ο απόλυτος υπερήρωας!

Πρότεινα σε μια φίλη μου να δει την ταινία “η μάσκα”: Πρόκειται για μια παλιά αλλά και ξεκαρδιστική ταινία που φέρνει έναν καινούργιο τρόπο σκέψης για το τι εστί υπερήρωας. Όλοι οι υπερήρωες φορούν μάσκες και ρούχα για να κρύβουν το ποιοι είναι.. όμως αυτή η ξύλινη μάσκα κάνει κάτι το εντελώς ανάποδο: αποκαλύπτει το ποιος είναι αυτός που τη φοράει, φέρνοντας στην επιφάνεια κρυφές σκέψεις και επιθυμίες του.

wear your mask

Με βάση λοιπόν αυτήν την απλή ιδέα, ο πρωταγωνιστής όταν τη φοράει γίνεται ένας απίστευτα ρομαντικός αλλά και ξεκαρδιστικός τύπος, ενώ όταν τη φοράει ο “κακός”, γίνεται άγριος και υστερόβουλος.

Άφησα τον εαυτό μου λοιπόν να σκεφτεί: είναι η εξουσία που μας διαφθείρει ή είμαστε διεφθαρμένοι και όταν έχουμε την εξουσία έρχεται η διαφθορά στην επιφάνεια; Η σιγουριά και η μονιμότητα μας κάνει ανεύθυνους, ή είμαστε ανεύθυνοι και όταν μας δοθεί η ευκαιρία χαζεύουμε;

 

Πέρα από αυτές τις πρώτες σκέψεις, συζητώντας με έναν άλλο καλό φίλο, εξετάζαμε για ΠΡΩΤΗ φορά στη ζωή μου (νιώθω τόσο στενόμυαλος και κακομαθημένος που δεν έγινε αυτό νωρίτερα) το νόημα του πρώτου πειρασμού του Χριστού. Τον ρώτησα λοιπόν: Γιατί ήταν αμαρτία να κάνει ο Χριστός την πέτρα ψωμί και να τη φάει; τόσες φορές δεν χόρτασε φτωχούς και πεινασμένους με αντίστοιχα θαύματα;

Η φίλη που πρωτοανέφερα, μου είχε πει λοιπόν πως: Υπερήρωας είναι κάποιος που είναι δύο πράγματα μαζί: υπέρ και ήρωας. Έχει κάτι το παραπάνω από τους άλλους αλλά είναι και ήρωας στο πώς φέρεται.

Παρακάτω λοιπόν δίνονται τα χαρακτηριστικά του τέλειου υπερήρωα:

1) Είναι αυτός που δεν χρησιμοποιεί τις υπερδυνάμεις του για τον εαυτό του, παρά μόνο για να υπηρετεί και να σώζει τους γύρω του. Αν έχει τη δύναμη να φτιάξει φαΐ από το τίποτα, θα το φτιάξει για τους άλλους – όχι για τον εαυτό του. Ακόμα και αν πεινάει πολύ. Αρκείται στο να ζει απλά και με στερήσεις, προκειμένου να είναι κοντά σε αυτούς που τον χρειάζονται.

2) Είναι αυτός που δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του χωρίς λόγο, δεν κάνει επιδείξεις. Ξέρει ποιος είναι και δεν ζει για να τραβάει την προσοχή των άλλων πάνω του, αλλά για να υπηρετεί.

3) Είναι αυτός που για να πετύχει αυτό που χρειάζεται δεν θα διαλέξει να κόψει δρόμο, αλλά θα περάσει από όλες τις δυσκολίες. Δίνει έτσι το παράδειγμα για να γίνουμε όλοι υπερήρωες, σαν κι αυτόν.

Φαίνεται να είναι αυτό το όραμά του, να γίνουμε κι εμείς υπερήρωες. Ακόμα και αν δεν έχουμε τις ίδιες υπερδυνάμεις, έχουμε κάποιες απλές δυνάμεις. Αυτό που έχουμε, ζητάει να το χρησιμοποιούμε ηρωικά, για το συμφέρον του άλλου αντί για το δικό μας.

Ο υπερήρωας δεν είναι για να σώσει μόνο, είναι για να φτιάξει μια σειρά από υπερήρωες – μαθητές. Οι υπερήρωες είναι αυτοί που είναι υπερβολικά ήρωες. Είναι αυτοί που για να σώσουν δεν θα προτιμήσουν να λιώσουν τον αντίπαλο, αλλά να πάρουν τη θέση του αδύναμου.

Ας βάλουμε τέλος λοιπόν στην αδικία, ας γίνουμε υπερήρωες. Εγώ δεν τα πάω και τόσο καλά σε αυτό το θέμα, αλλά θα μπορούσαμε όλοι μαζί να γίνουμε αυτοί οι X-men που θα σώζουμε και θα εμπνέουμε τον κόσμο να γίνουν σαν κι εμάς, ή σαν τον μεγαλύτερο υπερήρωα που υπήρξε ποτέ καλύτερα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν τους δείχνουμε λάθος πρότυπα.

Χρειαζόμαστε όλοι, ο ένας τη συμβουλή του άλλου. Χρειάζομαι την παρέα σου, για να γνωρίσω από τον δικό σου τρόπο σκέψης και δράσης περισσότερο τον τέλειο υπερήρωα, μόνος μου δεν μπορώ να τα καταλάβω όλα, ούτε να τα καταφέρω τόσο καλά.

Αν ο υπερήρωας νικήσει τον κακό μου εαυτό με τα υπερόπλα του: τη συγχώρεση, την αυτοθυσία και την αγάπη.. τότε κι εγώ θα μάθω πώς να γίνω υπερήρωας. Ένας υπερήρωας που θα φοράει μια μάσκα που θα δείχνει το τι σκέφτεται. Όχι ένας που θα βρει μια μάσκα για να κρύβει το ποιος είναι. Ένας υπερήρωας που θα θέλει να βοηθήσει και όχι να βοηθηθεί.

2 thoughts on “ο απόλυτος υπερήρωας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *