
Σε μια συζήτησή μας μιλούσαμε για τις αισθήσεις του ανθρώπου. Όλοι στην αρχή συμφωνούσαμε πως είναι 5, μέχρι που σκεφτήκαμε τουλάχιστον άλλες 2. Ένα παιδί είχε αργήσει να έρθει, όταν έφτασε λοιπόν έγινε ο εξής διάλογος (στο περίπου):
-Καλώς ήρθες!
-Γεια σας γεια σας!
-Συζητάμε για τις αισθήσεις του ανθρώπου και έχουμε βρει κι άλλες, θες να μαντέψεις;
-Ε σίγουρα είναι η 6η αίσθηση, που αισθάνεσαι την “ενέργεια” γύρω σου..
-Καλή μου τι λες; μιλάμε για επιστημονικά πράγματα εδώ πέρα! Λοιπόν άκου τι σκεφτήκαμε: ορίσαμε σαν αίσθηση κάθε τρόπο που μεταφέρονται πληροφορίες του περιβάλλοντος στο μυαλό μας για επεξεργασία. Οι 5 αισθήσεις που ξέρουμε περιορίζονται σε ένα όργανο κάθε μία:
όραση – μάτια
ακοή – αυτιά
όσφρηση – μύτη
γεύση – γλώσσα
αφή – επιδερμίδα
Όταν όμως έχεις κλειστά μάτια, πώς ξέρεις αν βρίσκεσαι υπό κλίση ή κάθετα στο επίπεδο που στέκεσαι; Πώς μπορείς και περπατάς με κλειστά μάτια; Τι είναι αυτό που χαλάει όταν στριφογυρνάς πολύ γρήγορα και δεν μπορείς να σταθείς όρθια; Αυτό το ονομάσαμε “η αίσθηση της ισορροπίας”
-Ωχ καλή φάση!
-Ναι, και το όργανο που χρησιμοποιούμε για αυτήν την αίσθηση βρίσκεται στο εσωτερικό αυτί.
Η επόμενη αίσθηση είναι η αίσθηση του χρόνου! Είναι η αίσθηση που σου λέει πόση ώρα έχει περάσει περίπου ακόμα και αν δεν έχεις ρολόι και ούτε βλέπεις τον ήλιο ή κάτι άλλο που να σου προδίδει την ώρα. Αυτή η αίσθηση είναι πραγματικά πάρα πολύ σπουδαία ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, αυτή ευθύνεται κατά μέρος π.χ. για τα νεύρα που έχουμε όταν κάποιος μας στήνει σε ραντεβού, ενώ η μερική απουσία της ευθύνεται για το γεγονός της καθυστέρησης..
-Ναι έχεις δίκιο! καλά και μας είχαν πει πως είναι μόνο 5!
-Και ακόμα δεν σας είπα την πιο σπουδαία αίσθηση από όλες!!
-Ποια;
-Την αίσθηση του χιούμορ!
Αν σε κάτι τόσο βασικό βρήκαμε τόσες απλοποιήσεις, σκέφτομαι πως λίγα από αυτά που μας μαθαίνουν είναι όντως έτσι και μόνο έτσι.
άλλες αισθήσεις που σκέφτομαι πως υπάρχουν είναι η σχετική θέση των άκρων με το υπόλοιπο σώμα, η αίσθηση του πόνου ή κάποιας βιολογικής ανάγκης, η αίσθηση κάποιων ακτινοβολιών, της πίεσης (πόνος στα αυτιά κατά την πτήση ή την κατάδυση) και του βάρους (πόσο βαρύ είναι ένα αντικείμενο).