Εξετάζοντας τις υποκρισίες γύρω από το ότι το σεξ δεν είναι τίποτε ή ότι το σεξ είναι τα πάντα.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, βρήκαμε κάποιον – έστω και από το Christianity Today – να λέει τα πράγματα ανοιχτά, ακομπλεξάριστα και να τα λέει όπως είναι (δηλαδή όπως πρέπει να είναι), πέρα από ψευτο-πουριτανικά κηρύγματα και γαλουχήσεις γύρω από το επίμαχο αυτό θέμα που τόσα χρόνια κρυβόταν κάτω από το χαλί. Η Caryn Rivadeneira είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων το Known and Loved: 52 Devotions from the Psalms.
Προκύπτει, το κολέγιο δεν είναι τόσο δύσκολο να το αποπληρώσει όσο νόμιζα παλιότερα. Τουλάχιστον, όχι αν είστε γυναίκα και πρόθυμοι να το πάρετε, ας πούμε, “δημιουργικά.” Σύμφωνα με το CNBC, υπάρχει πληθώρα πλούσιων βρωμόγερων (“Sugar Daddies”) πρόθυμων να βοηθήσουν απένταρες νεαρές γυναίκες (“Sugar Babies”) να διεκπεραιώσουν το κολέγιο ως αντάλλαγμα για ό,τι το SeekingArrangements.com αποκαλεί—και σήματα κατατεθέντα!—”Mutually Beneficial Relationships® & Mutually Beneficial Arrangements™.” (Αμοιβαία Επωφελείς Σχέσεις και Αμοιβαία Επωφελείς Διακανονισμοί)*
Αχέμ.
Θα έπρεπε να ήμουν άναυδη με το γεγονός ότι υπάρχουν Sugar Daddies που διαφημίζονται γι’ αυτόν το ρόλο (“Θα εκπαιδεύσουμε για το σεξ!) και ότι υπάρχουν Sugar Babies πρόθυμα να αποδεχτούν την προσφορά τους (“Θα **** για την εκπαίδευση!”). Και ναι, είμαι προβληματισμένη με την ορολογία. Είμαι σοκαρισμένη από τη συνεχή μεταμόρφωση της πορνείας και την ατέλειωτη προσφορά ανδρών πρόθυμων να λυμαίνονται απελπισμένες γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που αναρωτιέται αν αυτό το αηδιαστικό εμπόριο κάνει στην πραγματικότητα κάτι που λέει πολλά για να απαντήσει στις επικρατούσες απόψεις μας σχετικά με την αξία του σεξ.
Μείνετε μαζί μου.
Σε μια κοινωνία πολωμένη πάνω στο σεξ, έχουμε ταϊστεί με υποκρισίες και από τις δύο πλευρές. Είτε μας λένε ότι το σεξ δεν είναι τίποτα—ώστε να μπορεί να πετιέται από δω κι από κει και να χαρίζεται ανώνυμα επειδή το ίδιο το σεξ δεν έχει καμία αξία—ή ότι είναι τα πάντα—ότι είναι η χειρότερη αμαρτία, ότι το παράνομο σεξ δείχνει ότι εσείς ή η ζωή σας δεν έχει καμιά αξία.
Αναλογιστείτε τι είπε πρόσφατα η Elizabeth Smart σε μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Η Smart, που ανατράφηκε ως Μορμόνη, είπε στο πάνελ ότι “αισθάνθηκε τόσο άχρηστη αφότου έπεσε θύμα βιασμού που ένιωσε ακατάλληλη να επιστρέψει στην κοινωνία της, η οποία είχε μεταβιβάσει κάποιους σκληρούς και αμετάβλητους κανόνες σχετικά με τις προγαμιαίες σεξουαλικές επαφές.”
Σύμφωνα με το Slate, η Smart δήλωσε:
Είχα μια δασκάλα που μιλούσε για την αποχή, και είπε, “Φανταστείτε ότι είστε μια τσίχλα. Όταν κάνετε σεξ, είναι σαν να μασιέστε. Και αν αυτό το κάνετε πολλές φορές, θα γίνεται μια χιλιομασημένη τσίχλα, και ποιος θα σας θέλει ύστερα;”
Ε, αυτό είναι φριχτό. Κανείς δεν θα ‘πρεπε ποτέ να το πει αυτό. Αλλά [μετά το βιασμό] σκέφτηκα, “Είμαι αυτή η μασημένη τσίχλα.” Κανείς δεν ξαναμασά ένα κομμάτι τσίχλας. Την πετάς. Και αυτό δείχνει το πόσο εύκολο είναι να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις πλέον τιμή. Η ζωή σου δεν έχει πλέον αξία.
Δεν είναι μόνο οι Μορμόνοι που διαδίδουν αυτό το μήνυμα. Είναι κοινό σε ευαγγελικούς κύκλους, και βρίσκεται στην καρδιά της Πουριτανικής υποκρισίας σχετικά με το σεξ. Αν και οι περισσότεροι προμηθευτές αυτής της μεταφοράς θα αντιτίθονταν (ελπίζω) στη διδασκαλία αυτή που χρησιμοποιείτο σχετικά με το βιασμό, το συμπέρασμα της Smart είναι κατανοητό. Είτε το σεξ είναι ηθελημένο είτε βεβιασμένο, η τσίχλα είναι ακόμα μασημένη, να το πω έτσι.
Αυτή η μεταφορά χρησιμεύει ως μια από τις πολλές τακτικές πρόκλησης ντροπής και εκφοβισμού που ρίχνονται στον ευαγγελικισμό για να κρατήσουν την αγνότητα ψηλά στο ηθικό βάθρο και τη σεξουαλικότητα κλειδωμένη σε βαθιά θησαυροφυλάκια. (Άλλοι περιλαμβάνουν την παρουσίαση του σεξ ως την πιο επιζήμια αμαρτία και προειδοποιώντας ότι οι σεξουαλικές σχέσεις διαμορφώνουν “δεσμά που δένουν την ψυχή,” οπότε το να έχεις πολλούς συντρόφους κατακερματίζει την ψυχή.) Αυτές οι υποκρισίες συνδέουν την τιμή μιας γυναίκας με τη σεξουαλική της αγνότητα—κάτι εντελώς αντίθετο με το πώς μας βλέπει ο Θεός. Η Smart και άλλοι είναι σοφοί και γενναίοι να τις αποκαλύπτουν.
Πράγμα που μας φέρνει πίσω στα Sugar Babies. Στην προσπάθειά τους να “διατιμήσουν” το σεξ με την τιμή μιας κολλεγιακής εκπαίδευσης, κατά κάποιο τρόπο, αυτές οι γυναίκες αποκαλύπτουν τις υποκρισίες του πολιτισμού μας σχετικά με το σεξ. Ενώ η συμφωνία τους είναι στην τελική τόσο λάθος όσο και η κάθε οικειοθελή σύγχρονη πορνεία, ακόμη και μέσα από αυτήν τη διεφθαρμένη συναλλαγή, βλέπουμε τα μέρη να επιβεβαιώνουν μια πεποίθηση τόσο πολύ αγνοημένη: Το σεξ έχει αξία. Είναι κάτι που αξίζει. Σημαίνει κάτι.
Φυσικά και έχει. Οι χριστιανοί εννοούν ότι το σεξ αξίζει πολύ περισσότερο από ό,τι η βιασύνη της κορύφωσης ή ο ενθουσιασμός της κατάκτησης ή οι στιγμές της φυσικής αγάπης. Γνωρίζουμε ότι το σεξ είναι μια πράξη ξεχωριστή. Το σεξ για τον άνθρωπο είναι διαφορετικό απ’ ό,τι το σεξ για τα ζώα· είναι εκεί όπου εκφράζουμε την αγάπη και την οικειότητα και την ευχαρίστηση και την επιθυμία ταυτόχρονα.
“Στο φως της θείας κοινωνίας,” γράφει η Elizabeth Myer Boulton και ο Matthew Myer Boulton, “μια πολύ πιο ακαταμάχητη και άτεγκτη προσέγγιση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας καθίσταται δυνατή: μια πλούσια, ντόμπρα, εν εξελίξει εκκλησιαστική συζήτηση σχετικά με το σεξ τόσο ως μια επίγεια ευχαρίστηση όσο και ενός ουράνιου θησαυρού, μια ευωχία και ένα δώρο, μια απόλαυση και μια τιμή και ως εκ τούτου μια συναρπαστική ευθύνη.”
Υπό το φως αυτής της αίσθησης της πληρότητας και αξίας, είναι σαφές ότι το κόστος της κολλεγιακής εκπαίδευσης, ή ό,τι τα Sugar Babies μπορεί να χρεώσουν, δεν φτάνει την καλυμμένη πραγματική αξία του σεξ.
Το σεξ είναι μια “ευωχία και ένα δώρο, μια απόλαυση και μια τιμή,” έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως πολύτιμο και προστατευμένο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε να γίνει τόσο πολύτιμο ώστε το σεξ και μόνο να είναι αυτό που θα γίνει η τιμή μιας γυναίκας, ούτε τόσο προστατευμένο ώστε να γινόμαστε τρομοκρατημένοι από αυτό. Και επειδή είναι ένα δώρο, ούτε το σεξ ούτε η “αγνότητα” σηματοδοτούν την τιμή μια γυναίκας ή ενός κοριτσιού. Στα μάτια του Θεού, ποτέ δεν είμαστε η σεξουαλική ιστορία μας. Είμαστε αξιαγάπητοι και συγχωρεμένοι και αξίζουμε.
Θα έπρεπε να θυμόμαστε και να μοιραζόμαστε αυτήν τη μυσταγωγική εικόνα του σεξ, αν και απαιτεί λίγο περισσότερη ειλικρίνεια. Ο Θεός μπορεί να σκοπεύει το σεξ για το γάμο, αλλά όταν το σεξ συμβαίνει έξω από αυτόν, οι ψυχές δεν δένονται, η τιμή μιας γυναίκας δεν μειώνεται, και οι ζωές δεν είναι κατεστραμμένες. Το σεξ δεν είναι η χειρότερη αμαρτία. Η απληστία και τα κουτσομπολιά έχει γίνει γνωστό ότι προκαλούν περισσότερη ζημιά.
Οι χριστιανοί θα κάναν καλά να διδάσκουν ότι το σεξ είναι μια χάρη, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στο εξωτερικό μία νέα “μόδα”, αυτή των sugar babies (ζαχαρένια μωρά), που ανθίζει και στην Ελλάδα. Φαίνεται για μία επιχείρηση που εξελίσσεται ταχύτατα. Πρόκειται για φοιτήτριες που στρέφονται σε ιστοσελίδες με μεσήλικες -τους λεγόμενους sugar daddies (ζαχαρένιοι μπαμπάδες)-, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για τις σπουδές τους. Εν ολίγοις, αναζητούν χορηγούς. Με αντάλλαγμα τη συντροφιά ή το σεξ, οι sugar daddies προσφέρουν μηνιαίο εισόδημα (μιλάμε για τεράστια χρηματικά ποσά).