Ο δικός σου προσωπικός Χριστός

Οι Depeche Mode σε χριστιανική έκδοση.

Αν δηλώνεις Χριστιανός, έχεις αναρωτηθεί ποτέ στη ζωή σου τι σημαίνει αυτό; Ελπίζω να μην σκέφτηκες ότι μια αναφορά στο θρήσκευμα στην ταυτότητα ή το να κατεβαίνεις να ουρλιάζεις απέξω από θεατρικές παραστάσεις σε κάνει χριστιανό. Ούτε το να πηγαίνεις τακτικά στην εκκλησία ή να υιοθετείς μια σεμνότυφη εικόνα και να ακολουθείς μια νομικίστικη πνευματική στάση. Αν σκέφτηκες αυτά, λυπάμαι… θα σε απογοητεύσω! Τίποτα απ’ αυτά δεν σε κάνει χριστιανό.

Ο ίδιος ο Χριστός είχε δηλώσει σχετικά με το ποιος είναι πραγματικός Χριστιανός – όχι εγώ. “Εν τούτο γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις” (Ιωάν. 13:35). Τί θαυμάσιο να έχουμε στη γλώσσα μας τα πρωτότυπα λόγια των Ευαγγελίων! Χριστιανός λοιπόν σημαίνει αυτός που είναι μαθητής του Χριστού και έχει αγάπη για τους άλλους. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Ο Χριστός μας δίνει και το παράδειγμα (γιατί δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά τα λόγια του ακολουθούνταν από πράξεις). Την τελευταία νύχτα της επίγειας ζωής του καθώς όλοι ήταν μαζεμένοι στο τελευταίο δείπνο, ο Χριστός έβαλε στην άκρη τα εξωτερικά του ενδύματα, ζώστηκε με μια πετσέτα, έβαλε νερό σε μια λεκάνη και έπλυνε τα πόδια στους άλλους. Και τελειώνοντας τούς είπε (τον φαντάζομαι γονατιστό ακόμη μπροστά στα πόδια των μαθητών) “υπόδειγμα γαρ έδωκα υμίν, ίνα καθώς εγώ εποίησα υμίν, και υμείς ποιήτε” (Ιωάν. 13:15). Με αυτόν τον τρόπο έδειχνε στους μαθητές του ότι ο καθένας πρέπει να είναι υπηρέτης των άλλων, να πάρουν δηλαδή οι ίδιοι οι μαθητές τη θέση που πήρε ο Χριστός γι’ αυτούς.

Όλοι οι χριστιανοί λοιπόν οφείλουμε αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί χριστιανοί, να νοιαζόμαστε για τον πλησίον μας και πρέπει να έχουμε τόσην αγάπη προς αυτόν, ώστε να είμαστε έτοιμοι να γίνουμε εμείς Χριστός για χάρη του. Να γίνουμε γι’ αυτόν ό,τι έγινε ο Χριστός για μας: θυσία.

Ο συνθέτης του single των Depeche Mode Personal Jesus Martin Gore, ένα από τα “500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών” σύμφωνα με το Rolling Stone, είχε δηλώσει σχετικά με το νόημα του τραγουδιού αυτού: “Είναι ένα τραγούδι για το να είσαι ο Χριστός για κάποιον άλλο, κάποιος που να σου δώσει ελπίδα και φροντίδα.” Και όπως λέει στους στίχους του τραγουδιού, “κάποιος που σ’ ακούει, κάποιος που νοιάζεται, κάποιος που είναι εκεί.” Πόσο νόημα αποκτούν αυτά τα λόγια τη σημερινή εποχή που τόσοι συνάνθρωποί μας πλήττονται από τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *