1. Ο αιγυπτιακός σκαραβαίος του Khirbet el-Maqatir
Αυτό το μικροσκοπικό 3/4-ινστών μακρύ φυλαχτό, σκαλισμένο στο γνώριμο σχήμα του σκαθαριού κοπριάς, έχει χρονολογηθεί στην Ύστερη εποχή του Χαλκού, 1550-1450 π.Χ. Η ανακάλυψή του στα ερείπια του κάστρου στο Khirbet el-Maqatir, εννέα μίλια βόρεια της Ιερουσαλήμ, ενισχύει την υπόθεση που έχει γίνει από τους ανασκαφείς ότι αυτή η τοποθεσία είναι η πραγματική θέση της Γαι, της πόλης που καταστράφηκε στον Ιησού του Ναυή 8.
Την περιοχή οι αρχαιολόγοι την έχουν παραδοσιακά συνδέσει με την Γαι, σε κοντινή απόσταση από την et-Tell, ελλείψη καταστροφής που θα μπορούσε να χρονολογείται από την εποχή του Ιησού του Ναυή, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια της κατάκτησης της αφήγησης.
2. Πατητήρια της Γιζρεέλ
Αρχαία πατητήρια βρέθηκαν σε όλο το μήκος του Ισραήλ. Το γεγονός ότι αυτό το πατητήρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, και βρίσκεται κοντά σε ένα από τους πιο ονομαστούς αμπελώνες της Βίβλου, το κάνει ενδιαφέρον.
Η 1η Βασιλέων 21 αφηγείται την ιστορία του πώς η κακή Βασίλισσα Ιεζάβελ συνωμότησε με το σύζυγό της, Βασιλιά Αχαάβ, προκειμένου να εξαλείψουν τον Ναβουθέ και να μετατρέψουν τον αμπελώνα του σε έναν κήπο για το παλάτι του βασιλιά.
Η Γιζρεέλ ήταν μία από τις πρωτεύουσες του βόρειου βασιλείου, μια σημαντική τοποθεσία στην ιστορία του Ισραήλ, αλλά έχει ελαφρώς ανασκαφεί. Και παρά τα 7.000 χρόνια ιστορίας στην τοποθεσία, με βάση την κεραμική που έχει βρεθεί, δεν είναι ένας απόκρημνος τέτοιος (λόφος) όπως τα κοντινά αξιοθέατα της Μεγιδδώ και της Beit She’an.
Η νέα ανασκαφή που ξεκίνησε το 2013 δεν έχει ακόμη καθορίσει τη χρονολόγηση αυτού του πατητηριού. Αλλά τελικά η ανασκαφή θα αποκαλύψει περισσότερα για την ιστορία αυτής της πόλης, την οποία ο Αχαάβ και η Ιεζάβελ ευνόησαν έναντι της Σαμάριας.
3 . Η κάβα του Τελ Κάμπρι
Δουλεύοντας διπλοβάρδιες, οι εκσκαφείς ανέσυραν 40 πιθάρια κρασιού από μια αποθήκη στα ερείπια ενός ανακτορικού κτιρίου οχτώ μίλια βορειοανατολικά από την Άκρα. Η χωρητικότητα των πιθαριών, πάνω από 500 λίτρα, θα γέμιζαν περίπου 3.000 μπουκάλια κρασιού. Είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη κάβα του Ισραήλ.
Τα συστατικά που ανιχνεύτηκαν στα υπολείμματα κρασιού που ανακαλύφθηκαν μέσα στα πιθάρια είναι παρόμοια με τα συστατικά που περιγράφονται σε σφηνοειδής ταμπλέτες που ανασκάφτηκαν το 1930 στα ερείπια της Μαρι, μιας πόλης Σουμερίων και Αμορραίων στον ποταμό Ευφράτη.
Το Χαναανικό παλάτι—που χρονολογείται περίπου στα 1700 π.Χ.—ήταν ήδη γνωστό για τα θραύσματα σπάνιων Μινωικού στυλ τοιχογραφιών που ανακαλύφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι ταυτότητες των εξελιγμένων κατοίκων της δεν έχουν καθοριστεί.
4. Βασιλικά δημόσια κτίρια στην Κιρμπέτ Κουεϊάφα
Το παλάτι του βασιλιά Δαβίδ, όπως κάποιες αναφορές το περιγράφουν, μάλλον δεν χρησιμοποιείτο ως κατοικήσιμος χώρος από το Βασιλιά Δαβίδ. Αλλά τα ανακτορικά ερείπια και η παρακείμενη αποθήκη που ανασκάφτηκε κατά την έβδομη και τελευταία ανασκαφική περίοδο βοήθησε στο να επιβεβαιώσει την αναγνώριση της Κιρμπέτ Κουεϊάφα ως βαριάς οχυρωμένης Ιουδαϊκής πόλης από την εποχή του Βασιλιά Δαβίδ.
Με θέα στην κοιλάδα Ηλά, όπου ο Δαβίδ διάσημα αντιμετώπισε τον Γολιάθ, η Κιρμπέτ Κουεϊάφα ήταν σαφώς κατασκευασμένη προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία των υψιπέδων της Ιερουσαλήμ και της Ιουδαίας έναντι των πεδινών των Φιλισταίων.
5. Η Σφίγγα της Ασώρ
Τα μπροστινά πόδια της σφίγγας, που βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Τελ Ασώρ, έχουν το όνομα του Μενκαουρέ σε μια επιγραφή γραμμένη ανάμεσά τους. Ο Μενκαουρέ είναι ένας Φαραώ της τέταρτης δυναστείας που έχτισε την τρίτη και μικρότερη από τις μεγάλες πυραμίδες στο οροπέδιο της Γκίζα περίπου 1.000 χρόνια πριν από την Έξοδο.
Κανένα άλλα άγαλμα σφίγγας δεν έχει βρεθεί έξω από την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θραύσμα αγάλματος βρέθηκε σε ένα στρώμα χαλασμάτων που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ. την περίοδο των Κριτών. Οι Κριτές 4 αφηγούνται την ιστορία της Δεβόρας και της εξέγερσης εναντίον του Ιαβείν, Χαναναίου βασιλιάς της Ασώρ.