Μήνυμα προς την ανθρωπότητα: η εμβληματική ομιλία του Τσάρλι Τσάπλιν, ρεμιξαρισμένη

“Θέλουμε να ζούμε από την ευτυχία των άλλων, όχι από τη δυστυχία τους.”

 

Από έναν καλλιτέχνη προέρχεται το “Ένα μήνυμα προς την ανθρωπότητα” — ένα συγκινητικό μιξάρισμα της περίφημης ομιλίας του Τσάρλι Τσάπλιν από το Μεγάλο Δικτάτωρ και σκηνών από τις πιο τραγικές και πιο ελπιδοφόρες στιγμές της ανθρωπότητας της πρόσφατης ιστορίας, ανοιγόμενη στα πάντα από την εξερεύνηση του διαστήματος μέχρι τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων, με ένα κατάλληλο επικό μουσικό θέμα από τον Hans Zimmer.

Λυπάμαι αλλά δεν θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι δουλειά μου. Δεν θέλω να κυβερνώ ή να κατακτήσω κανέναν. Θα ήθελα να βοηθάω τον καθέναν ει δυνατόν· Εβραίο, Εθνικό, μαύρους, λευκούς. Όλοι θέλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Τα ανθρώπινα όντα είναι έτσι. Θέλουμε να ζούμε από την ευτυχία των άλλων, όχι από τη δυστυχία τους. Δεν θέλουμε να μισούμε και να περιφρονούμε ο ένας τον άλλον. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλους. Και η καλή γη είναι πλούσια και μπορεί να προσφέρει για όλους. Ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος και ωραίος, αλλά έχουμε χάσει το δρόμο.

Η πλεονεξία έχει δηλητηριάσει τις ψυχές των ανθρώπων· έχει περιφράξει τον κόσμο με μίσος· μας έχει παρελαύσει στη δυστυχία και την αιματοχυσία. Έχουμε αναπτύξει την ταχύτητα, αλλά έχουμε κλειστεί στον εαυτό μας. Τα μηχανήματα που δίνουν αφθονία μάς έχουν αφήσει σε ανάγκη. Οι γνώσεις μας μάς έχουν κάνει κυνικούς· η εξυπνάδα μας, σκληρούς και αγενείς. Σκεφτόμαστε πάρα πολύ και αισθάνομαι πάρα πολύ λίγο. Περισσότερο από τα μηχανήματα χρειαζόμαστε ανθρωπιά. Περισσότερο από εξυπνάδα, χρειαζόμαστε καλοσύνη και ευγένεια. Δίχως αυτές τις ιδιότητες, η ζωή θα είναι βίαιη και όλα θα χαθούν. Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έφεραν πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων κραυγάζει για την καλοσύνη του ανθρώπου· κραυγάζει για την παγκόσμια αδελφοσύνη· για την ενότητα όλων μας.

Ακόμη και τώρα η φωνή μου φτάνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια απελπισμένων ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών, θύματα ενός συστήματος που κάνει τους ανθρώπους να βασανίζονται και φυλακίζει αθώους ανθρώπους. Για εκείνους που μπορούν να με ακούσουν, λέω “Μην απελπίζεστε.” Η δυστυχία που είναι τώρα επάνω σας δεν είναι παρά το πέρασμα της απληστίας, η πίκρα των ανθρώπων που φοβούνται το δρόμο της ανθρώπινης προόδου. Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει, και οι δικτάτορες θα πεθάνουν, και η δύναμη που πήραν από το λαό θα επιστρέψει στο λαό. Και όσο οι άνθρωποι πεθαίνουν, η ελευθερία ποτέ δεν θα χαθεί.

Στρατιώτες! Μην παραδίνεστε στα κτήνη, ανθρώπους που σας περιφρονούν και σας υποδουλώνουν· που πειθαρχούν τη ζωή σας, που σας λένε τι να κάνετε, τι να σκέφτεστε και τι να νιώθετε! Που σας γυμνάζουν, σας αδυνατίζουν, σας αντιμετωπίζουν σαν βόδια, σας χρησιμοποιούν σαν οβίδες στα κανόνια! Μην παραδίνεστε σε αυτούς τους αφύσικους ανθρώπους—μηχανικούς ανθρώπους με μηχανικά μυαλά και μηχανικές καρδιές! Δεν είστε μηχανές! Δεν είστε βόδια! Είστε άνθρωποι! Έχετε την αγάπη της ανθρωπότητας στις καρδιές σας! Δεν μισείτε! Μόνο οι αντιπαθείς μισούν· οι αντιπαθείς και οι αφύσικοι.

Στρατιώτες! Μην μάχεστε για τη σκλαβιά! Μάχεστε για την ελευθερία! Στο δέκατο έβδομο κεφάλαιο του Αγ. Λουκά, είναι γραμμένο “η βασιλεία του Θεού είναι εντός του ανθρώπου”, όχι σε έναν άνθρωπο, ούτε σε μια ομάδα ανθρώπων, αλλά σε όλους τους ανθρώπους! Σε εσάς! Εσείς, οι άνθρωποι, έχετε τη δύναμη, τη δύναμη να δημιουργείτε μηχανές, τη δύναμη να δημιουργείτε ευτυχία! Εσείς, οι άνθρωποι, έχετε τη δύναμη να κάνετε τη ζωή ελεύθερη και ωραία, να κάνετε τη ζωή μια υπέροχη περιπέτεια. Τότε στο όνομα της δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη.

Ας ενωθούμε. Ας αγωνιστούμε για ένα νέο κόσμο, έναν αξιοπρεπή κόσμο που θα δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν, που θα δίνει στα νιάτα ένα μέλλον και στα γηρατειά την ασφάλεια. Με την υπόσχεση αυτών των πραγμάτων, τα θηρία έχουν ανέλθει στην εξουσία. Αλλά ψεύδονται! Δεν εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους. Ποτέ δεν θα το κάνουν! Οι δικτάτορες απελευθερώνουν τους εαυτούς τους, αλλά υποδουλώνουν τους ανθρώπους! Τώρα ας αγωνιστούμε για να εκπληρώσουμε αυτήν την υπόσχεση! Ας αγωνιστούμε για να απελευθερώσουμε τον κόσμο! Να κάνουμε δίχως εθνικά σύνορα! Να κάνουμε δίχως την απληστία, το μίσος και τη μισαλλοδοξία! Ας αγωνιστούμε για έναν κόσμο της λογικής, έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγήσουν στην ευτυχία όλων των ανθρώπων.

Στρατιώτες, στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε!

Πηγή

 

One thought on “Μήνυμα προς την ανθρωπότητα: η εμβληματική ομιλία του Τσάρλι Τσάπλιν, ρεμιξαρισμένη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *