2 είδη υπομονής

Τελευταία πήρα ένα τρέιλερ για τον σκύλο μου, το οποίο δένει στον πίσω άξονα του ποδηλάτου.  Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να παίρνω μαζί μου τον σκύλο, σε εξορμήσεις που πραγματοποιώ εξερευνώντας την επαρχία.

Σε μια πρόσφατη βόλτα με ποδήλατα, είχε έρθει μαζί και ένας φίλος. Εγώ λοιπόν στην ανηφορά αγκομαχούσα, ενώ αυτός είχε βγάλει και το κινητό του για να παίρνει φωτογραφίες. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, κάναμε και δεύτερη στάση. Σιγά-σιγά, ο ένας μας φαινόταν τρελό φετόνι, και ο άλλος πουρό.

Αφού φτάσαμε στον προορισμό μας, προσφέρθηκε για τον γυρισμό να ανταλλάξουμε ποδήλατα. Δεν πέρασε ούτε ένα χιλιόμετρο και ακούω τον φίλο μου να λέει: ρε συ, τώρα σε καταλαβαίνω. Έχω πιαστεί και είναι πολύ πιο δύσκολο το πετάλι..

Έπρεπε να μπει κυριολεκτικά στη θέση μου, στο ποδήλατό μου, για να καταλάβει τι περνούσα στις ανηφόρες. Υπάρχουν, βλέπεις, δύο είδη υπομονής. Υπάρχει η υπομονή αυτού που αγκομαχά στην ανηφόρα, όπου σωματικά λες: το χω και δεν το χω, και υπάρχει και η υπομονή αυτού που προσπαθεί να μην πει: πώς έμπλεξα με αυτόν τον αγύμναστο. Η κούραση του δεύτερου είναι κυρίως ψυχολογική, αλλά σε καμία περίπτωση αμελητέα.

Μόνο αν “αλλήλων τα βάρη βαστάζοντες” μπορείς να κάνεις την ομάδα πιο αποδοτική και γρήγορη. Αλλά είναι σημαντικό τα ίδια τα μέλη της ομάδας να το προσφέρουν αυτό, και αυτοί που το δέχονται να δείχνουν μια κάποια εκτίμηση και αναγνώριση στους προσφέροντες. Αν υπάρχει (εξωτερική) επιβολή, τότε όχι μόνο δεν έχει αξία, αλλά προσθέτεις στην ψυχολογική κούραση του μποντι-μπίλντερ ακόμα περισσότερη.

Εκτιμάω πολύ αυτούς που ντύνονται εξ ολοκλήρου το βάρος μας για να μας μάθουν πώς γίνεται, γιατί έχουν περάσει ακριβώς ό,τι περνάμε. Αποφασίζουν να έχουν ακριβώς τις ίδιες δυσκολίες με μας, όχι για να μας κρίνουν, αλλά για να μας ενθαρρύνουν ότι γίνεται αυτό που προσπαθούμε.

Και ειδικά εκτιμώ τον Big Guy :) Σκέψου το λίγο… αν όντως έκανε ό,τι λένε τα ευαγγέλια ότι έκανε, δεν αξίζει πολύ σεβασμό; πόση υπομονή πια;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *