Δεν υπάρχει νόημα στη ζωή

Σε ένα Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων στη Μανίλα ο Δρ. Ζαχαρίας ξαφνικά ακούει έναν φοιτητή να φωνάζει στο τέλος μιας ομιλίας του από το άλλο άκρο της αίθουσας:

Χ. – Τα πάντα στη ζωή είναι χωρίς νόημα
Ζ. – Δεν το πιστεύεις αυτό
Χ. – Το πιστεύω
Ζ. – Όχι, δεν το πιστεύεις αυτό
Χ. – Το πιστεύω
Ζ. – Δεν το πιστεύεις αυτό
Χ. – Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις ότι δεν το πιστεύω;
Ζ. – Σήκω όρθιος και ξαναπές το!
Χ. – Όλα στη ζωή είναι χωρίς νόημα
Ζ. – Νομίζω πως υποθέτεις πως αυτό που λες έχει νόημα. Και αν αυτό που λες έχει νόημα, τότε τίποτα δεν έχει νόημα. Από την άλλη αν όλα είναι χωρίς νόημα, τότε αυτό που μόλις είπες δεν έχει νόημα επίσης. Πρακτικά δεν είπες τίποτα, μπορείς να καθίσεις κάτω.

Καθημερινά συναντάμε απόλυτες δηλώσεις περί σχετικότητας, πλουραλισμού και μηδενισμού. “Δεν είμαστε τίποτα και στο τίποτα καταλήγουμε”. “Όλες οι θρησκείες για τον ίδιο θεό μιλάνε”. “Όλοι δίκιο έχουν, καθένας ξέρει καλύτερα τι είναι το σωστό στην κοινωνία που ζει”.

Τίποτα ίσως δεν έχει νόημα, αν δεν υπάρχει ο Θεός. Όλα όμως έχουν νόημα αν υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος σκοπός για μας στη ζωή, αφού χώμα είμαστε και στο χώμα θα πάμε, εκτός πάλι αν υπάρχει Θεός.

Πρόσεξε όμως σε ποιον Θεό πιστεύεις! Ο Θεός δεν περιγράφεται λογικά, αποκαλύπτεται. Η λογική των αρχαίων Ελλήνων έφτασε μέχρι το δωδεκάθεο με ανθρώπινες ανάγκες και ίντριγκες. Ο Ινδουισμός δεν είναι μία μόνο θρησκεία και ένα μεγάλο μέρος των Ινδουιστών πιστεύουν στα πάντα (πανθεϊσμός). Πόσοι πρώην Μουσουλμάνοι και νυν Χριστιανοί καταζητούνται από τις οικογένειές τους; Οι Ινδιάνοι έκαναν ανθρωποθυσίες. Οι πιστοί του Βαάλ στην Καρχηδόνα έψηναν τα παιδιά τους σε πυρωμένα αγάλματα. Οι Έλληνες της Σικελίας σκότωναν μωρά την ώρα του θεάτρου (δεν είχαν ψεύτικες κούκλες…). Οι Φαραώ έλεγαν πως είναι θεοί. Οι Καίσαρες επίσης. Ο Χριστός όμως μας είπε να αγαπάμε αλλήλους και μας έδειξε μέχρι πού. Μέχρι τον θάνατο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *