Θα ήταν καλύτερος ο κόσμος χωρίς τον Hitler? – Stephen Fry (video)

Ακολουθούν δύο βίντεο. Ένα από μία ψεύτικη διαφήμιση αμαξιού η οποία δημιουργήθηκε για έναν διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους και ένα από συνέντευξη ενός πολύ διάσημου και αξιόλογου συγγραφέα – ηθοποιού – σκηνοθέτη. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την αντιμετώπιση ίσως του μεγαλύτερου εγκληματία όλων των εποχών, του Αδόλφου Χίτλερ.
Στο πρώτο βίντεο, το πολυτελές αμάξι αναγνωρίζει τον κίνδυνο και σταματάει πριν προκληθεί κάποιο ατύχημα, ειδικά όταν πρόκειται για πεζό άνθρωπο. Όταν όμως μπροστά του βρίσκει τον μικρό Hitler, τότε τα πράγματα αλλάζουν..

Στο δεύτερο βίντεο, ο Stephen Fry εξηγεί την πλοκή ενός συγγράματός του το οποίο βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα: Υπήρχαν εκατοντάδες τακτικές αντισημιτικές εκδόσεις τη δεκαετία του 1890 στη Βιέννη και ακόμα περισσότερες στο Μόναχο. Ιδιαίτερα μετά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε ένα τεράστιο Γερμανο-Αυστριακό κίνημα της δεξιάς κατά των Εβραίων. Με άλλα λόγια ο Hitler δεν ήταν ο μόνος ταγμένος στη μάχη αυτή. Ο Hitler έκανε ένα τεράστιο λάθος (τακτικής) το οποίο του κόστισε τον πόλεμο. Αν δεν ήταν τόσο αντισημιτικός, δεν θα είχε περάσει τους νόμους της Νυρεμβέργης (σ.σ. αντισημιτικοί νόμοι). Αν δεν είχε περάσει αυτούς τους νόμους, τότε οι μεγαλύτεροι Φυσικοί του 20ού αιώνα δεν θα είχαν αυτοεξοριστεί από τη Γερμανία. Σίγουρα θα είχε στη διάθεσή του την ατομική βόμβα μέχρι το 1940. Η ατομική βόμβα ήρθε από αυτούς – τους Ιουδαιο-Γερμανούς Φυσικούς.
Αν υπήρχε λοιπόν κάποιος άλλος, πιο έξυπνος, επίσης αντισημιτικός ηγέτης της Γερμανίας, ο οποίος θα ήθελε να κρατήσει τους Φυσικούς αυτούς, θα είχε πυρηνικά μέχρι το 1940 ενώ η Αμερική όχι. Ποια θα ήταν τότε η κατάληξη του πολέμου; Σε κάποια στιγμή ο Stephen αναφέρει την άποψη: “thank God for Hitler”.. Δεν ξέρω αν μπορώ να το πω αυτό, πιστεύω όμως πως ο Θεός ξέρει τι επιτρέπει.

 

5 thoughts on “Θα ήταν καλύτερος ο κόσμος χωρίς τον Hitler? – Stephen Fry (video)

  1. Δεν έχει και τόσο δίκιο ο S.F.
    Καταρχήν οι λόγοι για τους οποίους έχασε τον πόλεμο ο Χ. είναι πάρα πολλοί.
    Ένας άλλος είναι ότι ο Χ. ξύπνησε την “κόκκινη αρκούδα”.
    Κατά δεύτερον, παρότι ο Χ. δεν είχε τους μεγαλύτερους φυσικούς του 20ού αι. είχε επίσης εξίσου σπουδαίους επιστήμονες.
    Ο Χ. είχε αναπτύξει τεχνολογία που οι Σύμμαχοι την περίοδο εκείνη δεν μπορούσαν ΚΑΝ να φανταστούν.
    Να μιλήσουμε για τα τζετ?
    Για την τεχνολογία στελθ??? (ναι, καλά ακούτε)
    για διόπτρες νυχτερινής όρασης ??? (επίσης καλά ακούτε)
    για τον πρόγραμμα με την κωδική ονομασία “Die Jenseitsf Ingmaschine-sem” (ιπτάμενοι δίσκοι)
    Ο Θεός έδωσε και δεν είχε βγει αυτή η τεχνολογία νωρίτερα και πολλά ήταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο.
    (Και όλη αυτήν την τεχνολογία φυσικά την έκλεψαν ύστερα οι σύμμαχοι.)

    1. φαντάσου να είχαν έτοιμη και την πυρηνική τεχνολογία. Πρέπει να του το αναγνωρίσεις του Stephen: το να έχεις πυρηνικά όταν κανένας άλλος δεν έχει, σημαίνει πως μπορείς να εξαϋλώσεις πόλεις με μηδαμινό κόστος σε αντίθεση με τους κοστοβόρους ανεπάλληλους βομβαρδισμούς..

      Το κέντρο του κειμένου είναι πως ένας άλλος στη θέση του ίσως να είχε εκμεταλλευτεί περισσότερο την επιστημονική έρευνα και να είχε προκαλέσει πολύ περισσότερο κακό. Εμένα αυτό το βίντεο με βοήθησε όπως και να έχει, στο να μη σκέφτομαι σύμφωνα πάντα με ότι με διδάξανε για την αλήθεια, αλλά πιο δημιουργικά και πιο αντικειμενικά.

    2. Πυρηνικά μπορεί….αλλά για την ατομική που λέει, έτσι κι αλλιώς η ατομική δεν συνέβαλε ΚΑΝ στην ήττα της Γερμανίας. (οι αμερικανοί δεν κατάφεραν να φτιάξουν τη βόμβα πριν την ουσιαστική λήξη του πολέμου, το Μάιο του 1945)
      Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπήρχε κάποιος άλλος που να εκμεταλλευόταν την επιστημονική έρευνα περισσότερο απ’ ότι έκανε ο Χ.
      Την ατομική βόμβα την είχαν στα σχέδιά τους οι Ναζί.
      Η πιθανότητα να κατασκευάσει η Γερμανία την ατομική βόμβα δεν ήταν και τόσο μικρή αν λάβουμε υπόψιν μας ότι είχε στην κατοχή της τα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου της Τσεχ/κίας.
      Και είναι ένας λόγος αυτός που έσπρωξαν ορισμένοι επιστήμονες την αμερικ. κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτη στην κατασκευή της ατομικής βόμβας.

    3. ναι σίγουρα, είναι θέμα για το αν οι Γερμανοί θα την είχαν νωρίτερα ή όχι. Αν την είχαν νωρίτερα θα έριχναν ελαφρά τη καρδία στους συμμάχους, πάω στοίχημα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *