ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΠΑΝΕ ΠΑΡΕΑ

Προχθές το βράδυ, οι Περσείδες κατέκλυσαν τον ουρανό. Δεν ξέρω, αν έχει τύχει ποτέ, να δείτε τις Περσείδες. Για όποιον είναι αρκετά τυχερός για να τις δει, είναι ένα μοναδικό θέαμα, αλλά, δεν φαίνεται και τόσο καλά, αν έχει πανσέληνο, όπως φέτος.
Όλος ο γαλαξίας πάνω από τα κεφάλια μας ξαφνικά φωτίζεται και χιλιάδες πεφταστέρια βάζουν φωτιά στην ατμόσφαιρα. Άλλοι κάνουν ευχές. Άλλοι ξέρουν να εξηγήσουν το φαινόμενο και γειώνουν (ξενερώνουν) τους υπόλοιπους. Οι Περσείδες είναι απλά κομμάτια-απομεινάρια ενός κομήτη, ονόματι «Σουίφτ», τα οποία απλά περιπλανιόνται στο διαπλανητικό μας σύστημα, τα τελευταία χίλια χρόνια και εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ «ΑΠΛΑ»!
Εντάξει, εγώ είμαι ιδιαίτερα περίεργος άνθρωπος. Τον Θεό δεν τον βρήκα στην Θρησκεία, τον βρήκα στην Επιστήμη. Ναι, είμαι ανάποδος χρόνος, βρήκα το μεγαλείο Του στην φυσική, στην αστρονομία και την χημεία, έξω από την γη, στα άστρα. Κι ας λένε οι αστροναύτες, ότι δεν βρίσκουν τον Θεό στον Ουρανό. Χα!

συμπαν 2

Μετά από αυτήν την υπέροχη εξομολόγηση, ζητώ την προσοχή της φαντασίας σας. Λοιπόν, το σύμπαν μας είναι άπειρο. Και το πιο υπέροχο ακόμα; Συνεχώς γίνεται μεγαλύτερο! Καινούριοι ήλιοι, γαλαξίες, πλανήτες δημιουργούνται σε κάθε αναπνοή μας. Κατά τον νόμο των πιθανοτήτων, σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εκεί έξω! Ένα χρόνο μόλις πριν, ομάδα κοσμολόγων μελέτησε ένα χάρτη του σύμπαντος, από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το διαστημόπλοιο «Planck», της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι ανωμαλίες που παρουσιάζει, μπορούν να έχουν προκληθεί μόνο από τη βαρυτική έλξη άλλων συμπάντων. Και πέρα από αυτό, οι κοσμολόγοι έχουν υποψίες, ότι το δικό μας Σύμπαν κατατάσσεται στα «pocket universe». Δηλαδή, εκεί έξω υπάρχουν σύμπαντα, τα οποία μπροστά στο δικό μας είναι ακόμη πιο άπειρα. (Και, ναι, μαθηματικώς εξηγείται, ότι κάποια άπειρα είναι μεγαλύτερα από άλλα άπειρα: πχ το 1,123456789 είναι μικρότερο του 4,123456789).
Όποιος μου πει, ότι κάτι τόσο υπέροχα πολύπλοκο που πάνω σε αυτόν τον πλανήτη το καταλαβαίνουν πλήρως μόνο καμιά δεκαριά άτομα, έγινε “κατά λάθος”, θα του πω, ότι είναι τόσο κοντόφθαλμος και στενόμυαλος, όσο κάτι μεσαιωνικοί καλόγεροι που έκαψαν τον Τζορντάνο Μπρούνο, στην ανθαγορά της Ρώμης, γιατί είπε, ότι το σύμπαν είναι άπειρο και ότι υπάρχουν και άλλοι πλανήτες. Το τόσο τέλειο αυτό σχέδιο και οι νόμοι του δεν μπορεί να έγιναν τυχαία. Ο Θεός είναι εκεί! Και περιμένει να ανακαλύψουμε τον Κόσμο που μας έχει δώσει! Και όσο καταλαβαίνουμε, έστω και ελάχιστα πράγματα από αυτό που έχει φτιάξει, τόσο πιο πολλή περιέργεια έχουμε. Και το πιο σπουδαίο; Όσα άπειρα σύμπαντα κι αν υπάρχουν, ο καθένας, ο ελάχιστος από εμάς είναι σημαντικός για Εκείνον! Ενδιαφέρεται και πονάει για καθέναν από εμάς! Γι’ αυτό, κάθε φορά που έχω αμφιβολίες, κοιτάζω τα άστρα. Αλλά δεν χρειάζεται καν να κοιτάξω τα άστρα. Μπορώ να κοιτάξω την Γη, αυτόν τον υπέροχο πλανήτη, γεμάτο ζωή. Μπορώ να κοιτάξω το σώμα μου που είναι μία μικρή υπέροχη τέλεια μηχανή, η οποία έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε γενιά με την γενιά να αλλάζει και να γίνεται καλύτερη, όπου μπορεί. Για μένα, επιστήμη και πίστη πάνε παρέα, χεράκι-χεράκι, γιατί δεν γίνεται ΌΛΟ αυτό να δημιουργήθηκε τυχαία!

Περιμένω σχόλια!

2 thoughts on “ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΠΑΝΕ ΠΑΡΕΑ

  1. Ως γνωστόν, η Επιστήμη εξετάζει το “Πώς;”, ενώ η Πίστη μιλάει για το “Ποιος;”. Οπότε, δεν βρίσκω λόγο να μην μπορούν αυτά τα δύο να βαδίζουν παράλληλα.

  2. Βασικά νομίζουμε οτι τα κείμενα της Αγίας Γραφής δεν ειναι ιστορικά επαληθεύσημα και επαληθεύσημα μέσω της Φυσικής.
    Αν δεν ήταν ιστορικά επαληθεύσημα και επαληθεύσημα μέσω της Φυσικής τότε θα ήταν σκουπίδια. Αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε ιστορικά τότε ποιο το νόημα να μην ασχολούμαστε με κάποια άλλη θρησκεία; Αν η Φυσική δεν αποδεικνυεί μέσω του 2 νόμου της Θερμοδυναμικής οτι υπάρχει αναγκαστικά δημιουργός τότε ποιο το νόημα να ψάξουμε να τον βρούμε;
    Αν μπορεί να λυθεί το παράδοξο του βιβλίου του Δανιήλ οπου γεγονότα γράφτηκαν πριν συμβούν αιώνες πριν (ακόμα και η εμφάνιση του μεγάλου Αλέκου) τότε ποιος ο λόγος να πιστεύουμε οτι ο κυρίαρχος της Ιστόρίας ειναι ο Θεός του Δανιήλ, ο Θεός των Εβραίων; Επειδή δεν μπορεί να καταργηθεί νόμος (οχι θεωρία/υπόθεση/εικασία) της Φυσικής και δεν μπορεί να πουμε οτι δεν εμφανίστηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και δυστυχώς το βιβλιο του Δανιήλ όσο έχω ψάξει να το ανατρέψω όντως γράφτηκε πριν τα γεγονότα , λυπάμαι αλλά εγώ θα είμαι με τον Κυρίαρχο της Ιστορίας (τον Κύριο εν συντομία) όσο και αν κοστίσει. Γιατί ειναι ο μόνος που έχει “λόγους ζωής αιώνιας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *