ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ… ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ TATTOO??

Δυο φιλαράκια διαβάζουν την Γραφή, ενώ παράλληλα συζητούν..

Σάκης: – Ρε, καλοκαιράκι είναι.. τι λες, να κάνω ένα tattoo???

Χριστίνα: – Όχι ρε συ, ξέρω γω…

Σάκης: – Γιατί, τι έχουν τα tattoo??

Χριστίνα: – Μμμ, δεν θεωρώ, πως τρέχει κάτι με τα tattoo, αν το δεις και από καλλιτεχνικής πλευράς.. Κάποτε και το «religion art» ή το «street art» έλεγαν, ότι έκρυβαν βλασφημία ή βανδαλισμό.., ολόκληρα κινήματα δημιουργήθηκαν (υπέρ της εικόνας, κατά, ανέβαζε εικόνα, κατέβαζε εικόνα, με άγαλμα, χωρίς άγαλμα, πού θα στηθεί, πώς κτλ..), ενώ τώρα αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο, ως αυτό που είναι, τέχνη.

Σάκης: – Δεν πιστεύω, ότι θα προσβάλω τον Θεό, ούτε τους άλλους ανθρώπους γύρω μου, με ένα σχέδιο που θα βάλω στο σώμα μου.. Άλλωστε, η αμαρτία, η βλασφημία, η ματαιοδοξία, και όλα τα πονηρά βγαίνουν από τον εσωτερικό μας κόσμο, και αυτά κάνουν τον άνθρωπο ακάθαρτο απέναντι στον Θεό. (Μαρκ., ζ’, 20-23). Έλεγα να κάνω ένα σταυρό στο μπράτσο.. και με εκφράζει και είναι και cool!!!

jewel_cross

Χριστίνα: – Δηλαδή θέλεις να είναι σε σημείο που να φαίνεται; Να το βλέπουν κι άλλοι εκτός από σένα; Κάτι σαν τρόπο έκφρασης;;

Σάκης: – Σίγουρα! Έκφραση Πίστης με σύγχρονο τρόπο.

Χριστίνα: – Ωραίο αυτό, να εκφράζεσαι με κάθε τρόπο και ειδικά μέσω της τέχνης, αλλά γιατί με tattoo;

Σάκης: – Γιατί «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» και με το tattoo επικοινωνείς με περισσότερους το μήνυμα σου, χωρίς καν να μιλήσεις και χωρίς καν να γνωρίζεις το άτομο που βλέπει το tattoo σου, όταν π.χ. περπατάς στο δρόμο ή κάθεσαι στο metro, ή πας σε μια παραλία ή μια συναυλία..

Χριστίνα:- Με ένα tattoo θα τραβάς όλα τα βλέμματα..;; Μήπως απλώς επιζητάς την προσοχή των άλλων;

Σάκης: – Γιατί, εσύ που βάφεις τα μαλλιά και τα νύχια σου, ή το πρόσωπο, το κάνεις γι’ αυτό;

Χριστίνα: – Βάφομαι, όταν έχω τη διάθεση να το κάνω, γιατί με εκφράζει το εκάστοτε μακιγιάζ την εκάστοτε στιγμή, κι έτσι νιώθω περιποιημένη. Σήμερα, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να φροντίζεις το σώμα σου και να νιώθεις καλύτερα, για σένα και για τους γύρω σου.

Σάκης: – Ποια είναι λοιπόν η διαφορά, κι εσύ δέρμα βάφεις, κι εγώ δέρμα βάφω..

Χριστίνα: – Η διαφορά είναι στη σκοπιμότητα και στα κίνητρα. Το κάνεις για να προκαλέσεις;

Σάκης: – Όχι. Ίσα – ίσα… θα είναι και ένας τρόπος να δοξάσω τον Θεό μέσω του σώματός μου! Κοίτα τι λέει εδώ: «… να δοξάζετε τον Θεό με όλη σας την προσωπικότητα, με το σώμα σας, και με το πνεύμα σας, τα οποία είναι του Θεού.» (Α’ Κορ., στ’, 20).

Χριστίνα: – Δεν πιστεύω, πως όσοι κάνουν tattoo το κάνουν για να δοξάσουν τον Θεό. Δηλαδή, κάποιοι που γράφουν το όνομα ενός αγαπημένου προσώπου τους ή τη μορφή ενός αγαπημένου αντικειμένου, ή κάτι tattoo με νεκροκεφαλές, δαίμονες και διαβόλους, τα κάνουν για να δοξάσουν κάποιον άλλον άνθρωπο ή τις αντίστοιχες πεποιθήσεις- θεότητες;;

demon-tattoo

Σάκης: – Κάποιοι σίγουρα ναι, για τους υπόλοιπους μάλλον.. επειδή είναι της μόδας!!

Χριστίνα: – Κοίτα, θέλεις να αρέσεις στο Θεό ή να είσαι trendy?? Για Εκείνον μετράει περισσότερο ο εσωτερικός σου κόσμος και όχι η εξωτερική σου εμφάνιση ή η μόδα… «Μη συμμορφώνεστε με το φρόνημα και τον τρόπο ζωής της υλόφρονος αυτής εποχής, αλλά να μεταμορφώνεστε με την ευθυκρισία του νου σας, ώστε να διακρίνετε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το οποίο έχει ως χαρακτηριστικό, ότι είναι αγαθό, ευάρεστο σε Εκείνον και τέλειο.» (Ρωμ., ιβ’, 2).

Σάκης: – Μην κοιτάς που στο Λευιτικόν θεωρείται απαγόρευση.. «…και μη χαράζετε ανεξίτηλα σχέδια στο δέρμα σας» (Λευ., 19, 28). Τότε, ο λαός του Ισραήλ είχε αυτήν την οδηγία για να μη μοιάζει με άτομα από παγανιστικές κοινότητες, τα οποία σημάδευαν τους εαυτούς τους με σχέδια (και επιδίδονταν και σε άλλες πρακτικές παραμόρφωσης του σώματός τους). Έτσι, δεν θα παραπλανούσαν και δεν θα παρέπεμπαν σε στοιχεία που έρχονται ενάντια στον Θεό. Έλα στο σήμερα!

Χριστίνα: – Ναι, και βλέπω, ότι ανέκαθεν, μέχρι και σήμερα ορισμένες κοινωνικές ομάδες μέσω των tattoo αποτυπώνουν την θρησκευτική ή πολιτική ιδεολογία τους, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν.

Σάκης: – Προφανώς, τώρα πια δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους προστασία, όπως αυτή που αναφέρουν οι Γραφές. Άλλοι οι καιροί τότε, άλλες οι ανάγκες και άλλα τα μέτρα.

Χριστίνα: – Συμφωνώ. Τώρα που το λες, κι εγώ πάντα ήθελα να κάνω μια πεταλούδα στον ώμο! Είναι και το άλλο ρε συ, άμα κολλήσεις τίποτα;;

swirly-butterfly

Σάκης: – Δεν πας και όπου να’ ναι να στο κάνουν… Λες, όμως, να έχει τίποτα παρενέργειες;

Χριστίνα: – Φαντάζομαι αναλόγως τον κάθε οργανισμό.. Εγώ πάντως, δύσκολα θα μπορούσα να το πάρω απόφαση να κάνω κάτι τόσο μόνιμο στο σώμα μου.. Άμα το μετανιώσεις, τι γίνεται;

Σάκης: – Μπορείς να το αφαιρέσεις πλέον, αλλά πονάει λίγο.. Αν πρόκειται, όμως, να αποτυπώσεις κάτι που σε εκφράζει βαθιά, όπως η ιδεολογία ή η Πίστη σου, γιατί να το μετανιώσεις;

Χριστίνα:  – Για μένα, το ζητούμενο είναι να έχεις σωστή καρδιά απέναντι στον Θεό. Αυτό μπορεί να μείνει μόνιμο.. Η μόδα, η κουλτούρα και όλα τα άλλα, ακολουθούν και αλλάζουν αναπόφευκτα..

Σάκης: – Συμφωνώ.. Θα έρθεις να κάνεις κι εσύ ένα;;

Χριστίνα: – Μας φαντάζεσαι 80 χρονών γεροντάκια, να κοιτάζουμε τα ζαρωμένα tattoo μας;;

Σάκης: – Ε, το πας μακριά…!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *