Συνέντευξη με την Αδελφή Cristina

Μια αποκλειστική συνέντευξη με την μοναχή τραγουδίστρια που έγινε η μεγαλύτερη ποπ σταρ της εποχής.

SisterCristina_photo2_Sister-Cr_300CMYK-660x991

Από μικρή που ήμουν οι γονείς μου μού έδωσαν χριστιανικές αρχές σε σημείο που να μπορώ να χαρακτηρίσω δεύτερο σπίτι μου την ενορία στην οποία μεγάλωσα. Κατά την εφηβεία απομακρύνθηκα από το Θεό γιατί ένιωθα να περιορίζομαι μαζί Του. Υπερβολικά πολλοί κανόνες, υπερβολικά πολλές επιθυμίες στην καρδιά τις οποίες πίστευα ότι όντας με το Θεό δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω. Αφιερώθηκα ολοκληρωτικά στο πάθος μου για το τραγούδι: δούλευα για να πληρώνω τα μαθήματα τραγουδιού, ολοκλήρωνα τις σπουδές λογιστικής και τραγουδούσα σε piano-bar και γάμους.

Αυτή τη στιγμή  που γράφεται το κείμενο, το βίντεο της 26χρονης αδελφής Cristina Scuccia από την «τυφλή» οντισιόν του ιταλικού The Voice -που ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο το «No One» της Alicia Keys- το έχουν δει πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι στο YouTube. Η αδελφή Cristina μπήκε στο παιχνίδι, έγινε παγκόσμιο φαινόμενο με θαυμαστές σε κάθε γωνιά της Γης [ανάμεσά τους και διασημότητες όπως η Whoopi Goldberg και Alicia Keys], νίκησε το παιχνίδι και τώρα κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ της SISTER CRISTINA στην Universal Music. Η αδελφή Χριστίνα είναι ένα ενθουσιώδες και αξιολάτρευτο πλάσμα που κάθε της κίνηση τη συνδέει με το Θεό. Παρόλο που δεν ξέρει καλά αγγλικά και η συνέντευξη έγινε γραπτώς στα ιταλικά, δέχτηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας. Και αυτή είναι η κουβέντα μας μαζί της.

Πες μου δυο λόγια για σένα. Είσαι 25 χρονών και είσαι καθολική μοναχή.
Παίρνοντας θάρρος από την πρόσκληση του Πάπα Φραγκίσκου να «βγούμε στον κόσμο» και από την υποστήριξη από τις υπόλοιπες μοναχές, μου φάνηκε ένας καλός τρόπος να πλησιάσω περισσότερο τους νέους και να μοιραστώ μαζί τους ένα μήνυμα χαράς. Ζω σε ένα Μοναχικό Τάγμα στο Μιλάνο με την Ηγουμένη και μία ακόμη μοναχή. Η παραγωγή του Voice με είχαν δει να τραγουδάω σε ένα βίντεο στο youtube και όπως έγινε και με πολλά άλλα παιδιά, επικοινώνησαν μαζί μου και με κάλεσε να πάρω μέρος σε μια κανονική οντισιόν. Η Ηγουμένη κατάλαβε ότι επρόκειτο για ένα «κάλεσμα να βγω στον κόσμο» και να πάω εκεί που ο Θεός δεν έχει φτάσει ακόμα, για να καταθέσω πόσο όμορφο είναι να συναντάς τον Χριστό μέσα από τα χαρίσματα που διαθέτει ο καθένας μας. Έτσι, λοιπόν, με κάλεσε για να μου μιλήσει γι’ αυτή την «ειδική αποστολή» που ήθελε να μου αναθέσει… και από το μικρό και φοβισμένο μου «ναι», ο Κύριος έκανε μεγάλα πράγματα!

Πώς είναι η ζωή σου τώρα, μετά το voice; Τι έχει αλλάξει;
Στην ουσία τίποτα!! Έκτος βέβαια από το ότι πρέπει να ξεκλέβω χρόνο για να μπορώ να συνεχίσω τη μελέτη στο τραγούδι και τη μουσική ώστε να φέρω το μήνυμά μου σε αυτή την ειδική Αποστολή και ότι τώρα ταξιδεύω πολύ περισσότερο από πριν. Όταν δεν είμαι στην Ιταλία μου τυχαίνει να πάρω μέρος στη Λειτουργία σε άλλες γλώσσες και μου αρέσει η ιδέα διαφορετικών χωρών και πολιτισμών ενωμένων σε ένα μοναδικό οίκο, τον οίκο του Θεού!

SisterCristina_photo3_Sister Cr_300CMYK

 

Πώς και επέλεξες για μέντορά σου έναν ράπερ; Πώς ήταν η συνεργασία μαζί του;
Επέλεξα τον J-Ax γιατί μου μετέδωσε κάτι πολύ δυνατό αμέσως όταν με κοίταξε, αλλά και επειδή αντιπροσωπεύει τους νέους στους οποίους κλήθηκα να επικοινωνήσω τον Λόγο του Θεού. Χρειάζεται σκληρή δουλειά προκειμένου να πετύχει κανείς μεγάλα πράγματα!

Μίλησέ μου για την ζωή σου. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια; Πόσων ετών αποφάσισες να γίνεις καθολική μοναχή; Για ποιο λόγο;
Από μικρή που ήμουν οι γονείς μου μού έδωσαν χριστιανικές αρχές σε σημείο που να μπορώ να χαρακτηρίσω δεύτερο σπίτι μου την ενορία στην οποία μεγάλωσα. Κατά την εφηβεία απομακρύνθηκα από το Θεό γιατί ένιωθα να περιορίζομαι μαζί Του. Υπερβολικά πολλοί κανόνες, υπερβολικά πολλές επιθυμίες στην καρδιά τις οποίες πίστευα ότι όντας με το Θεό δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω. Αφιερώθηκα ολοκληρωτικά στο πάθος μου για το τραγούδι: δούλευα για να πληρώνω τα μαθήματα τραγουδιού, ολοκλήρωνα τις σπουδές λογιστικής και τραγουδούσα σε piano-bar και γάμους. Μετά, συνάντησα τις Ουρσουλίνες της Αγίας Οικογένειας. Ανέβαζαν ένα μιούζικαλ και μου έδωσαν τον ρόλο της μοναχής Ρόζα, της πηγής έμπνευσης του Τάγματος, η οποία πήγαινε να βρει άλλες κοπέλες προτείνοντάς τους να τα αφήσουν όλα για να ακολουθήσουν τον Χριστό. Αυτός ο τόσο δυνατός και γενναίος χαρακτήρας μπήκε μέσα μου σχεδόν αδιάκριτα, προκαλώντας με σχετικά με το νόημα της ζωής μου. Τότε άρχισα να βρίσκω την ευθυκρισία μου. Ήμουν 19 ετών! Εν τω μεταξύ, οι μοναχές εγκαινίαζαν στη Ρώμη την Star Rose Academy, μια ακαδημία θεάματος βασισμένη στις πραγματικές χριστιανικές αρχές. Η Ηγουμένη, γνωρίζοντας την εσωτερική μου πάλη και το πάθος μου για το τραγούδι, τον χορό και την υποκριτική, με προσκάλεσε να φοιτήσω στην ακαδημία, όμως το κάλεσμα του Θεού υπερνίκησε το πάθος μου για το τραγούδι, έτσι αποφάσισα να μπω στο Μοναχικό Τάγμα. Έμεινα ενάμιση χρόνο στη Ρώμη ως υποψήφια δόκιμη μοναχή και εντωμεταξύ φοιτούσα στην Ακαδημία, αλλά ήταν ένας χρόνος δύσκολος… Δεν κατάφερνα να ενώσω πίστη και τέχνη. Δεν ήθελα να τραγουδάω πλέον, αλλά συνέχιζα να φοιτώ στη σχολή επειδή η Ηγουμένη πίστευε ότι δεν έπρεπε να παρατήσω τα χαρίσματά μου μόνο και μόνο επειδή επέλεγα να ακολουθήσω τον Χριστό. Όμως το ξαναλέω, δεν ήθελα να τραγουδάω πλέον…. Δεν κατάφερνα να βρω την ισορροπία μεταξύ πίστης και τέχνης.
Η λύση ήρθε όταν έφυγα για τη Βραζιλία για τα δύο χρόνια μου ως δόκιμη μοναχή, εκεί όπου η μουσική είναι το πιο ισχυρό μέσο που υπάρχει ακόμα και για να επικοινωνήσει κανείς τον Χριστό. Έβλεπα μοναχές και ιερείς να τραγουδούν σαν πραγματικοί διάσημοι τραγουδιστές! Όλο αυτό αναθέρμανε την όρεξή μου για τραγούδι. Εξάγνισε την έννοια του τραγουδιού που είχα δημιουργήσει στα χρόνια της εφηβείας μου. Τώρα πια για μένα το τραγούδι είναι μια ανάγκη, ένας τρόπος να εκφράζω αυτό που ζω στις στιγμές της σιωπής μου. Ένας τρόπος να επικοινωνώ την πίστη!

Ποια είναι η πιο μεγάλη δυσκολία στο να είσαι μοναχή;
Η πρόκληση για μια μοναχή, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία σαν την δική μας, είναι να επικοινωνήσει ότι η πραγματική ευτυχία δεν βρίσκεται στα περιουσιακά στοιχεία ή στα υλικά αγαθά, αλλά βασίζεται στις μεγάλες αξίες, όπως η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ.

SisterCristina_photo1_Sister-Cr_300CMYK-652x980

 

Και το πιο μεγάλο σου όφελος;
Το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι είμαστε Νύφες του Υψίστου. «Εσύ είσαι ο ομορφότερος από όλους τους γιους του ανθρώπου», το λένε και οι ψαλμοί ότι με Εκείνον έχει κανείς μόνο οφέλη! :-)

Κατάγεσαι από την Σικελία. Από ποιο μέρος της είσαι;
Είμαι Σικελή, γεννημένη στη Vittoria, αλλά έχω ζήσει στο Comiso (της Rafusa). Η Σικελία μου λείπει κυρίως για το κλίμα, αλλά και επειδή είναι ένα θαυμάσιο νησί. Έχει μια υπέροχη θάλασσα και πολλά πανέμορφα μέρη για να ανακαλύψει κανείς.

Ποια είναι η αγαπημένη σου λιχουδιά από εκεί από όπου κατάγεσαι; Μαγειρεύεις;
Το Πάσχα μαγειρεύουμε «pasturieddi» που είναι το νοστιμότερο φαγητό του κόσμου! Έχουμε πάρα πολλά παραδοσιακά φαγητά, όπως torrone, cannoli… Τί να διαλέξω; Μου αρέσει να μαγειρεύω, αν και κάποιες φορές βάζω πολύ αλάτι!

Τι μουσική ακούς και ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης;
Ακούω πολύ μουσική…. Από μελωδική ποπ, μέχρι το rinnovamento dello Spirito Santo (Σημ.: ομάδα της Καθ. Εκκλησίας με ευαγγελικές δραστηριότητες), μέχρι χριστιανικό ροκ. Οι αγαπημένες μου ιταλίδες τραγουδίστριες είναι: η Giorgia και η Elisa. Λατρεύω επίσης τις Celin Dion, Whitney Houston και Mariah Carey.

Ζεις σε μοναστήρι; Τι σου είπαν οι υπόλοιπες μοναχές όταν δήλωσες συμμετοχή στο the voice; Πρέπει οι μοναχοί να απέχουν από τα κοινά και να αφοσιώσουν την ύπαρξή τους στον Θεό;
Τα δικό μας είναι Ίδρυμα ενεργής ζωής, δηλαδή είμαστε στοχαστικές μέσα στη δράση! Είμαστε γυναίκες αφιερωμένες στο Θεό που ζούμε στον κόσμο, αλλά δεν ανήκουμε σε αυτόν και επομένως αυτό μας καλεί να ζήσουμε στην κοινωνική ζωή μέσω των υπηρεσιών μας, όπως το σχολείο, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, η κατήχηση στην ενορία και οι διάφορες ενοριακές και κοινωνικές δραστηριότητες. Τα χαρίσματα που έχει η καθεμία από μας τα θέτουμε στην υπηρεσία της κοινότητας, με ένα πνεύμα που δεν είναι κοσμικό άλλα προέρχεται από Επάνω.
Επομένως ΝΑΙ, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να βγούμε στον κόσμο και να επικοινωνήσουμε την καθημερινή μας συνάντηση με τον Χριστό!
Δυστυχώς, η ιδέα που επικρατεί για τις μοναχές δεν είναι καλή… Πιστεύεται ότι οι μοναχές είναι θλιμμένοι άνθρωποι. Εμείς όμως είμαστε ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ άνθρωποι γιατί έχουμε τον Χριστό στην καρδιά μας, Εκείνος είναι η Χαρά εξ ορισμού και αυτή η χαρά δεν γίνεται να περιοριστεί: νιώθουμε την ανάγκη να την επικοινωνήσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο και η καθεμία το κάνει μέσω των χαρισμάτων και των υπηρεσιών που μας αναθέτει ο Κύριος.

SisterCristina_cover_Sister-Cr_300CMYK

 

Ποιο ήταν το θετικό που συμμετείχες στο the voice εκτός από τη νίκη σου; Νομίζεις ότι ο κόσμος είδε μια άλλη διαφορετική πλευρά μιας μοναχής;
Η νίκη δεν ανήκει σε μένα. Αυτό που νίκησε είναι το μήνυμα που μετέδωσα στο voice και το οποίο το υποδέχτηκαν με χαρά. Η θετική πλευρά ήταν ότι οι άνθρωποι μου είπαν: «σας ευχαριστούμε που ήρθατε εσείς σε μας. Συχνά εμείς, απασχολημένοι με τη δουλειά, ξεχνάμε το Θεό, αλλά η παρουσία σας μας οδηγεί πάλι σε Εκείνον». Είμαι ένα μικρό εργαλείο στα χέρια του Θεού και συνεισφέρω και εγώ δουλεύοντας στο αμπέλι του Κυρίου. Σίγουρα έχω την ευθύνη να επικοινωνήσω την ομορφιά της αφιερωμένης στο Χριστό ζωής και επομένως ελπίζω να αποκαλύψω σε όλους τη χαρά του να Τον ακολουθούν.

Τι περιμένεις από δω και πέρα με αυτή τη νίκη;
Μετά τη νίκη και, θα έλεγα, μετά τη δημιουργία του δίσκου, ελπίζω να μπορέσω να κάνω το καλό και να βοηθήσω και να υποστηρίξω προγράμματα που ήδη υπάρχουν στο Τάγμα, όπως το progetto social που έχουμε στη Βραζιλία, αλλά και νέα προγράμματα που θα βγουν στο μέλλον, τα οποία θα αποσκοπούν πάντα να βοηθήσουν τον πλησίον.

Ονειρεύεσαι διεθνή καριέρα; Και πώς αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με το μοναχισμό;
Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω καριέρα, αλλά να τίθεμαι καθημερινά στα χέρια του Θεού και αν είναι Θεία Θέληση να επικοινωνήσω και να φέρω τον Χριστό όπου Εκείνος με στείλει και όπου Εκείνος θελήσει να πάω.

Ο Θεός σε ενέπνευσε να συνεχίσεις να τραγουδάς; Σε εμπνέει η πίστη;
Το τραγούδι υπήρξε πάντα το καταφύγιό μου, η δύναμή μου, ο συνοδοιπόρος μου και ο Κύριος το χρησιμοποίησε για να με τραβήξει κοντά Του. Σίγουρα, από τότε που συνάντησα τον Κύριο, νιώθω μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο με το τραγούδι γιατί η πίστη με έχει εμπλουτίσει, με έχει ευαισθητοποιήσει και μου έχει δώσει μεγαλύτερο βάθος εσωτερικά.

Έχεις ερωτευτεί ποτέ; Όταν τραγουδάμε κάτι ερωτικό πρέπει να το έχουμε βιώσει. Εσύ πώς κατάφερνες να περάσεις αυτό το συναίσθημα στον κόσμο;
Είμαι ερωτευμένη και επομένως δεν μου είναι δύσκολο να μεταδώσω, τραγουδώντας, αυτό το συναίσθημα το οποίο τροφοδοτώ και ζω καθημερινά μέσω της προσευχής και της επαφής με τον πλησίον.

Έχει δικιά του ζωή ένα τραγούδι; Θα τραγουδούσες κάποιο ακόμα κι αν αυτός που το λέει έχει απόψεις που δεν εγκρίνεις ή κάνει πράγματα που δεν σου αρέσουν;
Κάθε τραγούδι έχει την ιστορία του, έχει ένα δικό του μήνυμα, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι ο καθένας από εμάς έχει έναν δικό του τρόπο να το ερμηνεύει.

Ποιο είναι το όνειρό σου; Τι ονειρεύεσαι;
Τα όνειρά μου τα εμπιστεύομαι στο Θεό. Εκείνος ξέρει πώς να τα κάνει πραγματικότητα!

Υπάρχει ευτυχία; Πού μπορείς να τη βρεις;
Ναι, αρκεί να τη θέλει κανείς! Βρίσκεται κυρίως στα μικρά πράγματα, τα οποία στην ουσία είναι εκείνα που μένουν χαραγμένα στην καρδιά και που αποδεικνύονται πραγματικά Μεγάλα!

Το άλμπουμ Sister Christina κυκλοφορεί παγκοσμίως από την Universal Music και περιέχει καταπληκτικές νέες εκδοχές σε 10 διασκευές ερμηνευμένες από την Sister Cristina, καθώς και δύο νέα τραγούδια.

Συνέντευξη: Μαίρη Βαμβακά
Μετάφραση: Ευαγγελία Χόρτη

 

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *