μια ηθικη αναλυση του bitcoin

Δεν θυμάμαι πότε πρωτοάκουσα για το bitcoin, αλλά άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά μόλις από τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο διαβάζοντας άρθρα, συζητήσεις σε forums, παρακολουθώντας πώς εξελίσσεται η τιμή ανάλογα με φήμες και γεγονότα, βλέποντας βιντεάκια και συζητώντας με φίλους όπως τον Μάρκο, έναν φίλο οικονομολόγο.

Τι είναι το Bitcoin; Αξίζει να ασχοληθεί κανείς και γιατί; Είναι επικίνδυνο; Είναι ηθικό;

Το Bitcoin είναι το πρώτο από σειρά κρυπτονομισμάτων. Η ανάγκη που βγήκε να καλύψει ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, η έλλειψη ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος. Για αυτόν τον λόγο και εμφανίστηκε κοντά στο πρόσφατο οικονομικό κραχ των Η.Π.Α. (βλ. Lehman brothers collapse)

Ως κρυπτονόμισμα ορίζεται το εικονικό – ηλεκτρονικό νόμισμα, το οποίο παράγεται με συγκεκριμένο ρυθμό (για τα περισσότερα νομίσματα προκαθορισμένο και σταδιακά μειούμενο) από ηλεκτρονικά συστήματα. Αρχικά αυτό γινόταν με τη χρήση απλών Η/Υ. Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν ειδικά μηχανήματα “εξόρυξης” τέτοιων νομισμάτων. Το κρατάμε αυτό, θα ξαναγυρίσω αργότερα.

Με τα κρυπτονομίσματα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων οπουδήποτε στη γη, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και τα Σαββατοκύριακα, με ελάχιστο κόστος, χωρίς να πάρει είδηση καμία τράπεζα και καμία αρχή. – το κρατάμε και αυτό. Ο κάτοχος των νομισμάτων αυτών μπορεί είτε να τα χρησιμοποιήσει για αγοροπωλησίες, είτε για να τα ανταλλάξει σε τοπικό τραπεζικό νόμισμα (π.χ. ευρώ), είτε για να τα δώσει σε άλλον.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για κάποιες βασικές λεπτομέρειες:

Κάτι που θα φοβίσει πολλούς, είναι πως λόγω της πολύ απλής ενσωμάτωσής του σε websites, κινητά, στικάκια, servers, e-shops κλπ, κάποιοι σκαρφίστηκαν να φτιάξουν και τύπου RFID πορτοφόλια Bitcoin που τα φορούν στο χέρι τους!

ουυ σιξ χάντρετ σιξτυ σιξ! θα πουν πολλοί.. γενικά η τεχνολογία αυτή δίνει άπειρες δυνατότητες για καινοτομία.

Πώς μπορεί να ασχοληθεί κανείς;

Υπάρχουν δύο κυρίως είδη επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων: η επένδυση σε εξοπλισμό ή συμβόλαιο mining και η αγορά νομισμάτων, με την ελπίδα αυτά να ανεβούν σε αξία. Μέχρι στιγμής, η εμπειρία μου λέει πως το δεύτερο – χρηματιστηριακό είδος επένδυσης – φέρνει πολύ μεγαλύτερα κέρδη από το mining. Εδώ βλέπετε την πορεία του bitcoin το τελευταίο έτος: (ανέβηκε 5 φορές πάνω).

btc last year

Σημείωση! Αν θέλετε να επενδύσετε σε mining, προτείνω εταιρίες που παράγουν οι ίδιες τα μηχανήματά τους, που λειτουργούν σε χώρες με φθηνό ηλεκτρικό, και έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια – ανοικτότητα.

Τέτοια ανοδική πορεία αναμένεται να διατηρήσει το bitcoin, όσο το μαθαίνει καινούργιος κόσμος. Τι θα γίνει όμως όταν σταματήσει να παράγεται (σύντομα); και όταν η έκθεσή του φτάσει στο μέγιστο (θα αργήσει πολύ αυτό); ή τι θα γίνει αν γίνουν πολλά απανωτά κραχ (λίγες πιθανότητες)?

Η αγορά του bitcoin γίνεται με τη χρήση τραπεζικού λογαριασμού κατά κύριο λόγο, και μόνο από έμπιστα ανταλλακτήρια. Μην εμπιστεύεστε sites με paypal (fraud κατά πάσα πιθανότητα) και πιστωτικές. Δυστυχώς οι τράπεζες ακόμα το πολεμούν με κάθε μέσο.

Είναι επικίνδυνο;

Υπάρχουν πολλών ειδών κίνδυνοι να ασχοληθεί κανείς με τα bitcoin.

 1. Να χάσει απότομα την αξία του, και άρα να χάσουμε τα λεφτά μας. Κάτι σαν το Χ.Α. της Ελλάδας που από τις 7000 μονάδες έπεσε στα τάρταρα..
 2. Να “σπάσει”. Ανά καιρούς, έχουν ειπωθεί θεωρίες ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν στο μέλλον να σπάσουν τους δύσκολους αλγόριθμους των κρυπτονομισμάτων. Άλλοι ειδικοί τις κατέρριψαν. Δεν ξέρω να σας πω τι θα ισχύει
 3. Σε περίπτωση mining, να βγει κάποιος με πολύ καλύτερο εξοπλισμό από ότι υπάρχει ήδη στην αγορά, και να καταστήσει τη δική σας υπολογιστική ισχύ αμελητέα. – Αυτό γίνεται συνέχεια, και συχνά απότομα.
 4. Να χάσουμε / χαλάσουμε το πορτοφόλι μας. Τα νομίσματα αυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού πέρα από το πορτοφόλι μας. Είναι λοιπόν δυνατόν, αν τα έχουμε π.χ. στο κινητό μας, και μας χαλάσει, σπάσει, ή ακόμα αν μας hackάρουν το κινητό, να χάσουμε όλα τα νομίσματα. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να έχουμε ειδικό hardware πορτοφόλι – στικάκι ασφαλείας. Όπως υπάρχει η δυνατότητα να φορέσουμε το ίδιο πορτοφόλι σε πολλά κινητά και pc
 5. Να στείλουμε σε λάθος διεύθυνση τα νομίσματά μας. – πάει χάθηκαν
 6. Να επενδύσουμε σε κρυπτονόμισμα που δεν έχει εδραιωθεί και να καταρρεύσει – όπως παραλίγο να γίνει με το dogecoin, πριν αυτό ενώσει τις δυνάμεις του με το Litecoin στο επίπεδο mining.
 7. Να εξαρτηθούμε και να μας γίνει μόνιμη ασχολία το πόσο ανέβηκε και πόσα να βάλουμε κλπ
 8. Υπάρχει και κάποια σχετική κινδυνολογία για το τι θα γίνει εάν δεσμευτεί πάνω από το 50% της υπολογιστικής ισχύος από έναν, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελέγχει όλο το σύστημα σε μεγάλο βαθμό.

Αυτά μπόρεσα να σκεφτώ μέχρι ώρας. Τώρα το θέμα είναι αν είναι ηθικό να ασχολείται κανείς με τα κρυπτονομίσματα.

Υπάρχουν πολλά διλήμματα σε αυτό το θέμα.

 • Είναι σκοπός μου να παρακάμψω τις τράπεζες – όπως με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα; Αν ναι, αξίζει να ασχοληθώ με το ripple που είναι ουσιαστικά ένα κρυπτονόμισμα που έφτιαξαν οι τράπεζες; Προσωπικά μυρίζομαι ότι ετοιμάζουν εικονικό κραχ στο συγκεκριμένο, προκειμένου να φοβίσουν τον κόσμο να φύγει από τα κρυπτονομίσματα. Ελπίζω να κάνω λάθος
 • Είναι σκοπός μου να μην δίνω λογαριασμό στο κράτος για το τι αγοράζω ή / και πόσα χρήματα έχω; υπενθυμίζω εδώ, πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα για να αγοράσεις οτιδήποτε από οπουδήποτε, χωρίς να αφήσεις (σχεδόν) πουθενά χνάρια. Επίσης δεν σε δεσμεύουν τα capital control
 • Και αν είναι δικός μου σκοπός, μήπως έτσι δίνω πάτημα σε άλλους να διαπράττουν κακουργήματα; όπως η πρόσφατη απειλή όπου χιλιάδες pc απειλήθηκαν να στείλουν λύτρα σε bitcoin για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία τους, ενώ ταυτόχρονα μολύνθηκαν για να παράγουν monero (άλλο κρυπτονόμισμα) – ή η αγορά όπλων και ναρκωτικών
 • Είμαι διατεθημένος για τους σκοπούς που χρησιμοποιώ / επενδύω bitcoin να επιβαρύνω την ατμόσφαιρα με επιπλέον ρύπους του θερμοκηπίου; Με πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτουν τα παρακάτω:
  Σήμερα η υπολογιστική ισχύς που κινεί και παράγει τα bitcoin είναι 5,322,501,729 GH/s.
  Αυτή η ισχύς, αν παράγεται αποκλειστικά από την πιο “οικολογική” μηχανή που υπάρχει διαθέσιμη στο εμπόριο, αντιστοιχεί σε 520MWe. Δηλαδή μια έξτρα πόλη 500χιλιάδων κατοικιών

Συνοψίζοντας, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κάτοχο κρυπτονομισμάτων να ξεφεύγει από capital control, αλλά ταυτόχρονα θεμελιώνονται υποδομές για παραεμπόριο.

Φυσικά μπορείς σε κάποιες χώρες ήδη να δηλώσεις εισόδημα σε bitcoin. Λόγω της φύσης του, όμως, δεν μπορεί να δημιουργηθεί κανείς ελεγκτικός μηχανισμός όπως γίνεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Γενικά πιστεύω πως οφείλουμε φόρο στο κράτος, όσο χρησιμοποιούμε τις παροχές που μας προσφέρει.

Υπάρχουν όμως κύκλοι χριστιανών που έχουν αναπτύξει συλλογικότητες αυτόνομες οι οποίες δεν “χρωστάνε” στο κράτος. Πιστεύω πως τέτοιες κοινωνίες άνετα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα. Και ενώ κάθε συνειδητοποιημένος χριστιανός εκπαιδεύεται σε όλη του τη ζωή να προσφέρει σε όποιον έχει ανάγκη, και άρα τα χρήματα που δίνει πιάνουν τόπο καλύτερα από οποιαδήποτε κοινωνική δράση του κράτους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δράσεις κερδοσκόπων.

Θα επενδούσες σε bitcoin? Εγώ προσωπικά είμαι πάντως φίλος περισσότερο του Litecoin, κυρίως γιατί έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες ακόμα είναι υπό συζήτηση στον κόσμο του bitcoin.

7 thoughts on “μια ηθικη αναλυση του bitcoin

 1. Γεια σου μάγκα διάβασα το άρθρο σου και θέλω να αρχίσω να κάνω mining αλλά δεν ξέρω από ποια εταιρία να πάρω τα μηχανήματα όλα μου φαίνονται κάπως ψεύτικα μπορείς να με βοηθήσεις να αρχίσω να κάνω mining δίνοντας μου κάποιες συμβουλές με τι πως να αρχίσω και τι νόμισμα να αρχίσω να κανω mining και από ποια εταιρία μπορώ να πάρω τα μηχανήματα…θα ηταν μεγάλη η εκτίμηση αν με βοηθούσες… Ευχαριστώ Καλή συνέχεια

  1. Αντώνη χάρηκα που διάβασες το άρθρο μου.
   Καλά λες πως το mining μοιάζει ψεύτικο. Υπάρχουν πολλά ponzi schemes εκεί έξω.

   Αν θες να κάνεις cloud mining, υπάρχουν πολύ λίγες αξιόπιστες εταιρίες. Επειδή δεν θέλω όμως να διαφημίσω καμία, θα σου δώσω μερικά κριτήρια:

   – Η εταιρία να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια
   – Να μπορείς να ξαναπουλήσεις το συμβόλαιό / hashrate σου οποιαδήποτε στιγμή σε άλλους πελάτες
   – Η χώρα που φιλοξενεί τον εξοπλισμό να έχει φθηνό ρεύμα για να σου κρατάνε λίγα για τη φιλοξενία του εξοπλισμού
   – Να έχεις κοιτάξει καλά τα ιστορικά κάθε νομίσματος που σε ενδιαφέρει. Πότε και πόσο και γιατί έπεσε κλπ
   – Να κοιτάξεις πόσες μέρες παίρνει για να έχεις breakeven (αν το βλέπεις σαν οικονομική επένδυση αυστηρά)
   – Να κοιτάξεις πότε θα γίνει το επόμενο halving (αν ισχύει για το νόμισμα που σε ενδιαφέρει)
   – Ποια είναι η τάση αύξησης δυσκολίας

   Σε περίπτωση που αγοράσεις εξοπλισμό για το σπίτι, βρες κάποιον που να έχει αξία ακόμα και αν καταρρεύσει το σύστημα των crypto, και κάνε σωστούς υπολογισμούς για το πόσα χρήματα θες να διαθέσεις και πότε βλέπεις ότι μπορεί να ξεπληρωθεί, συνυπολογίζοντας το κόστος ρεύματος.

   Θα χαρώ να δω σχόλιά σου και σε άλλα άρθρα

   Δεν θα ήθελα να μπω σε άλλες λεπτομέρειες

 2. Έχεις κάποια πρόταση για εξοπλισμό; Σκεφτόμουν να ξεκινήσω mining έχω βρει βιομηχανικό ρεύμα και νομίζω συμφέρει!

  1. sorry δεν θέλω να κάνω διαφήμιση εδώ σε προϊόντα.. Σου εύχομαι καλό ψάξιμο!!

 3. Εγω δεν καταλαβαινω πως γινεται η μετατροπη του σε ευρω. Κατα καποιο τροπο το υπαρχον οικονομικο συστημα που πολεμα τα κρυπτονομισματα σε πληρωνει?
  Οταν θα μπουν τα λεφτα στο λογαριασμο μου και απο κει αναληψη ουτε η τραπεζα ουτε η εφορια δεν εχουν κερδος?

 4. Θα σου ήταν ευκολο να δώσεις περισσότερες πληροφορίες γύρω απ΄τα μηχανήματα που μπορούμε να πάρει κανείς, πως λειτουργούν και σε τι κόστος παιζουν περίπου ξεκινώντας απ΄το ελάχιστο? Ευχαριστώ

  1. Θα μου ήταν εύκολο, όμως είναι άσχετο με τους σκοπούς του blog.
   hint: Αν θες να κάνεις κάτι στην Ελλάδα, εξέτασε καλά πόσο κοστίζει το ρεύμα. Και όταν λέω καλά, εννοώ πολύ καλά! Σαν να εξαρτάται από αυτό ο βαθμός σου στις Πανελλήνιες. Γιατί μπορεί να βάλεις λεφτά σε ένα μηχάνημα που δεν θα σου βγάλει τίποτα, και μόνο ζημιά θα κάνεις στο περιβάλλον

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *