84χρονη μοναχή στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση

Κατάφερε να μπει σε πυρηνικό εργοστάσιο

11nun-articleLarge

Ξαφνιάζει η ιστορία της 84χρονης αδελφής Μέγκαν Ράις από τη Νέα Υόρκη. Η ίδια, μαζί με άλλους τρεις ακτιβιστές μέλη της ειρηνιστικής οργάνωσης Transform Now Plowshares, κατάφεραν να εισέλθουν τον Ιούλιο του 2012 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τενεσί, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα των ΗΠΑ.

Η αδελφή Μέγκαν Ράις και δύο άλλοι ακτ

“Ο καρπός της δικαιοσύνης είναι η ειρήνη”. Η αδελφή Μέγκαν Ράις και δύο άλλοι ακτιβιστές κατά των πυρηνικών καταδικάστηκαν για την πράξη του σαμποτάζ για την εισχώρησή τους στο Y-12 National Security Complex στο Τενεσί.

Αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια ασφαλείας στο Y-12 National Security Complex παρέμειναν για περίπου δυο ώρες εντός του πυρηνικού σταθμού πριν συλληφθούν από τους φρουρούς ασφαλείας. Στο διάστημα αυτό ανήρτησαν πανώ, έγραψαν με σπρέι συνθήματα όπως “Ας εργαστούμε για την ειρήνη και όχι για τον πόλεμο” και ψέκασαν με ανθρώπινο αίμα κτίριο αποθήκευσης και διαχείρισης ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών βομβών.

Η αδελφή Ράις η οποία παραμένει στη φυλακή από τότε που κρίθηκε ένοχη, πέρυσι, παρακάλεσε το δικαστή να τής επιβάλει τη μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τις πράξεις της. “Σάς παρακαλώ να μη δείξετε κανένα έλεος για μένα. Το να βρίσκομαι στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μου είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορείτε να μού κάνετε”, είπε η αδελφή Ράις στο δικαστήριο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Τελικά ο δικαστής της επέβαλλε την ποινή της τριετής φυλάκισης για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων ενεργειών, όπως γράφει το ΑΠΕ.

Τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων αποτελούν παράδειγμα για όλους, δεν θα έπρεπε να αποτελούν μόνο για τους χριστιανούς. Θα μπορούσε να μείνει κλεισμένη στο μοναστήρι της σαν τις τόσες άλλες μοναχές που βλέπουμε, αποστασιοποιημένη απ’ τον κόσμο και τα προβλήματά του ή να κάνει απλά θεολογικά κηρύγματα για την ειρήνη· όχι ρε φίλε όμως, δεν έμεινε στα λόγια, ή να κάθεται να φιλονικεί με τις ώρες για το ποιος έχει την πιο “πιστή” θεολογική άποψη, έκανε πράξη αυτό που κήρυττε, μπήκε σε πυρηνικό εργοστάσιο ρισκάρωντας να περάσει (ίσως) τα τελευταία χρόνια της ζωής της στη φυλακή! Από κηρύγματα και λόγια έχουμε χορτάσει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *