Νώε: Πέντε θετικά στοιχεία σχετικά με την ταινία

Από κάποιον που την έχει δει

Το πλαίσιο του Nώε μεταξύ όλων των ταινιών είναι θετικό.
Είναι μια σημαντική εξέλιξη όταν ένα μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ σαν την Paramount κάνει μια ταινία για μια ιστορία από τη Βίβλο.

Επιτρέψτε μου να το διευκρινίσω. Πρόσφατα πήγα να δω την ταινία Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίτι. Υπήρχαν μόνο τρία τρέιλερ που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της ταινίας: του Son of God, του Heaven is for Real, και του Νώε. Οτιδήποτε κι αν σκέφτεται κανείς για τη θεολογία αυτών των ταινιών ή για την καλλιτεχνική τους αξία, είναι μια καλοδεχούμενη τάση να βλέπουμε τρεις ταινίες βασισμένες στην πίστη να εμφανίζονται στο μποξ όφις. Το Χόλιγουντ προσπαθεί, οι κινηματογράφοι προσπαθούν, και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς.

Το Nώε γνωρίζει τη θέση του μεταξύ των ταινιών της Βίβλου.
Ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι είναι γνωστός για τις ταινίες που έχουν αντικομφορμιστική και μυστικιστική ποιότητα. Το Nώε δεν διαφέρει. Όταν αντιπαρατίθεται το Nώε με το The Bible στο History Channel, ο Αντιπρόεδρος της Paramount Pictures Ρομπ Μουρ δήλωσε, “Αυτή η ταινία έχει πολύ περισσότερη δημιουργικότητα. Και ως εκ τούτου, αν θέλετε να το βάλετε στο φάσμα, είναι πιθανώς πιο ακριβές να πούμε ότι αυτή η ταινία είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του Νώε,” (The Hollywood Reporter, η υπογράμμιση δικιά μου). Προσέξτε την προσεκτική διατύπωση εμπνευσμένη από, όχι πραγματικά μια επανάληψη ή ερμηνευτική εκπροσώπηση του βιβλικού κειμένου. Το Nώε δεν είναι Tα Πάθη του Χριστού, το Ten Commandments ή το Son of God. Η Paramount είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια νέα διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να τονίσει αυτό ακριβώς το σημείο, το οποίο είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τι πληρώνουν για να δουν.

Το Nώε ακολουθεί τη βασική πλοκή της βιβλικής ιστορίας.
Τα ανθρώπινα όντα έχουν προκαλέσει πολύ κακό στη γη, ο Θεός κρίνει μέσω μιας πλημμύρας, η οικογένεια του Νώε σώζεται από την καταστροφή μέσα από την κιβωτό, και η ανθρώπινη φυλή ξεκινάει και πάλι πάνω σε μια ανανεωμένη γη. Είναι όμορφο να βλέπεις τους κύριους άξονες της βιβλικής αφήγησης αποτυπωμένους δραματικά.

Το Nώε λαμβάνει σοβαρά υπόψη ορισμένα βασικά δόγματα του Ευαγγελίου.
Οι έννοιες της αμαρτίας και της κρίσης είναι στο προσκήνιο και στο κέντρο ολόκληρης της ταινίας. Σε μια χώρα όπου ο ιεροκήρυκας Αντριάν Ρότζερς συνήθιζε να λέει, “Οι περισσότεροι Αμερικανοί προχωρούν κορδωμένοι στο δρόμο τους προς την κόλαση, νομίζοντας ότι είναι πολύ καλοί για να καταδικαστούν,” το Nώε επιτυγχάνει μια διαφορετική, πολίτικαλ ίνκορεκτ σημείωση. Στην ταινία αυτή, το πρόσωπο που κουνάει απειλητικά τη γροθιά του στο Θεό είναι ο κακός. Ο Νώε, ο Μαθουσάλας, και οι ηρωικοί χαρακτήρες αυτής της ταινίας όλοι επιβεβαιώνουν τον Θεό ως Δημιουργό και μοναδικό Κριτή. Σε μια σκηνή που επαληθεύει το δόγμα της συνολικής εξαχρείωσης, ο Νώε λέει ότι υπάρχει κακό στη γυναίκα του και τους γιους του, ακόμα κι αν θα είναι στην κιβωτό. Αυτό που είναι πιο αποκαλυπτικό, αφότου έχετε δει την εικόνα του εαυτού του σε μια διεφθαρμένη πόλη, είναι ότι έρχεται να συνειδητοποιήσει και να παραδεχτεί τη δικιά του αμαρτωλότητα. Αυτό είναι κάτι περισσότερο ​​από μια απλή επιφανειακή αντιμετώπιση της αμαρτίας, και είναι προκλητικό στη σκέψη.

Το Nώε παίρνει κάποια στοιχεία του κειμένου κυριολεκτικά.
Οι σκηνές των πλημμυρών είναι συναρπαστικές και φαίνεται να απεικονίζουν μια παγκόσμια, όχι τοπική, πλημμύρα. Κανείς δεν επιβιώνει έξω από την κιβωτό, σε αντίθεση με την τηλεοπτική ταινία του 1999 Noah’s Ark με τον Τζον Βόιτ, που δείχνει μια πειρατική επίθεση στην κιβωτό του Νώε στη θάλασσα. Όπως επίσης, η κιβωτός στο Nώε είναι ένα μεγάλο κουτί υπολογισμένο σύμφωνα με τις βιβλικές προδιαγραφές, όχι διαμορφωμένο σαν ένα σκάφος όπως αναπαρίσταται στη λογοτεχνία των Κυριακών και τόσων άλλων ευαγγελικών αναπαραστάσεων. Επίσης, ακριβώς οκτώ άνθρωποι αποβιβάζονται από την κιβωτό, αν και δεν φαίνεται ότι θα συμβεί αυτό νωρίτερα. Τέλος, ύστερα από τη σκηνή της μέθης και της γυμνότητας, υπάρχει επαναβεβαίωση της εντολής της φροντιστείας στη Γένεση 1 και Γένεση 9.

Άλλα θετικά χαρακτηριστικά εγκωμιάζουν αυτήν την ταινία. Το Nώε φαίνεται να λειτουργεί ως φιλμ λόγω της πλοκής που δίνει το ρυθμό να προχωρήσουμε, των πειστικών ειδικών εφέ, και των ποιοτικών παραστάσεων από μεγάλα ονόματα όπως ο Ράσελ Κρόου και ο Άντονι Χόπκινς.

Η ταινία θα προβληθεί από 27 Μαρτίου στους κινηματογράφους και σε 3D!

 

Πηγή

One thought on “Νώε: Πέντε θετικά στοιχεία σχετικά με την ταινία

  1. Δεν ξέρω πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι έδειξε trailer του Heaven is for real και το ότι αυτή η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους “εκπροσωπώντας” εκατομμύρια χριστιανών…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *