Οι φοβοι μου για την εκκλησια – μερος Α’: Star Wars και εξουσια

SPOILER ALERT!! (για τα πρώτα 6 επεισόδια, δεν έχω δει το 7 ακόμα)

Διαβάζοντας Αποκάλυψη, αλλά και προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, κανείς καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει αντίπαλος για τον Θεό. Συγκεκριμένα ο Διάβολος έχει ήδη νικηθεί. Ο μόνος γνήσιος αντίπαλος της εκκλησίας (και όχι του Θεού) ίσως απομένει … η ίδια η εκκλησία. Στα άρθρα που ακολουθούν, αν βρω τον χρόνο, θα αναπτύξω τους μεγαλύτερους φόβους μου. Δεν είναι φόβοι “επιστημονικής φαντασίας”, είναι φόβοι που έχω ζήσει και ξέρω τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.

Μόλις πρόσφατα είδα τα 5 από τα 6 επεισόδια του Star Wars, με τη σειρά machete – τη συνιστώ. Ήταν αδύνατο λοιπόν να μην κάνω συνειρμούς βλέποντας την ταινία.

Αυτό το έργο ξύπνησε μέσα μου ένα κάρο πράγματα, τα οποία δεν ήθελα για πολύ καιρό να πω δημόσια, αλλά χαίρομαι που θα το κάνω αυτό εδώ και τώρα. Η μορφή του παρακάτω κειμένου θα είναι η εξής: εκκλησιαστικός μύθος -> η λύση της ταινίας

Α. Καλός χριστιανός είναι αυτός που υποστηρίζει πάση θυσία την εκκλησία (του).

Καλό χριστιανό μάλλον εννοούμε τον χριστιανό προς μίμηση. Ένας χριστιανός που υποστηρίζει πάση θυσία την εκκλησία (του) ή το δόγμα του είναι ένας τυφλός χριστιανός. Έχετε δει ποτέ debate ή κανονικό τσακωμό ανάμεσα σε δύο δόγματα; πόσες φορές έχετε δει ανθρώπους να λένε “έχεις δίκιο, εκεί τα θαλάσσωσε η εκκλησία μου”; Φανατισμός στην πίστη; Αυτά μόνο στη Βουλή, στα γήπεδα και στα καφενεία τα βλέπει κανείς.. Η πρώτη έκφραση της εκκλησίας στο 15 κεφάλαιο στις Πράξεις δείχνει ακριβώς το αντίθετο: η εκκλησία ξεκινάει ζητώντας συγγνώμη για αυτούς που προκάλεσαν αναστάτωση, επιβάλλοντας απαρχαιωμένους νόμους, ακόμα και εάν δεν το έκαναν με την έγκριση της εκκλησίας.

Αν υποστηρίζει κάποιος πάση θυσία την εκκλησία του, είναι πολύ πιθανόν να μην έχει πρόβλημα να πάρει μέρος και στις χειρότερες πρακτικές της. Όταν η εκκλησία, που εξ ορισμού είναι ένα Δημοκρατικό όργανο (θα αναφερθώ σε αυτό εν καιρώ), γίνει ξαφνικά ολιγαρχία, ή ακόμα χειρότερα αυτοκρατορία, συνεχίζεις να την υποστηρίζεις; Γίνεσαι ένα με αυτήν; θυσιάζεις τα πάντα; Αν μια εκκλησία πάψει να είναι δημοκρατική, είναι όντως εκκλησία; Όλα αυτά μας χτυπούν το καμπανάκι του αλάθητου, της ιεράς εξέτασης, της ιεράς (αλάθητης?) παράδοσης, του κυβερνώντος σώματος και άλλων παρόμοιων χαρακτηρισμών οι οποίοι παραδόξως έχουν αποδοθεί ανά καιρούς σε ανθρώπους!!

Στις ταινίες Star Wars είναι η Δημοκρατία (Republic) αυτή που τελικά γίνεται αυτοκρατορία (Empire). Δεν είναι κάποια άλλη εξωτερική απειλή. Είναι ένας από τους εξέχοντες πολιτικούς (senate) αυτός που γίνεται δυνάστης-αυτοκράτορας, δεν έγινε κανένα εξωτερικό πραξικόπημα. Με πρόσχημα μια εξωτερική απειλή αφήνεται ολόκληρη η Δημοκρατία να περάσει στον έλεγχο της Σκοτεινής δύναμης.. Μπορείς να νικήσεις το κακό με το κακό;

Ως μέλη εκκλησίας έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να εξετάζουμε την εκκλησία. Αυτό στην αρχαιότητα – Αθηναϊκή Δημοκρατία – γινόταν με εξοστρακισμό, ο Ιησούς πρότεινε κάτι παρόμοιο, το οποίο γίνεται όμως με πολύ ανώτερο δεοντολογικά τρόπο (Ματθαίος 18:15-20). Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιησούς εξήγησε πολλές φορές πως ο μεγαλύτερος οφείλει να είναι ο υπηρέτης όλων. Υπάρχει χώρος για αυτοκρατορίες μέσα στην εκκλησία;

Β. Το μεγαλύτερο όπλο της εκκλησίας είναι η εξουσία.

Το μεγαλύτερο όπλο μιας αυτοκρατορίας είναι η εξουσία της, η οποία πηγάζει από τη δύναμη που έχει σε στρατιώτες… κλώνους (σύμφωνα με την ταινία). Δηλαδή όσους περισσότερους “ίδιους” έχεις, τόσο πιο δυνατή είναι η αυτοκρατορία σου. Αυτό είναι και ιδιαίτερο γνώρισμα κινημάτων – cult, όπου κανένας και επ’ ουδενί δεν αμφισβητεί τις αυθεντίες τους.

Η αλλαγή από Δημοκρατία σε Αυτοκρατορία έγινε ταυτόχρονα με την παρουσίαση του στρατού των κλώνων. Στην περίπτωση της εκκλησίας (και της Δημοκρατίας), όμως, δεν ισχύει το ίδιο. Η δύναμή της δεν έχει να κάνει με την ομοιομορφία. Οι εικόνες της εκκλησίας από την Αποκάλυψη δείχνουν πως η εκκλησία αποτελείται από ανθρώπους κάθε φυλής, γλώσσας και έθνους. Ούτε οι εκκλησίες μεταξύ τους έμοιαζαν (βλ. τις 7 εκκλησίες στην Αποκάλυψη και επιστολές του Απ. Παύλου). Είναι η θέληση για συνεννόηση, κατανόηση, συνεργασία και αλληλοβοήθεια για να καλλιεργηθεί η αγάπη προς τον πλησίον ο στόχος και ο τρόπος της εκκλησίας.

Γ. Οι διαφορές λύνονται με ησυχασμό.

Υπάρχει η αντίληψη πως αν σκοτώσεις αυτούς που διαφωνούν με σένα, σκοτώνεις και την άποψη. Μήπως πέθανε ο Ναζισμός; Μήπως χάθηκε η κακία μετά από τόσους πολέμους; Στην ταινία σκοτώνονται διαρκώς όλοι οι διαφωνούντες, αλλά είναι μόνο όταν ο Luke παραδίδεται στο έλεος του Darth Vader που τον “νικάει” με την αγάπη του. Δεν είναι από πριν σίγουρη αυτή η νίκη, αλλά είναι μια νίκη πολύ πιο ευσταθής από μία που επιτυγχάνεται με τη βία. Θα μπορούσε ποτέ ο Darth Vader να πει.. “τώρα που το ξανασκέφτομαι, ας σε σκοτώσω Luke”?

Άλλο πράγμα ο ησυχοποιός και άλλο ο ειρηνοποιός. Για να το εξηγήσω καλύτερα: ησυχοποιός είναι αυτός που βάζει μια βόμβα στο πρόβλημα και το απειλεί ή το σκοτώνει. Ειρηνοποιός είναι αυτός που κάθεται να το λύσει με ενδιαφέρον και σεβασμό, χρησιμοποιώντας μέσα παρόμοια με το αποτέλεσμα που θέλει να φέρει: ειρηνικά. Πολλές φορές κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα, προκειμένου να περάσει σωστά το μήνυμα που θέλει.

 

2 thoughts on “Οι φοβοι μου για την εκκλησια – μερος Α’: Star Wars και εξουσια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *