Γιατι δεν πιστευω πως η Γη ειναι σφαιρα

Έχεις δει ποτέ την καμπύλη της Γης με τα ίδια σου τα μάτια; Αν ναι, που; Τα μαθηματικά λένε πως η καμπύλη αρχίζει και γίνεται αισθητή στο ανθρώπινο μάτι περίπου στα 40,000 πόδια (~12,000 μέτρα) από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει πως δεν φαίνεται από κανένα βουνό στον κόσμο, ούτε καν από τα περισσότερα επιβατηγά αεροπλάνα (τα περισσότερα πετούν σε υψόμετρο 30-35,000 πόδια). Εάν λοιπόν δεν έχεις δει κάτι, γιατί το πιστεύεις;

Ο πλανήτης Γη ως σφαίρα είναι μία συνωμοσία κατασκευασμένη από τη NASA και τα κέντρα της παγκόσμιας Νέας Τάξης για να αποκρύψουν την προφανή αλήθεια: πως η Γη είναι στην πραγματικότητα ένας επίπεδος δίσκος.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι (απροσδόκητα πολλοί) άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται Flatists, a.k.a. “επιπεδιστές”. Η κοινότητα αυτή αποτελείται από ένα εύρος ιδεών και μοντέλων της Γης, με κοινό στοιχείο την πίστη πως ο πλανήτης μας είναι στην πραγματικότητα επίπεδος. Ανάμεσα στα μέλη της βρίσκονται άτομα όπως ο rapper B.o.B.

Με μία πρώτη ματιά, είναι εύκολο να απορρίψει κανείς την ιδέα αυτή ως παράλογη, ανόητη και γενικότερα ως προϊόν εξαιρετικά χαμηλού δείκτη IQ. Μπορεί επίσης να επιχειρηματολογήσει πως μία τέτοια οπισθοδρομική ιδέα είναι επικίνδυνη, και πως θα πρέπει να καταπολεμηθεί. Ή μπορεί να πάρει την ιδέα αυτή σαν ένα τεράστιο troll, ένα αστείο που βγήκε εκτός ελέγχου όταν κάποιοι το πήραν στα σοβαρά.

Αυτή ήταν η εντύπωση που είχα εγώ όταν πέτυχα τυχαία την ιστοσελίδα τους το 2014. Και, μίας και η αίσθηση του χιούμορ μου απαιτεί να εξοργίζω τους γύρω μου, έγινα μέλος του Flat Earth Society, ώστε να μπορώ πλέον πιστοποιημένα να πείθω πως είμαι χαζός. Για να παίξω ακόμη πιο πειστικά το ρόλο μου, άρχισα να διαβάζω τα επιχειρήματα που εξέθεταν στις διάφορες online κοινότητές τους. Και πρέπει να πω πως αυτό που βρήκα με εξέπληξε.

Ανάμεσα στις αμέτρητες φωνές που αναπαρήγαγαν ανούσιες θεωρίες περί NASA, Iλλουμινάτι και αποσπασμάτων από την Αγία Γραφή, υπάρχει ένας μικρός πυρήνας εξαιρετικά ευφυών και σκεπτόμενων ανθρώπων. “Τι; Ευφυείς άνθρωποι που πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη; Αυτός είναι ο ορισμός της αντίφασης!” ακούω τον αναγνώστη να σκέφτεται. Επεξηγώ λοιπόν:

Για κάποιους Επιπεδιστές, η θεωρία της Γης ως επίπεδου δίσκου δεν αφορά καθόλου το σχήμα του πλανήτη. Η Γη σε αυτή την περίπτωση είναι απλώς ένα σύμβολο όσων λαμβάνουμε ως δεδομένα, απλώς και μόνο επειδή έτσι μας είπαν. Δεν διακηρύττουν μία ακόμη συνομωσία θέλοντας να σε πείσουν να τους ακολουθήσεις, απλώς ζητούν να σκεφτείς. Στα λόγια του John Davis, γραμματέα του Flat Earth Society:

“[…] It is been a great disappointment to see how many have flocked to our cause based off a few celebrities agreeing with our view. That is not exactly what we like to see […] We don’t want to convince people the Earth is Flat. We already know that for ourselves. We want to convince people to question, to think, and then hopefully to solve. If they land on the flat earth—great. If not, then we are still happy.”

Με άλλα λόγια, πίστευε ό,τι θέλεις- αλλά πίστευέ το επειδή κατέληξες μόνος σου στο συμπέρασμα αυτό, όχι επειδή το άκουσες κάπου.

Κατά καιρούς έχει τύχει να εξηγήσω σε φίλους ή γνωστούς γιατί συμπαθώ τόσο αυτή την κοινότητα. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίστηκα με δυσπιστία, απόρριψη, ακόμη και με θυμό! Και δεν μπορώ να τους κατηγορήσω- ο φόβος που έρχεται όταν κάποιος σκουντάει τα πιο βασικά πιστεύω σου είναι ένας λογικός φόβος, και είναι πολύ πιο απλό να τον χαρακτηρίσεις ηλίθιο και να απορρίψεις ό,τι λέει.

Πιστεύω όμως με όλη μου την καρδιά πως το να επανεξετάζεις τα θεμέλια της σκέψης σου, αυτά που πιστεύεις από τότε που γεννήθηκες, είναι από τις πιο υγιείς αναζητήσεις που υπάρχουν. Ιδέες που προκαλούν τα πιστεύω μας, όσο παράλογες κι αν φαίνονται, είναι απαραίτητες για να μας θυμίζουν να σκεφτόμαστε.

flat earth main

2 thoughts on “Γιατι δεν πιστευω πως η Γη ειναι σφαιρα

  1. “Με άλλα λόγια, πίστευε ό,τι θέλεις- αλλά πίστευέ το επειδή κατέληξες μόνος σου στο συμπέρασμα αυτό, όχι επειδή το άκουσες κάπου.”

    ΤΟ ιδιο ακριβως ισχυει για την πιστη στο Θεο. Αλλα ξερεις κανεναν που να κατεληξε οτι ο Θεος η δεν υπαρχει αντιστιχοι χωρις καποιος να του εχει πιπιλισει το μυαλλο παιδιοθεν και χωρις ποτε να εχει ακουσει καν την λεξη θεος;;;;

    ως προς το θεμα του σχηματος της γης. Δεν την καταλαβαινω την ενασχοληση. Μου φαινεται χαζο το θεμα. Θελω να πω. Οτι σχημα και να εχει η γη δεν αλλαζει κατι απο πρακτικης πλευρας στην καθημερινη μας ζωη. Οτι σχημα και να εχει παλι θα πρεπει να κοπιασουμε για να τα βγαλουμε περα.

  2. Ούτε το μυαλό σου το χεις δει Ούτε τον Θεό. Ούτε τους πιο πολλούς ανθρώπους στον κόσμο. Το ότι δεν έχεις δει κάτι Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μερικές φορές αυτά που δεν βλέπουμε είναι πιο αληθινά από αυτά που βλέπουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *