Συγγνώμη φίλε Μουσουλμάνε

Τον περασμένο Ιούνιο ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη από τους Waldensians: ένα χριστιανικό κίνημα της Τσεχίας του δωδέκατου αιώνα, το οποίο είχαν πνίξει στο αίμα οι Καθολικοί γιατί ήταν αιρετικοί (για αυτούς)… Προσωπικά έχω ενθουσιαστεί με τα λίγα που βρήκα σχετικά με την ιστορία και τα πιστεύω των Waldensians, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Η ιστορία θέλει τους Καθολικούς να θεωρούν τους Waldensians αιρετικούς, να τους ονομάζουν μάγους και μάγισσες και να διατάζουν τη σφαγή τους! φαίνεται είχαν πάρει φόρα από τους Καθαρούς (Cathars όχι Puritans) τους οποίους είχαν “καθαρίσει” (κάψει, σφάξει) λίγο νωρίτερα..

Έχετε ακούσει για την ιερά εξέταση; Η τελευταία της εκτέλεση έλαβε χώρα το 1826 στην Ισπανία. Δεν το λες και Μεσαίωνα.

Βέβαια για όποιον νομίζει πως αυτή είναι η μόνη μαύρη σελίδα των Χριστιανών, κάνει λάθος. Και για όποιον νομίζει πως αυτό έγινε μόνο από τους Καθολικούς, δυστυχώς τα ίδια έχουν πράξει…

  • Ορθόδοξοι με τους Παυλικιανούς και Βογόμιλους
  • Διαμαρτυρόμενοι με τους Αναβαπτιστές και τους Καθολικούς
  • Η Αγγλική Εκκλησία με τους Πουριτανούς (Puritans)
  • Αγγλικανοί με τους Κουάκερους (Quakers).
  • Η Ρώσικη (εκκλησία ή πολιτεία?) με τους Hutterites
  • κλπ κλπ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όλα τα παραπάνω θεωρούνται χριστιανικά δόγματα

Με λίγα λόγια, τα επικρατέστερα Χριστιανικά Δόγματα δεν έχουν να επιδείξουν πολύ χριστιανικούς τρόπους στην ιστορία τους περί διαφωνίας (ή καλύτερα περί πολιτικής?), και ίσως με αυτόν τον τρόπο να επικράτησαν ή επεκτάθηκαν μέχρι και σε άλλες ηπείρους.

Συγγνώμη φίλοι χριστιανοί, αυτή είναι η μαύρη αλήθεια, και κάποια στιγμή πρέπει να την αποδεχτούμε και να κοιτάξουμε τους άλλους στα μάτια ζητώντας συγγνώμη και να επανορθώσουμε αν γίνεται. Όμως καλά θα κάνουμε να το κάνουμε σύντομα αυτό. Και καλά θα κάνουμε να το κάνουμε αυτό όχι μόνο σε χριστιανούς, αλλά και σε άλλους. Ξέρετε οι χριστιανοί έχουν ως αρχηγό τους τον Ιησού Χριστό, ένα ΜΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ROLE MODEL, και παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να είναι ίσως οι χειρότεροι ρατσιστές στην ιστορία. Εντάξει όχι όλοι, κάποιοι από αυτούς.

Ας φανταστούμε λίγο λοιπόν τι ακριβώς χρωστάμε να πούμε στους Μουσουλμάνους, αλλά και σε Τούρκους, Βούλγαρους, Σκοπιανούς, Αλβανούς, αιρετικούς.. σε όλους έχουμε να πούμε πολλά. (οκ όχι τα ίδια ακριβώς)

  • Σταυροφορίες και μάλιστα αρκετές. Ναι κοιτάξτε λίγο, η σταυροφορία δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από το Τζιχάντ := τον ιερό πόλεμο. Ή μάλλον έχει.. γιατί αυτός που έλεγε “συγχώρα τους γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν”, που συγχώρεσε δηλαδή αυτούς που τον σκότωσαν, είναι αυτός που γίνεται σημαία για επεκτατισμό! είναι δηλαδή οξύμωρο, γελοίο, τραγικό, λάθος και παράδοξο. Σαν να ανοίγεις πακέτο τσιγάρα και να βρίσκεις μέσα ψιλοκομμένο βασιλικό ένα πράγμα.. ή μάλλον το αντίθετο
  • Βομβαρδισμοί. Θυμάμαι σαν χθες να κάθομαι στο κρεβάτι των γονιών μου και να τους ρωτάω: “γιατί το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει το Ιράκ;” θα σκέφτεστε από μέσα σας τώρα “για ποια από όλες τις φορές μιλάει;”.. πράγμα που το κάνει ακόμα χειρότερο. Αυτός που δίδαξε να αγαπάς τον εχθρό σου, κατάντησε να γίνεται η δικαιολογία του πετρελαιοθήρα Bush να επιτεθεί. “Ο Θεός μου είπε” ναι, εντάξει ξέρω ποιος θεός..

Λοιπόν αγαπητοί Μουσουλμάνοι, συγγνώμη! Δεν ξέρω από πού να αρχίσω, αλλά θα ήθελα να επανορθώσω. Ξέρεις, επειδή είμαι χριστιανός, αυτό που οφείλω να σου δείχνω είναι αγάπη. Αν τα θαλασσώνω, οφείλω να ζητάω συγγνώμη και να διορθώνω τα λάθη μου.

Παρακαλώ να μην αρχίσουμε να λέμε: μα εμείς δεν κάναμε τίποτα ποτέ. Ο μέσος Μουσουλμάνος, για να μην πω ο μέσος Χριστιανός, δεν έχει ιδέα για το ότι υπήρχαν αυτά τα κινήματα, και πώς αυτά χάθηκαν στον ρου της ιστορίας. Πώς λοιπόν περιμένουμε να μάθουν πως ο Χριστός διδάσκει κάτι διαφορετικό από αυτό που η πλειονότητα των Χριστιανών έκανε τόσους αιώνες; Να το μαντέψει;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *