Επιστήμη, Θρησκεία, και το Big Bang: ένα διευκρινιστικό κινούμενο κόμικ στριπ

Από τη μη-έναρξη έως τη μοναδικότητα, μέσω σύγχυσης αντιλήψεων και ευεργετικής άγνοιας.

BowuuerIQAALl2z

Η τριβή μεταξύ επιστήμης και θρησκείας εκτείνεται σε βάθος χιλιετιών και έχει αντιμετωπιστεί από μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας. Ο Γαλιλαίος κατέβαλε υψηλό τίμημα για τις αντίθετες απόψεις του. Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν διοχέτευσε τις απόψεις του σε μια ωδή στο σύμπαν, ενώ ο Άλμπερτ Αϊνστάιν τις άρθρωσε όμορφα σε γράμμα του σε ένα μικρό κορίτσι που ήθελε να μάθει για το αν προσεύχονται άραγε οι επιστήμονες. Ο Καρλ Σαγκάν βρήκε σεβασμό της επιστήμης και ο Μπάκι Φούλερ αναθεώρησε την Προσευχή του Κυρίου με την επιστήμη. Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς αντιπαρέθεσε τη μυθολογία με τη μαγεία της πραγματικότητας και ο Ισαάκ Ασίμωφ βρήκε ουμανισμό στην πνευματικότητα της επιστήμης. Ο Ρέι Μπράντμπερι εξόρκισε την ένταση στα υπέροχα ανέκδοτα ποιήματά του.

Εδώ, το MinutePhysics ιχνογραφεί την προέλευσης αυτής της τριβής όλο το δρόμο πίσω ως το Big Bang, του οποίου το ίδιο το όνομα, αποδεικνύεται, ότι είναι τόσο τρομερά παραπλανητικό ώστε μπορεί να του καταλογιστεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής μας αμφιθυμίας.

Η πειραματική απόδειξη δεν αποκλείει πραγματικά το ενδεχόμενο ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει μια στιγμή πριν από την αρχή — μια προηγούμενη εποχή του σύμπαντος που τελείωσε όταν το σύμπαν σωριάστηκε μέσα στον εαυτό του … έτσι η φυσική θα μπορούσε πράγματι να μας σπρώξει πίσω στην άποψη ότι το σύμπαν είναι αιώνιο και δεν “ξεκίνησε” ύστερα από όλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *