Χριστός ή Παύλος;

Τελευταία άκουσα από έναν αξιοσέβαστο αδερφό πως το αποκορύφωμα της Καινής Διαθήκης είναι οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Πώς ένοιωσα εκείνη τη στιγμή; σαν να έσπασε ένα βάζο με ζωντανές κατσαρίδες – σημείωση: σιχαίνομαι τις κατσαρίδες.

Λοιπόν παιδιά, Αν αισθάνεστε άνετα να πείτε σε κάποιον για μένα κατά τη διάρκεια της ζωής σας, αυτό θα ήταν ευγενικό εκ μέρους σας. Αν το δόγμα σας υποστηρίζει τη βάφτιση, και η τριαδική φύση του Θεού ταιριάζει με την κοσμοθεωρία σας, τότε τέλεια, συμπεριλάβετε αυτές τις πτυχές στην προσπάθειά σας. Προσέξτε να μην προτείνετε να ακολουθούν τις εντολές μου πολύ προσεχτικά όμως. Αυτό θα ήταν πολύ παράξενο. Δεν θέλετε να είστε παράξενοι.

Λοιπόν παιδιά, Αν αισθάνεστε άνετα να πείτε σε κάποιον για μένα κατά τη διάρκεια της ζωής σας, αυτό θα ήταν ευγενικό εκ μέρους σας. Αν το δόγμα σας υποστηρίζει τη βάφτιση, και η τριαδική φύση του Θεού ταιριάζει με την κοσμοθεωρία σας, τότε τέλεια, συμπεριλάβετε αυτές τις πτυχές στην προσπάθειά σας. Προσέξτε να μην προτείνετε να ακολουθούν τις εντολές μου πολύ προσεχτικά όμως. Αυτό θα ήταν πολύ παράξενο. Δεν θέλετε να είστε παράξενοι.

Η παραπάνω εικόνα (παρμένη από το Adam4d.com) έχει κάποια από τα λόγια του Χριστού πειραγμένα επίτηδες για να δείξει πόσο έχουμε χάσει το νόημα.. Δείτε τι πραγματικά έγινε όμως (τέλος του ευαγγελίου του Ματθαίου – ελεύθερη απόδοση)

Οι έντεκα μαθητές κατευθύνθηκαν προς τη Γαλιλαία στο βουνό που τους είχε τάξει ο Ιησούς. Και μόλις τον είδαν τον προσκύνησαν, κάποιοι όμως δίστασαν.

Πλησίασε ο Ιησούς και τους είπε: δόθηκε σε μένα κάθε εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάντε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντας αυτούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, Διδάσκοντες αυτούς να τηρούν όλες τις εντολές μου που σας έδωσα, και ορίστε εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες μέχρι τη συντέλεια του κόσμου.

Πόση θεολογία κρύβεται μέσα στα τελευταία λόγια του Χριστού; Ας μείνουμε όμως στο θέμα μας: Ποιες είναι οι εντολές που υπερβαίνουν οποιαδήποτε άλλη; Μήπως οι εντολές του Χριστού ήταν μόνο για τους Ιουδαίους; Όχι. Μήπως το βάπτισμα μόνο αρκεί; Όχι και πάλι. Οι εντολές του Χριστού είναι αυτές που σου δείχνουν τον δρόμο. Αυτό που έζησε, αυτό δίδαξε, αυτό ζητάει.

Δεν ακυρώνουμε τις επιστολές του Παύλου, αυτές είναι χρήσιμες για να δούμε την τάση της ανθρώπινης φύσης και πώς ο χρήσιμος εργάτης του Θεού ελέγχει και διδάσκει τις εκκλησίες. Όμως μπορεί κανείς να συγκρίνει τα λόγια του Χριστού με τα λόγια κάποιου άλλου; Άλλο θεόπνευστα και άλλο θεϊκά.

Θα πείτε: Μα όλα από τον ίδιο Θεό πηγάζουν. Σύμφωνοι! Και μάλιστα αυτό υποσχέθηκε και ο Χριστός, ότι αν και φεύγει τώρα, θα στείλει τον Παράκλητο (το Άγιο Πνεύμα) ο οποίος θα οδηγήσει τους μαθητές σε όλη την αλήθεια. Όμως αφήστε με να είμαι σίγουρος πως η βιωματική θεολογία του Χριστού είναι το απόλυτο αποκορύφωμα της Αγίας Γραφής. Ο λόγος; Ας διαβάσουμε στην αρχή του ευαγγελίου του Ιωάννη (1:9-14):

(Αναφέρεται στον Χριστό)

Ήταν το φως το αληθινό, το οποίο φωτίζει κάθε άνθρωπο, ερχόμενο στον κόσμο. Στον κόσμο ήταν και ο κόσμος μέσω αυτού έγινε, και ο κόσμος δεν τον γνώρισε. Στα δικά του ήρθε και δεν τον δέχτηκαν. Όσοι όμως τον δέχτηκαν, τους έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού, σε αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του. 

Οι οποίοι όχι από αίματα ούτε από θέλημα σάρκας ούτε από θέλημα άντρα αλλά από τον Θεό γεννήθηκαν.

Και ο λόγος έγινε σάρκα και κατοίκησε σε μας, και είδαμε τη δόξα του, δόξα μονογενή του πατέρα, γεμάτος χάρη και αλήθεια.

ο Ιωάννης (ο Βαπτιστής) είπε φωναχτά: «Γι’ αυτόν ήταν που είπα: Εκείνος που έρχεται κατόπι μου είναι πλέον στο προσκήνιο (μπροστά μου), γιατί πριν από μένα υπήρχε», γιατί από τον δικό του πλούτο λάβαμε όλοι περισσότερη και περισσότερη χάρη – γιατί ο νόμος μέσω του Μωυσή δόθηκε, η χάρη και η αλήθεια μέσω του Χριστού έγινε. Κανείς ποτέ δεν είδε τον θεό, ο μονογενής θεός,ο οποίος είναι στην αγκαλιά του πατέρα, εκείνος μας τον φανέρωσε.

Ο συγγραφέας της επιστολής προς τους Εβραίους λέει στην εισαγωγή του (Εβραίους 1:1-3):

Με πολλά μέσα και πολλούς τρόπους μίλησε παλιά ο Θεός στους πατέρες μέσω των προφητών. Στις έσχατες ημέρες μας μίλησε μέσω του Υιού, τον οποίο έθεσε κληρονόμων των πάντων, διά του οποίου δημιούργησε τους αιώνες (τον κόσμο). 

Αυτός είναι το απαύγασμα της δόξας και ο χαρακτήρας της υπόστασής του.

που όλα τα κυβερνάει με τον λόγο της δύναμής του

έκανε καθαρισμό των αμαρτιών

κάθισε στα δεξιά της υψηλής μεγαλοσύνης (στα δεξιά του Θεού)

(Για τις μεταφράσεις χρησιμοποιήθηκε η τελευταία έκδοση του αρχαίου κειμένου του Nestle – του πιο έγκυρου και επικαιροποιημένου κειμένου της Καινής Διαθήκης)

Γιατί να λέγεσαι Χριστιανός αν τα λόγια του Χριστού δεν είναι για σένα ό,τι πολυτιμότερο; Τι εμπιστεύεσαι αν όχι τον Χριστό και αυτά που είπε; Αν δεν ξέρεις και δεν σε ενδιαφέρει να μάθεις τι είπε, σε παρακαλώ σκέψου το πιο πολύ πριν ξαναπείς τον εαυτό σου χριστιανό. Άλλωστε αιώνια ζωή είναι αυτό: το να γνωρίζουν τον μόνο αληθινό Θεό και αυτόν που απέστειλε, τον Ιησού Χριστό. Ας τον γνωρίσουμε από αυτά που είπε.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=lB-OtojWJUk[/tube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *