Καταφύγιο για 1000 Παλαιστίνιους η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα

Ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος υποδέχεται και φροντίζει τους άμαχους με κουβέρτες, τρόφιμα και παιχνίδια

To εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου

To εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου

Περίπου 1000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα αναζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία του 12ου αιώνα στη Γάζα. Όλοι τους είναι Μουσουλμάνοι, αλλά εδώ, τώρα, η θρησκεία δεν έχει καμία σημασία.

Όπως αναφέρει το Reuters η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου μπορεί να έχει τείχη που χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφοριών, αλλά δεν ένα ασφαλές καταφύγιο. Η λύση είναι προσωρινή.  Λίγο μετά την άφιξη των Παλαιστινίων, τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια παρακείμενη αγροτική έκταση, με αποτέλεσμα τα θραύσματα να φθάσουν έως την εκκλησία.

m59

Παιδιά που έμεναν στην σχεδόν κατεστραμμένη πια συνοικία Σετζάγια παίζουν ποδόσφαιρο στην αυλή της εκκλησίας και οι μητέρες τους τα παρακολουθούν. Η εκκλησία τους έχει προσφέρει τρόφιμα, κουβέρτες και παιχνίδια.

Έπρεπε να ανοίξουμε την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Είναι καθήκον μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε” αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος ο οποίος περιγράφει πως από την Κυριακή και έπειτα όλο και περισσότεροι άρχισαν να συρρέουν στο κατώφλι του ναού.

Παλαιστίνιοι ξεκουράζονται στα παγκάκια στο προαύλιο της εκκλησίας

Παλαιστίνιοι ξεκουράζονται στα παγκάκια στο προαύλιο της εκκλησίας

“Στην αρχή ήταν 600 άνθρωποι. Σήμερα είναι πάνω από 1000, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι βρέφη μόλις μίας εβδομάδα”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Γάζας. Οι πρώτοι έφτασαν την Κυριακή νωρίς το πρωί. Ο αρχιεπίσκοπος αποφάσισε πως έπρεπε να αναβάλλει την κυριακάτικη λειτουργία και να ανοίξει στις πόρτες της εκκλησίας στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο η επίθεση στη Γάζα κλιμακώνονταν σχεδόν 400 άνθρωποι είχαν γεμίσει το προαύλιο.

Παλαιστίνιες στο προαύλιο του ορθόδοξου ναού

Παλαιστίνιες στο προαύλιο του ορθόδοξου ναού

Όλοι συνεισφέρουν όπως μπορούν στην προσπάθεια της εκκλησίας η οποία συνεργάζεται με ένα κοντινό τέμενος και με τους ανθρώπους στις γύρω γειτονιές. Ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος αναφέρει πως μπορεί η δυστυχία και ο πόλεμος να περικυκλώνουν την περιοχή αλλά η ελπίδα δεν πεθαίνει. Λίγες μέρες πριν, μια γυναίκα έφερε στη ζωή το παιδί της στην εκκλησία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *