Είχε δίκιο η Amy Winehouse;

Υπάρχει ένα τραγικό γνώρισμα της αγάπης που έδειξε ο Θεός σε μας επάνω στο Σταυρό. Αυτό το τραγικό γνώρισμα αποτυπώνεται επακριβώς στον τίτλο του τραγουδιού της αδικοχαμένης Amy Winehouse “Love Is A Losing Game”

Η αγάπη είναι ένα παιχνίδι στο οποίο χάνεις πράγματα θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε σε ελεύθερη μετάφραση. H Amy Winehouse μιλάει έτσι για την αγάπη: ως απλά ένα παιχνίδι όπου χάνεις πράγματα. Όλο το τραγούδι είναι μια τεράστια εκτεταμένη μεταφορά και αναφορές γι’ αυτή την αγάπη ξεπετάγονται σχεδόν σε κάθε στίχο.

Άσχετα αν τη βλέπει κανείς την αγάπη ως ένα παιχνίδι, οι στίχοι της Amy κρύβουν αναμφισβήτητα μια πονεμένη αλήθεια—βγαλμένη ίσως κι απ’ την κινηματογραφικά τραγική ζωή της και την πολύπαθη σχέση της με τον Blake. (H γενναιοφροσύνη της ποτέ δεν έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες με τους τρόπους που τα κουσούρια της έγιναν: πόσοι γνωρίζουν αλήθεια ότι είχε χρηματοδοτήσει τη χειρουργική επέμβαση ενός αγνώστου σώζοντας τη ζωή του;)

Πραγματική αγάπη είναι όταν δίνουμε πράγματα πολλές φορές με τον πόνο ότι δεν θα τα πάρουμε πίσω. “Και ει αγαπάτε τους αγαπώντας υμάς, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ οι αμαρτωλοί τους αγαπώντας αυτούς αγαπώσι.” (Λουκ. 6:32) Πόσους δεν έχουμε ακούσει να λένε με πίκρα ότι έδωσα πάρα πολλά και εισέπραξα λίγα. Ξέρεις ότι όταν δίνεις αγάπη μπορεί ποτέ αυτήν την αγάπη που έδειξες να μην σου τη δείξουν. Ξέρεις ότι όταν προσφέρεις απλόχερα μια χείρα βοηθείας μπορεί ποτέ να μην απλωθεί κανένα χέρι σε σένα όταν βρεθείς σε μια γωνιά του δρόμου.

Αν υπάρχει κάτι που αποτυπώνει την πεμπτουσία της αγάπης του Θεού για μας, αυτό είναι το γεγονός της Σταυρώσεως. Η αγάπη του Θεού είναι τόση που θυσίασε τον ίδιο Tου τον Υιό για χάρη μας. Στην αγάπη Του αυτή δεν έχασε απλώς κάτι, έχασε Ο,ΤΙ πολυτιμότερο είχε. Έχασε τον Υιό Του το μονάκριβο (ο Χριστός επάνω στο σταυρό κραύγαζε σπαραξικάρδια σ’ αυτόν “Θεέ μου Θεέ μου, ινατί με εγκατέλιπες;”) Τόση αγάπη μάς έδειξε ο Θεός στο Σταυρό· με τον πόνο ότι ίσως ποτέ το καρτερικά απλωμένο Του χέρι (“Love is a losing hand” λέει η Amy στο τραγούδι) να μην βρει αποδέκτη. Και τότε πράγματι…

output_6cZyFM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *