Μεταζωή ή μετακοινωνία

Πάει ίσως ένας μήνας από τότε που διέγραψα εντελώς τον λογαριασμό μου στο facebook, και όποτε είμαι με φίλους, παρατηρώ πώς αλληλεπιδρούν με το κινητό στο χέρι, κοινοποιώντας συναισθήματα, καταστάσεις και φωτογραφίες..

Στα προπτυχιακά φοιτητικά μου χρόνια έμαθα την έννοια της μεταγλώσσας και της μεταφυσικής. Η πρώτη, η μεταγλώσσα, είναι ένα επίπεδο γλώσσας που χρησιμοποιείται προκειμένου να αναφερθεί σε ένα άλλο επίπεδο γλώσσας, πιο χαμηλό – πραγματικό. Το κλασσικό παράδειγμα μεταγλώσσας είναι οι ορισμοί. Προσπαθείς, δηλαδή, να περιγράψεις με λόγια μία λέξη ή φράση. Ένα άλλο παράδειγμα μεταγλώσσας είναι η παράθεση κάποιου ρητού. Αυτό το επίπεδο της γλώσσας είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμο καθώς είναι συνήθως μέσα σε εισαγωγικά, ή γραμμένο με Italics. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ίσως είναι η γραμματική και συντακτική ανάλυση προτάσεων.

Η μεταφυσική είναι η ασχολία με την αιτία και τον σκοπό της ζωής. Δεν εξετάζει δηλαδή τον μηχανισμό του φαινομένου (όπως η φυσική), αλλά για ποιον λόγο κάποιος επιλέγει να προκαλέσει αυτό το φαινόμενο και πού θέλει να καταλήξει. Η μεταφυσική στο σύνολό της θέτει και προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα τύπου: «για ποιον λόγο υπάρχω;», «ποιο είναι το νόημα της ζωής».

Full length portrait of young men and women holding cellphone

Όμοια με τις δύο παραπάνω έννοιες, ήθελα να ορίσω μία νέα έννοια, την έννοια της μεταζωής ή της μετακοινωνίας. Την εποχή που είχα facebook το χρησιμοποιούσα κυρίως για να ανταλλάξω απόψεις και ιδέες γύρω από γεγονότα, γινόταν δηλαδή μία «καθαρόαιμη» πλατφόρμα μεταζωής. Το κέντρο είναι η ζωή, η συζήτηση γύρω από τη ζωή είναι η μεταζωή. Όσο υπάρχει δηλαδή κάτι τέτοιο, που σου δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξεις τις απόψεις σου με κόσμο, που ίσως βρίσκεται μακριά γεωγραφικά, αλλά κοντά στο δικό σου μήκος κύματος, σου επιτρέπει να «μπεις» εύκολα στο μυαλό του και να δανειστείς κάποιες ιδέες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα κάποια πράγματα.

Αν όμως ξαφνικά αυτό που γίνεται στο facebook /Instagram κλπ είναι η ζωή, και ο καφές με φίλους καταλήγει να είναι: η περί των facebook γεγονότων συζήτηση, τότε ξεφεύγουμε από τη «φυσιολογική?» χρήση της πλατφόρμας αυτής και καταλήγει να είναι το facebook η ζωή, και ο καφές μια πλατφόρμα μεταζωής. Το ότι γίνεται συχνά, δεν σημαίνει πως είναι φυσιολογικό. Το ότι είναι εύκολο να γίνει, δεν σημαίνει πως καλώς γίνεται.

Αλήθεια, έχω φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *