Aλληλεγγύη ή Αγάπη;

6 stous 10Για το παρακάτω κείμενο εμπνεύστηκα από τη συζήτηση που είχα με ένα αγόρι ~17 ετών, συνειδητά άθεο πριν από μία βδομάδα. Ο διάλογος δεν είναι φυσικά αυτολεξεί, αλλά γίνεται συνειδητή προσπάθεια να μην μειωθεί η αξία του κάθε συνομιλητή ούτε το περιεχόμενο της συλλογιστικής του πορείας.

Για την παρακολούθηση του κειμένου δίνονται οι παρακάτω ορισμοί σύμφωνα με τη νοοτροπία των δύο συνομιλιτών:
Αλληλεγγύη := η αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση, το ηθικό καθήκον, η υποχρέωση που έχουν τα μέλη μιας ομάδας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται.
Αγάπη := άνευ όρων και προϋποθέσεων απόφαση και θέληση για βοήθεια σε κάποιον που την αποδέχεται (όχι με το ζόρι), χωρίς να υπάρχει παραμικρή υπόνοια για ανταπόδοση.
Σημειώσεις:

  • το αγόρι (ο Α) είχε πιει και μια μπυρίτσα και ίσως δεν ήταν σε φόρμα – δεν σημαίνει πως όλοι οι αναρχικοί είναι συνεχώς πιωμένοι
  • η μικρή του ηλικία προδίδει έναν τρόπο συμπεριφοράς του “ξέρω” – δεν φαίνεται όμως να είναι όντως τόσο συνειδητοποιημένος όσο λέει.
  • το άρθρο δεν κρίνει τον αναρχισμό σαν ολότητα, αλλά τις κακές και μπερδεμένες αντιλήψεις που έχουν κάποιοι.
  • μου είπε πως δεν βρίσκει κάποιο ιδιαίτερο νόημα στη ζωή – κάποια στιγμή είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει (αυτό και πάλι δεν σημαίνει πως ισχύει για όλους του αναρχικούς, η ταπεινή μου άποψη είναι πως ο αναρχισμός χωρίς πρόταση είναι αναποτελεσματικός και όταν το συνειδητοποιεί κάποιος αυτό είναι βαρύ)

Γ- Σε άκουσα να μιλάς πριν για το big bang και την εξέλιξη. Αν δεις το big bang, θα δεις πολλές ομοιότητες με το ποίημα της Δημιουργίας στο 1ο κεφ. της Γένεσης και τη σειρά που όλα δημιουργούνται: φως, ύλη, πλανήτες κλπ. Επίσης για την εξέλιξη αυτό που καταλαβαίνω είναι πως είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης των ζωντανών οργανισμών και όχι μηχανισμός δημιουργίας τους. Έχεις δει το “human ape”;
Α- Φυσικά!
Γ- Και τι κατάλαβες;
Α- Πως ο άνθρωπος δεν έχει μεγάλη διαφορά από τον πίθηκο.
Γ- Μόνο αυτό κατάλαβες;
Α- ..
Γ- Ο άνθρωπος έχει χαρακτήρα, προσωπικότητα, είναι δημιουργικός! έχεις δει ποτέ κάποιο ζώο να ζωγραφίζει ή να γράφει μουσική;
Α- έχω δει ζώο να ζωγραφίζει
Γ- και τί έφτιαξε;
Α- ένα βουνό
Γ- και πώς ξέρεις πως ήταν βουνό; έχω δει έναν ελέφαντα να ζωγραφίζει σε βίντεο, αλλά δεν φαίνεται να αντέγραφε από το μυαλό του μία εικόνα, μάλλον απλά κουνούσε την προβοσκίδα του. Το να κάνει δύο γραμμές έτσι ^ δεν σημαίνει πως έφτιαξε και κάποιο βουνό.
———————————————————
EDIT -> https://www.youtube.com/watch?v=oAvJElLFAEQ
Τελικά, καλά ζωγραφίζουν οι ελέφαντες, δεν θυμόμουν καλά το βίντεο
———————————————————
Α- Ο νεάντερνταλ π.χ. σαν ζώο ζωγράφιζε
Γ- Με συγχωρείς, αλλά όταν βλέπεις τα έργα μέσα στις σπηλιές με τους ταύρους και τις διάφορες σκηνές, δεν βλέπεις τυχαία σχήματα, αλλά μία συγκεκριμένη αναπαράσταση.
Α- όχι απλά έκανε κυκλάκια και γραμμούλες και του βγαίνανε
Γ- Μα δεν είναι μία σπηλιά γεμάτη μουτζούρες που τυχαίνει να σχηματίζονται ταύροι, είναι μόνο ταύροι και μόνο άνθρωποι!
Α- οκ σύμφωνοι, αλλά ο άνθρωπος και ο πίθηκος μοιάζουν πολύ, έχουν σχεδόν το ίδιο DNA.
Γ- δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για σένα, αλλά εγώ θα ήθελα να παντρευτώ γυναίκα, εσύ αν θες πάρε μαϊμού
Α- δεν θα είχα πρόβλημα αν μπορούσα να της διδάξω τους ηθικούς νόμους
Γ- να της διδάξεις; Μα οι ηθικοί νόμοι υπάρχουν μέσα σε κάθε άνθρωπο. Πώς μπορείς να διδάξεις μία μαϊμού να μην κλέψει και να μην μοιχεύσει;
Α- Η κοινωνία μας τους έμαθε αυτούς του φραγμούς οπότε και αυτή θα μπορούσε να τα μάθει.
Γ- Μπορείς βλέποντας διάφορα κρανία ή ό,τι άλλο βρεις να μου πεις ποιος είναι άνθρωπος και ποιος όχι; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο στην εξέλιξη που από δω και πέρα είναι ζώο και από δω και πέρα άνθρωπος;

Γ- Ποια είναι η μεγαλύτερη αξία στη ζωή σου;
Α- Η αλληλεγγύη! Αυτή ξεχωρίζει έναν άνθρωπο από ένα ζώο
Γ- Δηλαδή, αν 5 βαράνε έναν άνθρωπο θα τον έσωζες;
Α- Ναι
Γ- Αν ήταν ο Χίτλερ θα τον έσωζες;
Α- όχι, γιατί είναι πολιτικός αντίπαλος, αυτό είναι άλλο θέμα.
Γ- Αν δεν ήταν ο Χίτλερ, αλλά προσπαθώντας να τον σώσεις κινδύνευες, θα τον έσωζες;
Α- όχι
Γ- άρα αυτό που μου λες είναι πως η μεγαλύτερη αξία σου δεν είναι η αλληλεγγύη, αλλά η πολιτική και η ασφάλεια.
Α- Ναι
Γ- Αν ήταν ζώο θα το έσωζες;
Α- Ναι, και τα ζώα πρέπει να βοηθάμε
Γ- Άρα μου λες πως τα ζώα είναι πιο ψηλά από ανθρώπους που δεν έχουν αλληλεγγύη.. Μήπως είσαι φασίστας;
Α- Όχι είμαι αναρχικός!
Γ- Αν ένας άνθρωπος δεν έχει/δείχνει αλληλεγγύη κάνει να τον βοηθήσεις;
Α- όχι
Γ- Αν δεν ξέρεις αν ένας άνθρωπος έχει/δείχνει αλληλεγγύη, θα τον βοηθήσεις ή θα τον ρωτήσεις πρώτα;
Α- …
Γ- Κι αν σου πει ψέματα; Και αν δεν έχει βοηθήσει ποτέ του κανένα, πώς θα του δοθεί η ευκαιρία να το κάνει αν δεν τον βοηθήσεις;

Γ- Το θέμα δεν είναι να βοηθάς αυτούς που σε βοηθάνε – μόνο.. αλλά αυτούς που δεν μπορούν να σ’ το ανταποδώσουν. Αλλιώς δεν διαφέρεις από τους φασίστες! Ο Θεός αγάπησε χωρίς προϋποθέσεις τον άνθρωπο και έδωσε τον μονογενή του Γιο για να μην χαθεί όποιος πιστεύει σε Αυτόν αλλά να έχει αιώνια ζωή. Μιλάμε για μία αγάπη που έφερε τον ίδιο το Θεό να βγει από το άπειρο και το αθάνατο και να γίνει θνητός, και ενώ είχε όλη την εξουσία, υπηρετούσε τους μαθητές του!

Γ- Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως αυτό για το οποίο σου μιλάω δεν έχει να κάνει με θρησκεία
Α- Αφού η εκκλησία τι είναι; ένας τρόπος να ελέγχονται οι μάζες – θρησκεία είναι
Γ- Πολλές φορές βάζουμε κανόνες μόνοι μας για να ικανοποιήσουμε κάποιο θρησκευτικό αίσθημα, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτά που είπε ο Χριστός.
Α- Βέβαια δεν έχει.
Γ- Ο Χριστός δεν ίδρυσε καμία θρησκεία. Για παράδειγμα μία θρησκεία θα σου έλεγε πόσες φορές την ημέρα να προσεύχεσαι, με ποιον τρόπο, σε ποια στάση, τι να λες, σε ποιον τα λες, πόσες φορές, πόσο δυνατά κλπ. Ο Χριστός είπε να προσευχόμαστε στα κρυφά!! Το ίδιο και με την ελεημοσύνη! Είπε πως ο Θεός δεν λατρεύεται σε χειροποίητους ναούς. Αποκάλυψε πως ο Θεός είναι Πατέρας μας – πράγμα εντελώς καινούριο. Μιλάμε πλέον για σχέση με τον Θεό.

Α- (χαμογελάει) Όταν ήμουν μικρός προσευχόμουν πολύ αλλά ο Θεός δεν άκουγε
Γ- Τι προσευχόσουν δηλαδή;
Α- Να πιάσει καλύτερη δουλειά ο πατέρας μου να μου φέρνει περισσότερα παιχνίδια, αλλά δεν με άκουσε ο Θεός. Άρα δεν υπάρχει
Γ- Άρα εσύ δεν προσευχόσουν στον Θεό, στον Άγιο Βασίλη προσευχόσουν.
Α- Προσευχήθηκα και για παγκόσμια ειρήνη και είδες τι γίνεται;
Γ- Και επειδή προσευχήθηκες θέλεις ο Θεός να το κάνει κατευθείαν; Εσύ πρέπει να χρησιμοποιηθείς για να έρθει η ειρήνη. Είδες τι έκανε ο Martin Luther King Jr; Χρησιμοποιώντας την Αγ. Γραφή έδωσε ένα δυνατό χαστούκι στον φασισμό των ΗΠΑ.

Γ- Γιατί δεν δοκιμάζεις να ξαναπροσευχηθείς;
Α- Μα αυτό είναι ηλίθιο αφού δεν πιστεύω πως υπάρχει ο Θεός
Γ- Αυτό που λες είναι αντιεπιστημονικό. Έχεις μπροστά σου ένα διάλυμα και κάποιοι σου λένε πως έχει οξύ και άλλοι σου λένε πως έχει βάση. Αν δεν βάλεις μέσα τον δείκτη ή αν δεν κάνεις τιτλοδότηση δεν θα μάθεις ποτέ τι έχει. Έχεις διαβάσει ποτέ την Αγία Γραφή;
Α- Μόνο κομμάτια της
Γ- Να ρωτήσω ποια;
Α- Ήταν μέσα σε αναρχικά βιβλία
Γ- Κατάλαβα. Κοίτα ό,τι και να σου πω, και ό,τι και να διαβάσεις για την Αγία Γραφή δεν θα έχεις ποτέ δική σου άποψη για αυτήν αν δεν διαβάσεις μόνος σου.
Α- Σωστό αλλά έχω πειστεί πως είναι όλα ένα ψέμα.

Ο Α βλέπει πως η εκκλησία είναι μακριά από τη διδασκαλία του Χριστού και άρα δεν πρέπει να την επισκέπτεται κανείς – τι απαντάει κανείς σε αυτό εκτός από το “μάλλον συμφωνώ”; Η αλληλεγγύη τον έχει κερδίσει φαίνεται. Μάλλον τα επιχειρήματά μου δεν τον βοήθησαν τελικά..

One thought on “Aλληλεγγύη ή Αγάπη;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.