προϋποθέσεις αγάπης

..λίγες σκόρπιες σκέψεις για τις προϋποθέσεις της αγάπης. (Εμπνευσμένος από βιντεάκια του Leo Buscaglia)

α. Η αγάπη θέλει χρόνο. Αποκλείεται να αγαπάς κάποιον αν δεν έχεις τον χρόνο να το κάνεις. Πόσες φορές φεύγω βιαστικά από το σπίτι και όπως φεύγω μου φωνάζει κάποιος γείτονας: “Γιώργο! θα μπορούσες να μου κάνεις αυτό;” Εγώ τότε γεμάτος με σκέψεις για το πού σπατάλησα τον χρόνο μου απαντάω πως: “δεν μπορώ γιατί έχω αργήσει / τρέχω για δουλειά”.

Μπορεί όμως αυτός ο άνθρωπος να περίμενε όλο το πρωί στο καφενείο κοντά στο σπίτι μου για να με δει και να μου το ζητήσει, εγώ όμως φρόντισα φεύγοντας από το σπίτι, όχι μόνο να μην έχω 5 λεπτά να αφιερώσω σε κάποιον να του φτιάξω το κινητό, τον αποκωδικοποιητή, να του βάλω μονάδες.. αλλά να είμαι και βιαστικός, ίσως και νευριασμένος, ώστε να μην προλαβαίνω καλά-καλά να χαιρετήσω.

Η αγάπη θέλει χρόνο, και μάλιστα προσωπικό χρόνο! θέλει να σβήσεις κάποιες εγωιστικές ασχολίες που δεν προσφέρουν τίποτα, και να απολαύσεις τη στιγμή υπηρεσίας του άλλου.

β. Η αγάπη θέλει χώρο. Η αγάπη δεν μεταδίδεται παρά μόνο όταν είναι κρυφή. Όταν είναι φανερή, ώστε να σε δουν οι υπόλοιποι και να θαυμάσουν “πόσο καλό παιδί είσαι”, τότε ο αποδέκτης της αγάπης σου δεν το απολαμβάνει, γιατί καταλαβαίνει πως τα κίνητρα είναι άλλα. Υπάρχει ανάγκη για έναν “άγιο χώρο”, έναν χώρο που όταν προσφέρεις δεν σε βλέπουν, οικείο στον άλλο, χώρο εμπιστοσύνης. Η αγάπη είναι μυστική, εκεί είναι η δύναμή της. Φανερώνεται όχι με βεγγαλικά, αλλά ήρεμα, χωρίς κάμερες.

γ. Η αγάπη θέλει τρόπο. Πριν να προσφέρεις αγάπη σε κάποιον, χρειάζεται ένα πράγμα μόνο να σκεφτείς: αν ήσουν στη θέση του, πώς θα ήθελες να δεχτείς αυτήν την αγάπη; Τι θα ήθελες ο άλλος να κάνει; Η αγάπη λοιπόν προσφέρεται, δεν επιβάλλεται. Η αγάπη είναι επιλέξιμη από τον αποδέκτη. Ο καλύτερος τρόπος είναι ο σεβασμός.

Αν λοιπόν η υπηρεσία επιβάλλεται, τότε δεν είναι αγάπη, αλλά τυραννία.

δ. Η αγάπη θέλει έλεος. Θέλει να είσαι έτοιμος να προσφέρεις, όχι για να αποδείξεις την αγάπη σου, αλλά επειδή αυτό σου δίνει νόημα στη ζωή. Αν προσφέρεσαι με την προϋπόθεση πως θα σου προσφέρουν, τότε να το ονομάσουμε εμπόριο. Το νόημα είναι στην προσφορά χωρίς γυρισμό. Αυτό είναι η αγάπη.

ε. Η αγάπη θέλει τουλάχιστον δύο. Η αγάπη θέλει αντικείμενο. Δεν υπάρχει νόημα στο “εγώ έχω αγάπη”. Υπάρχει νόημα στο “εγώ έχω αγάπη για τον τάδε”. Η αγάπη που εκφράζεται προς ένα πρόσωπο, είναι αγάπη ολόκληρη. Τα υπόλοιπα είναι λανθάνοντες ερωτισμοί και συναισθηματισμοί. Τίποτα δεν προσφέρουν, τίποτα δεν αλλάζουν. Η αγάπη θέλει αγώνα.

στ. Η αγάπη θέλει παράδειγμα. Αν δεν νιώσεις αγάπη, δεν θα αγαπήσεις. Και για να νιώσεις αγάπη καλά, χρειάζεται να είσαι κάποιος που δικαιωματικά δεν του αξίζει. Όσο δεν είσαι αντάξιός της, τόσο περισσότερο μπορείς να αλλάξεις. Αν πιστεύεις πως καλώς την διεκδικείς, ποτέ σου δεν θα αγαπήσεις γνήσια.
Αλλά αν η αγάπη σε κερδίσει, τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει.

ζ. Η αγάπη θέλει σχέδιο. Αν αγαπάς διαβητικούς προσφέροντάς τους γλυκά, δεν βοηθάς. Δεν προσφέρεις κρασί σε αλκοολικούς. Η αγάπη θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις αρμονίας σε σχέσεις. Αν λοιπόν επιθυμείς να αγαπήσεις, να ξέρεις πως χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνο σε προετοιμασία, σε προσευχή και σε σκέψη.
Αγάπα σωστά. Αγάπη δεν είναι να προσφέρεις τα πάντα σε κάθε αίτηση. Αγάπη είναι να διαχειρίζεσαι σωστά ό,τι σου έχει δοθεί, ώστε να μπορείς να δίνεις σε αυτόν που χρειάζεται, όχι σε αυτόν που σπαταλάει.

η. Η αγάπη θέλει σεβασμό. Δηλαδή ξέρεις, πρόβαλε τον Θεό στον άλλο. Σκέψου από μέσα σου όταν τον βλέπεις “είναι εικόνα του Θεού αυτός”. Ακόμα και αν είναι τσαλακωμένη και μουτζουρωμένη αυτή η εικόνα, δεν παύει να είναι εικόνα του Θεού. Κανένας δεν έχει δικαίωμα στην προσβολή του Θεού, ούτε στην εικόνα του. Μόνο με τα σωστά μάτια βλέπεις σωστά. Μόνο όταν βλέπεις τον άλλον ανώτερό σου, μπορείς να τον υπηρετήσεις.

θ. Η αγάπη θέλει απλότητα. Μην στολίζεις τα λόγια σου για να πείσεις τον άλλον πως τον αγαπάς. Ο καλός Σαμαρείτης έκανε αυτό που όλοι μας θα επιθυμούσαμε αν ήμασταν χτυπημένοι και μας είχαν ληστέψει. Απλά πράγματα. Δεν φαίνεται στην ιστορία να γυρίζει να του πει του Ιουδαίου “εγώ όμως όταν ήσουν έτσι σε βοήθησα. ακούτε όλοι;” Δεν χρειάζεται η αγάπη διαφημίσεις, τηλεόραση, φωτογραφίες, συνεντεύξεις. Αγάπα απλά.

ι. Η αγάπη θέλει εσένα. Χωρίς όρια. Αυτό που είναι όμορφο και καλό. Αυτό θέλει. Για να προσφέρεις, χρειάζεται να έχεις, και άρα να εργάζεσαι και όσο το δυνατόν λιγότερο να εξαρτάσαι. Να είσαι χρήσιμος. Η αγάπη θέλει πρώτα να σε μεταμορφώσει, για να μπορείς μετά να αγαπάς. Ο Θεός είναι αγάπη, και αυτό το ξέρουμε γιατί ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί, και γιατί  ος εν μορφη θεου υπαρχων, ουχ αρπαγμον ηγησατο το ειναι ισα θεω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *