Τί εστί «Μεταφυσική»;

Έβγαλα το φαγητό από τον φούρνο μικροκυμάτων και κάθισα να δω τηλεόραση. Ήταν μία συνέντευξη κάποιου ασπρομάλη κυρίου, τον οποίο δεν ήξερα. Το λέγειν του με συνήρπασε. Καθώς προσπαθούσα να παρακολουθήσω τη συλλογιστική του πορεία έμεινα! Επιτέλους ένας που ξέρει τι λέει, μιλάει στην τηλεόραση!

Ο κ. Γιανναράς έχει ένα πάρα πολύ πλούσιο βιογραφικό και ένα ώριμο μυαλό, ικανό να αναλύσει και εξηγήσει ακόμα και σε απλά ελληνικά δύσκολες έννοιες. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και θεολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου εντός και εκτός Ελλάδας.

Λίγο αργότερα από την πρώτη εμπειρία μου όπου τον παρακολούθησα να μιλάει για τον Θεό Λόγο σαν έννοια στη Βίβλο και στην αρχαία Ελλάδα, τον έψαξα στο internet. Άρχισα να διαβάζω το blog του, το οποίο με δυσκόλεψε λόγω της λόγιας γλώσσας του, αλλά έψαξα και για βιντεάκια στο youtube. Παρακάτω σας παραθέτω τον διάλογό του σε μία παλιά εκπομπή της ΕΤ3, όπου εξηγεί με μεγάλη υπομονή τη διαφορά φυσικής και μεταφυσικής στον δημοσιογράφο, με τον οποίο νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεθεατών αρχικά ταυτιζόταν στις πεποιθήσεις.

Όλη η εκπομπή αποτελεί έναν θησαυρό απολογητικής ως προς το νόημα και την πρόταση της Χριστιανικής πίστης. Πού σταματάει η λογική και που αρχίζει η αποκάλυψη; Πώς αποτυπώνεται ο μεταφυσικός άξονας στην τέχνη. Ποια τα δικαιώματα της επιστήμης πάνω στα ερωτήματα ύπαρξης Θεού;

Το παρακάτω απόσπασμα είναι το πρώτο μέρος, αλλά για όποιον θέλει να δει ολόκληρη την εκπομπή χωρίς διαφημίσεις μπορεί να πατήσει στο λινκ εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *