οι πιστοί και εκείνοι που γνώρισαν την αλήθεια. Επειδή, κάθε κτίσμα τού Θεού είναι καλό, και κανένα δεν είναι απορρίψιμο, όταν παίρνεται με ευχαριστία· επειδή, αγιάζεται διαμέσου τού λόγου τού Θεού και διαμέσου τής προσευχής». Α’Τιμ.4:1-5

4. Ο Απόστολος Παύλος μας ενθαρρύνει να εμπιστευόμαστε τη συνείδησή μας πάντα προς δόξαν του Θεού.

«Αλλά, δεν υπάρχει σε όλους αυτή η γνώση· μερικοί, μάλιστα, με τη συνείδηση του ειδώλου, τρώνε μέχρι σήμερα το ειδωλόθυτο ως ειδωλόθυτο, και η συνείδησή τους, καθώς είναι ασθενής, μολύνεται. Το φαγητό, όμως, δεν μας συνιστά μπροστά στον Θεό· επειδή, ούτε αν φάμε περισσεύουμε ούτε αν δεν φάμε ελαττωνόμαστε».Α’Κορ.8:7-8

«Όλα είναι στην εξουσία μου, αλλά όλα δεν συμφέρουν· όλα είναι στην εξουσία μου, αλλά όλα δεν οικοδομούν. Κανένας ας μη ζητάει το δικό του συμφέρον· αλλά κάθε ένας αυτά που συμφέρουν τον άλλον. Κάθε τι που πουλιέται στο κρεοπωλείο να το τρώτε, χωρίς να εξετάζετε τίποτε για τη συνείδηση· επειδή, «του Κυρίου είναι η γη, και το πλήρωμά της». Και αν κάποιος από τους απίστους σάς προσκαλεί, και θέλετε να πάτε, να τρώτε ό,τι σας βάζουν μπροστά σας, χωρίς να εξετάζετε τίποτε για τη συνείδηση. Αν, όμως, κάποιος σας πει: Αυτό είναι ειδωλόθυτο· μη τρώτε, για εκείνον που το φανέρωσε, και για τη συνείδηση· επειδή, «του Κυρίου είναι η γη και το πλήρωμά της». Α’ Κορ.10-23-28

Μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από όλα αυτά; Γίνεται ένας χριστιανός να είναι βίγκαν; Ο Λόγος του Θεού δεν το απαγορεύει αλλά ούτε και το ενθαρρύνει. Αφήνει στη δική μας διάκριση να τρώμε ό,τι νομίζουμε (με εξαίρεση τις σαφείς αντολές σχετικά με την κατανάλωση ωμού κρέατος) αρκεί να το κάνουμε με καθαρή καρδιά απέναντι στον Θεό και να μην γίνουμε αιτία να σκανδαλίσουμε τον αδελφό μας. Στον αντίποδα όμως, θα πρέπει να σεβόμαστε όλα τα δημιουργήματα του Θεού, γιατί ό,τι έφτιαξε ο Θεός είναι καλό. Πως μπορούμε όμως να συνδυάσουμε την κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του όταν ξέρουμε ότι τα ζώα οδηγούνται στη σφαγή χωρίς κανένα σεβασμό ως προς αυτά; Όταν ξέρουμε ότι οι συνθήκες κράτησης, αναπαραγωγής, ταΐσματος κλπ είναι πλέον απάνθρωπες; Δυστυχώς αυτό οφείλεται στη συνείδηση του καθένα μας. Αν θέλει κάποιος να είναι χορτοφάγος ή όχι είναι στη δική του δικαιοδοσία, αρκεί αυτό να το κάνει προς δόξαν Θεού, χωρίς να αμφισβητεί τις εντολές Του.

2 thoughts on “Βιγκανισμός και Χριστιανισμός.. Μπορούν να συνυπάρξουν;

  1. Καλά θα ήταν να δίνατε και κάποιου είδους δυνατότητα απάντησης, π.χ. μια πλατφόρμα σχολίων.

    1. Έχετε δίκιο Παύλο!
      Τα περισσότερα σχόλια που παίρνουμε συνήθως είναι spam, που δεν τα πιάνουν τα φίλτρα, αλλά χάρηκα πολύ που είδα ένα ανθρώπινο! :D

      Πιο παλιά είχαμε ένα group στο FB. Ίσως αξίζει να το ξαναενεργοποιήσουμε..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *