Πόση πίστη έχεις; – ένα τεστ

Παρακάτω δίνονται τρεις συνεχόμενες ιστορίες από το κατά Λουκάν ευαγγέλιο.
1) Στο τέλος του 16ου κεφαλαίου του Λουκά, ο Χριστός εξηγεί με την παραβολή  του φτωχού Λαζάρου και του πλούσιου: πως αν κάποιοι δεν έχουν πιστέψει στο κήρυγμα του Μωυσή και των προφητών, ακόμη και αν κάποιος νεκρός αναστηθεί να τους κηρύξει, δεν θα τον πιστέψουν. (Σημειώνουμε εδώ πως ο νεκρός που ανέστησε ο Χριστός και πολλοί δεν τον πίστεψαν, σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Ιωάννη λεγόταν Λάζαρος)

2) Στο 17ο αρχίζει να μιλάει για τα σκάνδαλα, και πως αλίμονο σε αυτούς που θα τα φέρουν, θα ήταν καλύτερο να έδεναν μια μυλόπετρα στον λαιμό τους και να έπεφταν στη θάλασσα παρά να σκανδαλίσουν κάποιον μικρό (μάλλον στην πίστη μικρό).

3) Στη συνέχεια τους μιλάει για τη συγχώρεση. Όταν ο αδερφός σου αμαρτήσει σε σένα, ο Χριστός λέει πως πρέπει να τον ελέγξεις (επιτιμήσεις) και αν μετανοήσει να τον συγχωρέσεις. Μάλιστα ακόμα και αν αυτό επαναληφθεί εφτά φορές την ημέρα πρέπει και τις εφτά να τον συγχωρέσεις. Ακούγοντας όλο αυτό οι μαθητές έλεγαν: πρόσθεσέ μας πίστη. Ο Χριστός όμως τους είπε: αν έχετε πίστη ως κόκκος σιναπιού (τόσο μικρή δηλαδή), θα λέγατε σε αυτήν τη μουριά “ξεριζώσου και φυτεύσου στη θάλασσα” και θα το έκανε. (Το λύσιμο της πικρίας και της καταδίκης, όντως δίνουν μία αίσθηση σαν να ξεριζώνεις κάτι).

—————————————————–

Τα τρία αυτά κομμάτια δεν μοιάζουν να συνδέονται μεταξύ τους με την πρώτη ματιά και ας είναι συνεχόμενα. Ας τα συνοψίσουμε λίγο όμως για να ρίξουμε μια δεύτερη ματιά:

1)Κάποιοι πωρωμένοι από τα πλούτη και τις απολαύσεις ή οτιδήποτε άλλο δεν δέχονται τον Θεό. 2)Το να σκανδαλίσει κάποιος έναν μικρό πιστό κάνει τεράστιο κακό.
3)Σε ένα τεστ που βάζει ο Χριστός στους μαθητές, οι μαθητές λένε έμμεσα πως αποτυγχάνουν και το αποτέλεσμα είναι να τους πει ο Χριστός πως δεν έχουν πίστη ούτε ως κόκκο σιναπιού.

Η πίστη δεν φαίνεται όταν κάποιος είναι εξασφαλισμένος, βολεμένος. Η πίστη φαίνεται και ασκείται και πραγματοποιείται στα δύσκολα: π.χ. στην πείνα και τη φτώχεια. Όμως δεν χρειάζεται να πεινάσουμε για να καταλάβουμε πόσο άπιστοι είμαστε. Απλό το τεστ: θα συγχωρούσαμε κάποιον 7 φορές μέσα σε μια μέρα; Αν όχι, ούτε τόση δα μικρή πίστη δεν έχουμε.

Οι μαθητές ζήτησαν να κόψουν δρόμο, να τους προσθέσει ο Χριστός την πίστη που τους έλειπε. Η πίστη όμως μεγαλώνει μέσα στη ζωή, όταν θα χρειαστεί να ελέγξεις τον αδερφό σου χωρίς να τα κάνεις χειρότερα και να τον συγχωρέσεις αν μετανοήσει.

Ακόμα όμως και αν κάποτε περάσεις το τεστ, η συνέχεια βρίσκεται στην επόμενη κατά σειρά ιστορία: 4)μην πεις πως τα κατάφερες, αλλά πως είσαι αχρείος δούλος και πως απλά έκανες ότι όφειλες να κάνεις.

Και κάτι τελευταίο: σκέψου μέσα σου ποιοι από τους γύρω σου έχουν έστω τόσο μικρή πίστη: ως κόκκο σιναπιού. Λίγοι δεν είναι; Ίσως και κανένας; Πρόσεξε λοιπόν μην σκανδαλίσεις τους μικρούς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *