Τι μπορούν να μάθουν οι εκκλησίες από τo ice-bucket challenge;

Είτε το στηρίζεις είτε το πολεμάς, το ice bucket challenge είναι μια ιδέα που έχει να διδάξει πολλά την εκκλησία

Μπορεί να καταλήξει να γίνει η πιο επιτυχημένη εκστρατεία εράνου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ρίξτε ένα κουβά παγωμένο νερό στο κεφάλι σας, ανεβάστε το βίντεο, και προκαλέστε τρεις ακόμα ανθρώπους να κάνουν το ίδιο μέσα σε 24 ώρες. Σε μόλις ένα μήνα, πάνω από 100 εκατομμύρια δολ. έχουν μαζευτεί για την ALS, μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πολλοί δεν είχαν καν ακούσει πριν από λίγες βδομάδες.

Ο κόσμος πιάστηκε με έκπληξη στην ταχύτητα του μοιράσματος, της αποδοχής και του καλέσματος αυτής της κάπως παράλογης πρόκλησης. Με τον ίδιο τρόπο όπως το Gangnam Style, το Harlem Shake και το planking, το ice-bucket challenge έχει γίνει viral, και διασημότητες και πολιτικοί ενώνονται με απλούς ανθρώπους στο ανέβασμα πάνω από 14 εκατομμυρίων βίντεο του εαυτού τους να γίνονται μούσκεμα με παγωμένο νερό. Το Facebook μου είναι μπλοκαρισμένο με βίντεο φίλων και οικογενειών να ουρλιάζουν καθώς γίνονται μούσκεμα – από μικρά παιδιά μέχρι κατά τα άλλα λογικούς παππούδες.

Τι μπορεί η εκκλησία να μάθει από αυτές τις viral τάσεις; Μήπως αυτά τα ραγδαία εξαπλωνόμενα κοινωνικά κινήματα έχουν να μας δώσουν κάποια μαθήματα που θα αλλάξουν τον τρόπο που καλούμε ανθρώπους στο Θεό;

Οι άνθρωποι θέλουν να συμμετέχουν.

Προκύπτει, οι άνθρωποι δεν θέλουν απλά να κάθονται και να κοιτάζουν παθητικά τους άλλους – θέλουν να είναι μέρος της δράσης. Θέλουν να συμμετέχουν. Το ίδιο ισχύει και στην πνευματική τους ζωή – οι άνθρωποι του Θεού δεν θέλουν να είναι παθητικοί καθήμενοι, θέλουν να είναι συν-εργαζόμενοι και συνεισφέροντες στο έργο του Θεού. Το ice-bucket challenge επιτρέπει την εύκολη συμμετοχή μέσα από μια ευπρόσιτη συνταγή – ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό. Χρειάζεται να βρούμε τρόπους να κάνουμε τους ανθρώπους του Θεού να εμπλέκονται στην εκκλησία, χωρίς να χρειάζεται να έχουν πτυχίο θεολογίας.

Οι άνθρωποι αρέσκονται στην πρόκληση.

Οι εκκλησίες μας έχουν υπερβάλει στην προσπάθειά τους να κάνουν τους ανθρώπους άνετους στο να μείνουν και να γεμίσουν τα καθίσματα – αλλά κατά τη διαδικασία, έχουν αποβλακώσει τους ανθρώπους του Θεού. Είναι ok να κάνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται, και να επιλύουν προβλήματα, και να αισθάνονται άχαροι και άβολα στην εκκλησία. Μαθαίνουμε περισσότερα όταν τεντωνόμαστε από ό,τι όταν χαλαρώνουμε. Ζητήστε από τους ανθρώπους του Θεού να σηκωθούν αντί να καθίσουν – θα εκπλαγείτε με το πώς θα ανταποκριθούν στην πρόκληση.

Οι άνθρωποι έχουν απίστευτη δύναμη στο να φέρνουν τα πράγματα εις πέρας.

Ποιος θα το φανταζόταν πως ένα meme των σόσιαλ μίντια θα μπορούσε να μαζέψει 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα μήνα για έναν ελάχιστα γνωστό σκοπό; Αυτό συμβαίνει όταν αποκεντρώνετε την εξουσία και την αφήνετε στα χέρια των ανθρώπων. Φανταστείτε πόσο πιο ισχυρή θα μπορούσε να ήταν η παγκόσμια εκκλησία αν εξοπλίζαμε κάθε πιστό να είναι ένας “μικρός Ιησούς” στη γειτονιά και την κοινότητά του. Η εκκλησία θα έπρεπε να δαπανά τους πόρους της εξουσιοδοτώντας τους ανθρώπους του Θεού και όχι να εκτελεί γι’ αυτούς.

Το ice-bucket challenge έχει καταλάβει τον κόσμο λόγω της εύκολης συμμετοχής του, της απλής συνταγής, και επειδή είναι προσιτό και διασκεδαστικό και υποστηρίζει έναν ακαταμάχητο σκοπό. Ας αναζητήσουμε τρόπους για να φέρουμε αυτά τα στοιχεία στις εκκλησίες μας και να εξουσιοδοτήσουμε τους ανθρώπους του Θεού ώστε να αλλάξουν τον κόσμο.

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *