Το γενετικά τροποποιημένο ευαγγέλιο

gmo-image[1]Η ανάγκη για σίγουρη αγροτική ανάπτυξη και μεγιστοποίηση της βιωσιμότητας εξαλείφοντας προβλήματα προσβολής σοδειάς από ασθένειες και παράσιτα οδήγησε στη γενετική τροποποίηση σπόρων. Αυτοί οι σπόροι έφεραν μια νέα αγροτική επανάσταση στην οποία πολλοί ελπίζουν για την κάλυψη σε φαγητό του ολοένα αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Η τεχνολογία βασίζεται σε μεθόδους γενετικής μηχανικής όπου συνδυάζονται και προσαρμόζονται ιδιότητες από διάφορες ποικιλίες αλλά ακόμα και από διαφορετικά είδη, παράγοντας νέες «βελτιωμένες» ποικιλίες.

Τα νέα θετικά χαρακτηριστικά όμως συνοδεύονται από κάποιες αρνητικές συνέπειες.

Οι δύο σημαντικότερες είναι: 1. οι σπόροι που παράγονται κατά την καλλιέργεια των τροποποιημένων είναι συνήθως άχρηστοι για νέα σπορά (αναπαραγωγική ασυνέχεια και ελεγχόμενη γεωργική παραγωγή) 2. η νοστιμάδα των καρπών είναι αισθητά μειωμένη.

Μία αντιστοιχία μπορεί κάποιος να συναντήσει και στην εκκλησιαστική πραγματικότητα. Σήμερα ξεφυτρώνουν ολοένα και περισσότερα «χριστιανικά δόγματα» τα οποία παρασύρουν πολλούς σε συνταγές και μεθόδους δήθεν «εκκλησιασμού» τα οποία χάνουν την πραγματική ουσία: το νόημα του ευαγγελίου και την ικανότητα αυθόρμητης αναπαραγωγής.

Το διττό κέντρο της Βίβλου: η εγγύτητα με τον Θεό μέσω του έργου του Χριστού και η αυθόρμητη διάδοση των καλών νέων (Ευαγγέλιο/σπόρος) εντοπίζεται σε πολλά σημεία στην Αγία Γραφή: στην προ σταυρού προσευχή του Κυρίου (Ιωάννης 17:3 & 9,20,21 ) στη μεγάλη αποστολή (Ματθαίος 28:18-20) στην ουσιαστική προσευχή του Ψαλμωδού (Ψαλμός 27:4) αλλά το πιο γνωστό από όλα είναι στο υπόδειγμα προσευχής του Χριστού το οποίο αρχίζει με το «Πάτερ ημών». Η αποκάλυψη του να αποκαλείς τον Θεό Πατέρα μας!

Όταν λοιπόν η αληθινή σχέση με τον Θεό λείπει, δεν υπάρχει καμία νοστιμάδα. Δεν υπάρχει λόγος καν να ασχοληθείς αν δεν προσφέρει οικειότητα με τον Θεό, εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις Του και βασική γνώση της αποκαλυμμένης αλήθειας. Χωρίς νοστιμάδα δεν υπάρχει λόγος πολλαπλασιασμού. Όλα καταλήγουν σε οικογενειακές παρέες και κρατικά ιδρύματα. Τίποτα δηλαδή σχετικό με την αληθινή ζωή που προσφέρει ο Χριστός.

Η επιστροφή στον γνήσιο σπόρο = στην Αγία Γραφή, το όργωμα της ψυχής με προσευχή και μετάνοια ειλικρινή, η απόφαση για ζωή με τον Χριστό πέρα από κάθε όριο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι νομίζω απαραίτητα εργαλεία για νόστιμη σοδιά. Και εκεί που νομίζει κανείς πως τα βρήκαμε όλα.. Τίποτα!! Γιατί το έργο είναι του Θεού. Αν τα καταφέρεις και το πάρεις πάνω σου, έχασες τη νοστιμάδα σου. Όταν ζητάς δόξα είναι γιατί δεν εμπιστεύεσαι τον Θεό που υποσχέθηκε να σου δώσει τη δόξα του Υιού του. Και φυσικά τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν μισθό ουράνιο.

Κάλαμος 17/7/13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *