Captain Phillips

Μια ταινία πειρατών που σίγουρα δεν είναι ξιφομάχος – αλλά εξερευνά σημαντικές παγκόσμιες ανομοιότητες και σου κόβει και την ανάσα, επίσης.

Τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά του Captain Phillips του Πολ Γκρίνγκρας είναι από τα πιο έντονα που έχω δει ποτέ σε ταινία εδώ και χρόνια (και ειδικότερα η τελευταία σκηνή). Σίγουρα, όλα τα 134 λεπτά—αν και φαίνονται σαν να είναι 90 λεπτά ή λιγότερο—είναι έντονα. Αλλά η κορύφωση και η κάθαρση στο τέλος σου κόβουν την ανάσα. Με άφησε να αισθάνομαι ταραγμένος, σκεπτικός, θλιμμένος, και σοκαρισμένος, με μια ιδιαίτερη αίσθηση του “τι συνέβη τώρα;!”

Και αυτό είναι μια πολύ σπάνια αίσθηση στις ταινίες σήμερα.

Ένιωσα το ίδιο πριν από επτά χρόνια όταν κάθισα σε έναν κινηματογράφο βλέποντας μια άλλη ταινία του Πολ Γκρίνγκρας που τελείωνε κόβοντάς σου απότομα την ανάσα και με μια παρόμοια, αν και πιο τραγική, κλιμακωτή κάθαρση: το Πτήση 93. Αυτή η ταινία, μια από τις καλύτερες της δεκαετίας, με άφησε τόσο ταραγμένο που δεν μπορούσα να κουνηθώ από τη θέση μου όταν οι τίτλοι τέλους άρχισαν να κυλούν.

Οι τελευταίες στιγμές του Captain Phillips περιέχουν την καλύτερη υποκριτική στιγμή της καριέρας του Τομ Χανκς, αλλά η τελική σκηνή του μου θύμισε επίσης αυτό που ο Πολ Σράντερ, στο Transcendental Style in Film, αποκαλεί στάση: η στιγμή στο τέλος της ταινίας (συνήθως το τελευταίο πλάνο) όταν το “πολυπληθές,” θορυβώδες, και χαοτικό δίνει τη θέση του στη “διεσπαρμένη,” ήσυχη, και στοχαστική οριστικότητα. Για να το θέσω διαφορετικά: το Captain Phillips είναι σχεδόν Όζου στη μορφή ή το περιεχόμενο. Αλλά ο τρόπος που τελειώνει σίγουρα οδηγεί το θεατή στη θέση της στάσης που θυμίζει το έργο του Ιάπωνα σκηνοθέτη: “μια ψυχρή όψη της ζωής,” σημειώνει ο Σράντερ, “που δεν επιλύει την ανομοιότητα αλλά την υπερβαίνει.”

Το εκπληκτικό είναι ότι το Captain Phillips, όπως το Πτήση 93, βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που οι περισσότεροι από το ακροατήριο γνωρίζουν. Το ότι μια ιστορία με γνωστή κατάληξη μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική—ακόμα και υπέροχη—είναι μια απόδειξη τόσο του ταλέντου των δημιουργών όσο και της έμφυτης δύναμης της ταινίας να αφηγείται αληθινές ιστορίες περισσότερο αιματηρά από ό,τι η εφημερίδα ή μια σελίδα της Wikipedia.

930353 - Captain Phillips

‘Captain Phillips’. Φωτό: Jasin Boland / Columbia Pictures

Το Captain Phillips απεικονίζει τα γεγονότα του 2009 γύρω από την πειρατεία που δέχτηκε το Μερσκ Αλαμπάμα από Σομαλούς πειρατές και την επακόλουθη απαγωγή-για-λύτρα του καπετάνιου του εμπορικού ναυτικού του πλοίου, Ρίτσαρντ Φίλιπς (Χανκς). Εκτός από έναν αινιγματικό πρόλογο στην Αμερική στον οποίο η Κάθριν Κίνερ κάνει μια σύντομη εμφάνιση ως σύζυγος του Φίλιπς, η ταινία λαμβάνει χώρα εξ ολοκλήρου στη θάλασσα στα επικίνδυνα νερά ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Το Phillips έχει πιο ευτυχισμένο τέλος από ότι το Πτήση 93, αλλά οι δύο ταινίες έχουν μια εντυπωσιακή ποσότητα κοινών πραγμάτων. Αμφότερες τίθενται ως επί το πλείστον σε κλειστούς, κλειστοφοβικούς χώρους—μια σωστική λέμβο και ένα αεροπλάνο—με περιορισμένη επαφή με τον έξω κόσμο. Αμφότερες διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστο καστ (εκτός από τον Χανκς). Αμφότερες γίνονται σε στυλ cinéma vérité, θαρραλέου, νευρικού ρεαλισμού. Αμφότερες γίνονται πολύ δυνατές—ή μάλλον, κακόφωνες—στα τελευταία, λεπτά που σου κόβουν την ανάσα. Και αμφότερες παρουσιάζουν τις βίαιες συγκρούσεις των πολιτισμών, καθώς επίσης και την ισχύ του Αμερικανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος.

Τόσο το Πτήση 93 όσο και το Captain Phillips χαρακτηρίζονται επίσης από δύο ιδιαίτερες ομάδες ανθρώπων που εμπλέκονται σε μια μάχη που λειτουργεί ως υποκατάστατο για μια πολύ μεγαλύτερη, πιο σύνθετη υπαρξιακή σύγκρουση. Είναι οι τυχαίοι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών που οι τύχες τους συγκρούονται με εκείνες των νεοσυλλέκτων του Μπιν Λάντεν, ή είναι καθημερινοί ναύτες που κάνουν τη δουλειά τους το ένα λεπτό και αποκρούουν Σομαλούς πολέμαρχους μισθοφόρους πειρατές το επόμενο.

Οι αιτίες αυτών των συγκρούσεων είναι πολυσύνθετες—και μια ταινία δύο ωρών δεν μπορεί να διερευνήσει επαρκώς τις θρησκευτικές, οικονομικές, και πολιτισμικές δυνάμεις που εμπλέκονται. Μερικοί μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι από αυτό. Αλλά είναι σαφές ότι αυτές δεν είναι διατριβές σχετικά με τις ρίζες και τα πλαίσια των ιστορικών γεγονότων, όσο οι φαινομενολογικές πραγματικότητές τους: η συγκρουσιακότητα της πολιτισμικής σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να δούμε τους ανταγωνιστές του Captain Phillips ως κακοποιούς. Ναι, είναι εγκληματίες. Ναι, ζητούν ίσως εκδίκηση για ό,τι το Ναυτικό των ΗΠΑ εξαπολύει εναντίον τους. Αλλά είναι επίσης άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη εισοδήματος και με όλο και πιο λίγες επιλογές στη διάθεσή τους.

Ο Γκρίνγκρας και οι Σομαλο-Αμερικανοί ηθοποιοί του (ιδιαίτερα ο εξαιρετικός Μπαρκχάντ Αμπντί) κάνουν μια μεγάλη δουλειά εξανθρωπισμού αυτών των ανθρώπων χωρίς να ταυτίζονται με τις επιλογές τους. Όπως τον αρχηγό της σπείρας των πειρατών Μουσέ, που ο Αμπντί δανείζει στο χαρακτήρα του μια διακριτική πολυπλοκότητα ενημερωμένη με οργή​​, αφέλεια, και σχεδόν συντροφικότητα με τον αιχμάλωτο Φίλιπς, τον οποίο αποκαλεί “Ιρλανδό”. Όταν ο Φίλιπς του λέει ότι “μπορούσες να γίνεις κάτι άλλο, πέρα από ψαράς ή απαγωγέας,” ο Μουσέ απαντά, “Ίσως αν ήμουν στην Αμερική, Ιρλανδέ. Ίσως, στην Αμερική.”

Ο Τομ Χανκς στο 'Captain Phillips'

Ο Τομ Χανκς στο ‘Captain Phillips’. Φωτό: Columbia Pictures

Πράγματι, ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα σχετικά με το Captain Phillips είναι το πόσο έντονα δείχνει το χάσμα μεταξύ “των εχόντων” και “των μη εχόντων” χωρών όπως της Αμερική και της Σομαλίας. Το απόλυτο πεδίο δράσης της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ επί της οθόνης—που αντιτάσσεται σε τέσσερις ρακένδυτους Σομαλούς πειρατές—σαστίζει το μυαλό. Πολλαπλά πλοία του Ναυτικού, κατασκοπευτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, αξιωματικοί μυστικών υπηρεσιών, και μια ειδική ομάδα πεζοναυτών του Ναυτικού εξαπολύονται εναντίον μιας αρκετά ανίκανης, ερασιτεχνικής συμμορίας Σομαλών εφήβων. Σίγουρα, είναι συναρπαστικό το να βλέπεις τους πεζοναύτες να εκτελούν την αποστολή τους (μεταξύ αυτού και του Zero Dark Thirty του προηγούμενου έτους, η Seal Team Six απολαμβάνει αρκετά τη μεγάλη ζήτηση του Χολυγουντιανού PR), αλλά μερικές φορές αισθάνονται λίγο (χάρις στο ναυτικό λογοπαίγνιο) υπερβολικά. Σίγουρα είναι αδιανόητο να κοστολογείς την ανθρώπινη ζωή, αλλά το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται από τις ΗΠΑ για τη διάσωση του Κάπταιν Φίλιπς πρέπει να ήταν αστρονομικό.

Η λαμπρότητα του Captain Phillips, όμως, είναι το ότι αφήνει το κοινό να θέσει τα δικά του ερωτήματα και να έρθει στα δικά του συμπεράσματα σχετικά με αυτό το επεισόδιο στην ιστορία. Είναι απλά μια απομονωμένη ιστορία του δράματος της πραγματικής ζωής στην ανοικτή θάλασσα, ή είναι πιο συστημικά, ανησυχητικά ζητήματα στον πυρήνα τους;

Αυτά δεν είναι αρμοδιότητα του Γκρίνγκρας να τα απαντήσει (ή πραγματικά για μας να αναλογιστούμε τόσο πολύ) τη στιγμή που βλέπουμε αυτό που είναι πρώτα-και-πάνω από όλα μια αποτρόπαια εμπειρία. Αλλά όταν ο καπνός καταλαγιάζει και τα μανιασμένα κύματα (και το γύρισμα) ηρεμούν για λίγο, το Phillips μάς αφήνει να συλλογιστούμε για τη ζωή, το θάνατο, και τις μοιραίες στιγμές όταν—σε μια βάρκα, σε ένα αεροπλάνο, ή όπου αλλού θέλετε—διακυβεύονται τα πάντα.

 

Πηγή

2 thoughts on “Captain Phillips

  1. Apithani tainia ontos!! Tin eida prin apo kati mines kai me syginise para poly!! Ti synisto anepifilakta!!

    1. Να είσαι καλά! ευχαριστούμε για το σχόλιο.
      Συγγνώμη που αργήσαμε να το εγκρίνουμε, έχουμε 100δες spam.. Και παραλίγο να μπερδευτώ και να σβήσω και στο δικό σου, επειδή είδα λατινικούς χαρακτήρες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *